René Higuita nem lesz ott

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.06.25. 22:50
Címkék
Csütörtök este rendezik a Konföderációs Kupa mindkét elődöntőjét. Az egyiket két európai válogatott vívja, s a franciáknak minden okuk megvan rá, hogy hazai közönség előtt bízzanak a győzelemben.
A címvédô franciák eddig nyolc gólnak örülhettek az idei Konföderációs Kupán
A címvédô franciák eddig nyolc gólnak örülhettek az idei Konföderációs Kupán
A címvédô franciák eddig nyolc gólnak örülhettek az idei Konföderációs Kupán
A címvédô franciák eddig nyolc gólnak örülhettek az idei Konföderációs Kupán
A címvédô franciák eddig nyolc gólnak örülhettek az idei Konföderációs Kupán
A címvédô franciák eddig nyolc gólnak örülhettek az idei Konföderációs Kupán
Bár tőlük is hiányzik néhány nagy név – Makelele, Petit, Vieira, Zidane –, még így is tapasztaltabb tizenegyet tudnak kiállítani, mint a törökök. A szövetségi kapitány, Jacques Santini tisztában van vele, mekkora jelentősége lenne a fájó vb-kudarc utáni jó szereplésnek: "A csapatépítéshez győzelmek kellenek. Az egyenes kiesés után ez már merőben új szakasza a tornának, bizonyos kulcsemberek teljesítménye kritikus lehet ezen a meccsen. Mindenesetre gondosan felkészültünk, akiknek pihenőre volt szükségük, megkapták, úgyhogy nagyszerű erőállapotban vagyunk” – fejtegette Santini.
Szavaiból sokan azt valószínűsítik, hogy Sidney Govou veszi majd át Djibril Cissé helyét a csatársorban Thierry Henry mellett, a középpályán pedig Robert Pires és Sylvain Wiltord lesz a támadások felelőse, míg Benoit Pedretti és Olivier Dacourt a védekezésé.
A törökök feltehetően a brazilok ellen 2–2-es döntetlent kiharcoló felállásban kezdenek, és szokás szerint nem mennek a szomszédba önbizalomért. "Franciaország esélyesként vágott neki a tornának, de úgy gondolom, mi is. Mára nagyon egységes csapattá formálódtunk, és hihetetlenül fontos nekünk ez a mérkőzés” – mondta Bülent Korkmaz. Senol Günes, a vb-bronzérmes társaság mestere a rá jellemző fesztelenséggel azt nyilatkozta, "izgalmas kihívás ez a fiatalabb játékosaink számára”, de afelől ne legyenek kétségeink, milyen célt tűzött ki az említett újoncok elé…
A másik találkozót leginkább a stílusok harcaként jellemezhetjük. A B-csoportot kapott gól nélkül megnyerő Kamerun minden eddigi riválisát meglepte agresszív, a fizikai adottságokra építő játékával, míg a kolumbiaiak a jellegzetes, dél-amerikai, rövid passzos, kombinatív focival rukkoltak ki. Az afrikaiak egységét némileg megbontotta az elmúlt napokban, hogy legjobbjuk, a brazilok ellen óriási gólt lövő Samuel Eto’ónak vissza kellett térnie klubjához, a Real Mallorcához, amely szombaton Spanyol Kupa-döntőt játszik a Recreativo Huelvával.
"A »szelídíthetetlen oroszlánok« hihetetlenül erősek hátul, ráadásul gyorsak is” – így Mário Yepes, aki maga is védő, de a kolumbiai együttesben. "A kameruniak nagy nyomás alá helyezik, és megpróbálják a középpályán felfalni az ellenfelet” – használt szemléletes hasonlatot Iván Córdoba, a gárda kapusa. "Ki kell bújnunk a szorításból, sokat kell használnunk a széleket. Nagyon kemény meccs lesz, egy hiba végzetes lehet” – jósolta a Besiktas hálóőre. Talán öntudatlanul beszélt egy végzetes hibáról, de emlékezhetünk, hogy 1990-ben elődje, a cselezgetős kapus, René Higuita ilyen drámai bakival döntötte el a két válogatott vb-nyolcaddöntőjét. Noha ő most nem lesz ott, a szövetségi kapitány ugyanaz, mint 1990-ben: Francisco Maturana.

Konföderációs Kupa
A csütörtöki program. Elődöntő. 18.00: Kamerun–Kolumbia, 21.00: Franciaország– Törökország.
Tv: az Eurosport mindkét mérkőzést élőben közvetíti

A torna eddigi eredményeit, a meccsekről készült tudósításokat, valamint az elődöntőbe jutott csapatok kereteit is megtalálja a Nemzeti Sport Online-on. Tekintse meg Konföderációs Kupa című összeállításunkat!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik