Athén felé, Szerbián át

VAS ANDRÁSVAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.05.20. 21:15
Címkék
Jubileumi, ötvenedik randevúját tartja a hét végén Belgrádban az európai kötöttfogású mezőny  az öreg kontinens legjobbjai először 1911-ben Budapesten gyűltek össze.
Komáromi Tibor: Évek óta tudjuk, szűkös keretbôl szemezgethetünk (Fotó: Árvai Károly)
Komáromi Tibor: Évek óta tudjuk, szűkös keretbôl szemezgethetünk (Fotó: Árvai Károly)
Komáromi Tibor: Évek óta tudjuk, szűkös keretbôl szemezgethetünk (Fotó: Árvai Károly)
Komáromi Tibor: Évek óta tudjuk, szűkös keretbôl szemezgethetünk (Fotó: Árvai Károly)
Komáromi Tibor: Évek óta tudjuk, szűkös keretbôl szemezgethetünk (Fotó: Árvai Károly)
Komáromi Tibor: Évek óta tudjuk, szűkös keretbôl szemezgethetünk (Fotó: Árvai Károly)
A nyitó dzsembori hatalmas magyar fölényt hozott, a négy súlycsoport tizenkét medáliájából a mieink nyolcat itthon tartottak: Márton Károly és Grozesku Mihály arany-, Sugár József és Maróthy József ezüst-, míg Dulin Jenő, Csapitzky Mihály, Hudák János és Előd József bronzérmet szerzett. Botorság lenne várni, hogy a szerb-montenegrói fővárosban Komáromi Tibor szakágvezető tanítványai megismételjék a 92 évvel ezelőtt történteket, a fogásnem első embere például kiegyezne akár egyetlen dobogós helyezéssel, ha mellé még két-három versenyzője pontszerző pozícióban zárna.
"Persze az lenne az igazi, ha végre ketten is érdekeltek lennének az eredményhirdetésnél – kezdte a szakágvezető. – Igaz, ez nemcsak rajtunk múlik, sok függ a sorsolástól, no meg az ellenfelektől. Hallani ugyanis olyan hangokat, miszerint néhány nagyhatalom csak az őszi kvalifikációs világbajnokságra készül, így Belgrádba tartalékosan utaznak majd.”
A honi mezőny ismeretében Komárominak nincsenek ilyesfajta variációs lehetőségei, a háromszoros világbajnok örülhet, ha minden súlyban nemzetközi szintű versenyzőt tud állítani.
"Évek óta tudjuk, szűkös keretből szemezgethetünk – hangzott a fogásnem vezetőjének realista értékelése –, így természetesen tudjuk a helyünket a világban. Annyiban azért mi is máshogy készültünk az Eb-re, hogy számunkra is a vébé a legfontosabb, azaz Belgrád csak egy állomás a Créteilbe vezető úton. A felkészülésünk jól sikerült, sokat jártunk külföldön, ahol az idehaza partnerhiánnyal küszködő kisembereink, Oláh Tibor és Bóna László is edzőtársakra találtak. Több-kevesebb sikerrel részt vettünk jó néhány versenyen is, melyek jól mutatták, éppen hol tartottunk a felkészülésben. Ezek alapján reálisnak tartom a csapattal szembeni elvárásaimat.”
Remélhetőleg a szerdán reggel útnak induló társulat nem okoz csalódást Komárominak, s a hetek begyűjtik a minimális célkitűzésnek számító érmet. Erre az elmúlt évekhez hasonlóan a legnagyobb eséllyel Deák Bárdos Mihály pályázik: a Vasas nehézsúlyúja a sydneyi olimpia óta minden világversenyen döntőzött, s a nevéhez fűződik a fogásnem utolsó aranya is – 2001-ben Isztambulban felejthetetlen meccsen verte a hazai környezet minden előnyét élvező Bakirt.
"Lassan országos fiksz, hogy Misi dobogón végez egy világversenyen, és ez nem könnyű teher – így a szakágvezető –, de ha taktikailag fegyelmezetten birkózik, és a megszokott, harcos stílusát hozza, azaz nem áll le ügyeskedni, mindenképpen beleszólhat az érmek sorsába. Nehezebb dolga lesz egygyel lentebb, a kilencvenhat kilósok között Virág Lajosnak, akinek még fizikálisan sokat kell erősödnie, hogy felvegye a versenyt kategóriája legjobbjaival.”
Újoncot avat a válogatott a nyolcvannégyesek között: a tavalyi, szabadkai junior Európa-bajnokságon aranyat szerző Kiss Balázs élete első felnőtt világversenyére készül, s új súlycsoportban, a 74 kilóban próbálkozik Sydney ezüstérmese, Bárdosi Sándor is.
"Sanyi önmagához mérten egészen kiváló felkészülést produkált, és ha komolyan gondolja a súlycsoportváltást, nemcsak le akarja tudni a versenyt, ott lehet a végelszámolásnál – reménykedett Komáromi. – Balázsnak viszont elsősorban a rutinszerzés a feladata, neki az év fő eseménye a junior vébé, no meg remélhetőleg a kvalifikációs világbajnokságon is számolhatunk vele.”
Rengeteg kérdőjel sorakozik a három alsó súlyban induló magyar neve mögött, mutatandó, produkciójuk még a szakágvezető számára sem egyértelmű.
"Ha a legkisebbeknél Oláh Tibi le tudja küzdeni rossz szokását, hogy a meccsek hajrájában sorsdöntő hibákat vét, kellemes meglepetést okozhat – vélekedett a fogásnem első embere –, míg a hatvanasoknál csak a versenyen derül ki, mennyit számított Bóna Lacinak, hogy egyetemi tanulmányai miatt nem tudott folyamatosan velünk készülni, fizikálisan ugyanis vannak lemaradásai. A hatvanhatosoknál induló Nagy Balázstól pedig elvárom, bizonyítsa be, helye van a csapatban. A válogatókon kiszorította Füredy Leventét a csapatból, most nemzetközi szinten is hathatós érveket várok tőle, melyek döntésemet igazolják.”
Komáromi tehát nincs könnyű helyzetben, a közvélemény sokat vár csapatától, ám mostantól már nemcsak rajta múlnak a dolgok, a főszerep a hét végén a versenyzőké.
"Rengeteg munka van a csapatban – mondta a szakágvezető –, és hiszem, egyszer tényleg kijön a lépés mindenkinek. Remélhetőleg már most, de ha csak az olimpián, nem leszek elkeseredve…”
Magyar érmesek az elmúlt tíz év világversenyein
ÉvolimpiavbEb
19932. Bódi Jenő
19941. Repka Attila
2. Hamzók József
2. Kékes György
19952. Repka Attila
19961. Repka Attila
2. Farkas Péter
19972. Berzicza Tamás
2. Deák Bárdos Mihály
19982. Hirbik Csaba
2. Kismóni János
19992. Berzicza Tamás
20002. Bárdosi Sándor1. Majoros István
2. Hirbik Csaba
3. Deák Bárdos Mihály
20012. Deák Bárdos Mihály1. Deák Bárdos Mihály
20022. Deák Bárdos Mihály2. Deák Bárdos Mihály
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik