Vajon itt is mobil a buli?

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2003.05.15. 21:47
Címkék
„Az úszószövetség elnökétôl azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön”
„Az úszószövetség elnökétôl azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön”
„Az úszószövetség elnökétôl azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön”
„Az úszószövetség elnökétôl azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön”
„Az úszószövetség elnökétôl azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön”
„Az úszószövetség elnökétôl azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön”
– Lemond?
– Az segítene? Mert ha az az ára, hogy Budapest valóban a legszebb helyen, a legjobb uszodával gazdagodjon, és leginkább szolgálja az úszók és a sportolni vágyó fiatalok, egyetemisták, de korra való tekintet nélkül az egészségesen élni akarók érdekeit, akkor ám legyen… – mondja Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke.
– Ennél frappánsabb válaszokat szokott adni.
– Most nagy a tét.
– Mi a tét?
– Az uszoda. Hogy hol épüljön, és milyen legyen. Mozgó vagy stabil? Hát nem egy kabaré? Azért kell küzdenünk, hogy ne legyen hordozható.
– Valóban kabaré. És ahogy én látom, sokaknak anyagilag sem mindegy, ki nevet a végén…
– Bár még csak az elején tartunk, de már így is nevetnek. Rajtunk. Tavaly december tizennegyedikén sikerült elnyerni a 2006. évi Európa-bajnokság megrendezését. Kormánygaranciával a kézben pályáztunk: új uszoda épül! A helyszín kijelölését a múlt év végére ígérték. Tetszett a sietség, hiszen sok a kötelező feladat. Közbeszerzési pályázat, tervezés. Reméltük, hogy ha itt lesz a jó idő, indulhat a munka. És most hol tartunk?

Most már ideje lenne valami új ötlettel kirukkolnom

– Köztudott, az úszószövetség egy minden igényt kielégítő uszodát képzelt Lágymányoson. A sportvezetőség viszont mintha a Kőér utcában kívánna építkezni. Ön mikor mond le? Ha a legújabb tézis szerint mobil medencével oldják meg a rendezést, vagy akkor, ha nem Lágymányoson lesz a létesítményavatás?
– Látom, biztosra kíván menni, nehogy még visszatáncoljak.
– Tőlem maradhat.
– Ez jólesik.
– Választ is ad?
– Az a gondom, hogy én már máskor is le akartam mondani. Félek, hogy nevetségessé válok, ha minden héten magamat ismétlem. Most már ideje lenne valami új ötlettel kirukkolnom. A lényeg az eredmény.
– Legutóbb Riesában búcsúzott volna. Azt mondta: ha nem mi nyerjük el az Európa-bajnokság rendezési jogát, akkor távozik, hiszen hétszázezer euróval kevesebbet ajánlott a nemzetközi szövetségnek, mint amennyire felhatalmazása volt. Riesában az ön kezében volt a döntés, most viszont akkor és azért távozna, mert mondjuk az M7-esen nem tud megakadályozni egy balesetet.
– Hacsak nem állok a kocsi elé.
– El is gázolhatják?
– Gondolja, az lesz, ha túl sokat ugrálok? Jobb lenne az M7-est elkerülni?
– Attól függ, hogy ki ül a kocsiban.
– Ne árulja el senkinek, de otthon este én már a tévét is szemüvegben nézem. Gyengül a szemem.
– Akkor másképp kérdezem. Kinek áll érdekében, hogy a beígért minimum hatmilliárd forintos beruházásból mobil medence legyen?
– Senkinek.
– Valakinek biztos.
– Igaza van. A földszállító fuvarosoknak egészen biztos, meg annak, aki a területet ássa. Akkor havonta készítheti az újabb és újabb gödröt. Uszodában is nagy buli a mobil. Minden új helyszínen kiépíthetik a csővezetéket, rendelhetik a víztisztítót, divatba jöhet az új magyar találmány, az alkalmi csatorna. Mivel fedett uszodára van igény, rendre rakhatják a falakat is, aztán meg bonthatják. Hát nem pazar elképzelés? És kellett hozzá közel hat hónap, számos tanulmány, bizottsági ülés, hogy mindezt kisüssék. Kíváncsi vagyok, mennyibe került a sok szakértő? Nyilván a legjobbakat alkalmazták.
– Szokás szerint nevek nélkül üzenget.
– Segítsen, hirtelen nem kapcsolok, hogy mikor üzengettem utoljára.
– Most.
– De előtte? Mi az, hogy "szokás szerint”?
– Rendben, a "szokás szerint”-et visszavonom. Viszont segíthetne az olvasóknak, hiszen eddig annyi derült ki, szegény Gyárfás Tamás már csak szemüveggel tud tévét nézni, nem mer az M7-es felé menni, nehogy elüssék, és mellesleg lemondana, mert más megoldást nem lát.
– Most akarja hallani az igazat?
– Hallgatom.
– Kérem, hogy írja is! Egy: ne becsülje le az olvasókat, hátha számukra már az ön összegzésénél valamivel több is kiderült. Kettő: kétségtelen, nem én vagyok Dugovics Titusz, tehát ha nem szükséges, nem ugrom le a vár faláról, sőt, még az autók elé sem vetődöm. Már csak azért sem, mert az aligha segítene. Három: ami a lemondásomat illeti, egy rádióriportban azt mondtam magamról, lassan már olyan vagyok, mint egy pattogó hörcsög. Nem hiszem, hogy ettől bárki is megrettenne, és azonnal hozzálátnának a Műszaki Egyetemen az építkezéshez. De valamit tenni kell! Tudom, hogy az dönt, aki állja a számlát, és mégis….

A gazdasági kabinet tárgyalta az uszoda kérdését

– Isten ments, hogy lebecsüljem az olvasót, de gondolom, abban egyetérthetünk, jobb nevükön nevezni a dolgokat. Tudja, ki ösztönzi a mobil medencés megoldást?
– Nem. Nyilván Napóleon vagy VIII. Henrik. Azt hiszem, az előbbit most épp a hatosban kezelik.
– Mi az eredeti neve?
– Tényleg nem tudom. Annyit tudok, hogy a gazdasági kabinet tárgyalta az uszoda kérdését. Biztos vagyok abban, hogy a felkészült, jó szándékú, sportot szerető szakemberek a lehető legjobb megoldást akarják. Valamennyiük kisujjában több van, mint az én fejemben, de speciel a sportuszodához kevésbé értenek.
– Napóleon súgott nekik?
– Napóleon nem tagja a kabinetnek. Valaki bedobta az ötletet, és az jól hangozhatott.
– Ki vezeti az Európa-bajnokság színhelyét kijelölő bizottságot?
– Nem a miniszter.
– Ki?
– Értem az ügyész úr kérdését, de nem akarok és nem is fogok személyeskedni. Engem egy érdekel: az uszoda stabilan a lehető legjobb helyen legyen. Ezért úszott Székely Éva, Temes Judit, Szőke Kató, Hargitay András, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, ezért állt a parton Sárosi Imre, Rajki Béla, Széchy Tamás, Kiss László, és akkor jönnek a vízilabdázók Gyarmati Dezső, Kárpáti György…
– Ne haragudjon, köt a terjedelem. Azt értem, hogy kirázza a hideg a mobil megoldástól, ám miért nem mindegy önnek, hogy hol lesz az az uszoda?
– Nekem mindegy.
– Kőér utca-párti?
– Nekem mindegy, hogy hol lesz, csak a sportnak nem az. Ha valaki, én igazán tisztelgek a Spartacus teljesítménye előtt. Ha öt uszoda épülne, netán három, akkor kimondom, egy még jár is neki! De csak egyetlenegy épül. Legalábbis világszínvonalon. Ez pedig az Európa-bajnokság, majd egy világbajnokság, netán egyszer egy olimpia színhelye kell hogy legyen. Szerintem a Duna-part a főváros legszebb része. Senki sem vitathatja, más, ha a világ legjobbjai kijövet az uszodából a hidakat, a Gellért-hegyet látják, s megint más, ha a gyárkéményeket. Lakók mindenütt vannak, tizenháromezer egyetemista viszont a Műszaki Egyetemen tanul. Az Európa-bajnokság tíz napig tart, az egészség megalapozása örök feladat.

2005-ben ifjúsági Európa-bajnokságot rendezünk

– Azt tudja, hogy mikor döntenek a helyszínről és arról, hogy hordozható lesz-e az uszoda?
– Azt tudom, hogy 2005-ben ifjúsági Európa-bajnokságot rendezünk, egy évre rá pedig felnőttet. Arról pedig csak hallottam, hogy szerdán dönt a kormány.
– Mit tesz, ha jön a hír: mobil és Kőér utca?
– Nem jön ilyen hír.
– Ön lenne Nostradamus?
– Eddig még csak Dugovics voltam.
– Miért ne születhetne ilyen döntés?
-– Most felelhetnék játékosan: mert Napóleon jobban van… Komolyan; nem hiszem el, hogy ha egyszer a magyar sport gazdagodhat, akkor a döntéshozók ne lennének alaposak. A korábbi kormányzat nagy sportberuházása az Aréna-csarnok volt. A Medgyessy-kormány a sportnak uszodát épít. És ha már épít, akkor hitem és reményem szerint világszínvonalút. Mert megéri! Az úszók mellett a férfi és a női vízilabdázók is világklasszisok, használhatják az ugyancsak világelső öttusázók, az olykor még zuhanyozni sem tudó kajak-kenu sport sztárjaitól is csak karnyújtásnyira lenne, és akkor ott van a most uszoda nélküli Lágymányos és Budafok teljes lakossága, plusz az egyetemi ifjúság.
– Megható, ahogy érvel, ha szerencséje van, a kormánytagok járatják a Nemzeti Sportot.
– Ha nem tud nekik tiszteletpéldányt küldeni, kivételesen kisegítem.
– Ahhoz képest, hogy éppen most kapta meg a sportvezetőktől a Tisztikeresztet, igencsak leszedte róluk a keresztvizet. Ez a hála?
– Ne higgye, hogy nyalakodom. Meggyőződésem, az úszószövetség elnökétől azt várják, hogy mindenkor az úszás érdekeiért küzdjön.
– Csak bele ne fulladjon.
– Már úgyis elütött az autó…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik