Atlétika: Kiváló nyitány Újpesten

CSOVELYÁK ZITACSOVELYÁK ZITA
Vágólapra másolva!
2003.05.10. 22:02
Címkék
Már egy órával a kezdés előtt népes közönség vette körül az UTE-pálya dobókörét. Mindenki az Európa-bajnok diszkoszvetőre, Fazekas Róbertre volt kíváncsi, és a bemelegítés minden mozdulatát látni akarták. Hiába, ez jár egy világklasszis atlétának.
Diszkoszvetô Európa-bajnokunk, Fazekas Róbert nyolc hónap után ismét remekelt
Diszkoszvetô Európa-bajnokunk, Fazekas Róbert nyolc hónap után ismét remekelt
Diszkoszvetô Európa-bajnokunk, Fazekas Róbert nyolc hónap után ismét remekelt
Diszkoszvetô Európa-bajnokunk, Fazekas Róbert nyolc hónap után ismét remekelt
Diszkoszvetô Európa-bajnokunk, Fazekas Róbert nyolc hónap után ismét remekelt
Diszkoszvetô Európa-bajnokunk, Fazekas Róbert nyolc hónap után ismét remekelt
A nézőknek nem kellett csalódniuk, hisz Fazekas utolsó három bemelegítő dobása 68-69 méter körül csapódott a földbe. Varga Roland, a szám világbajnoki hetedik helyezett dobója, aki mellizomszakadás miatt kényszerült a dobókörön kívülre, ennyit mondott: "Az biztos, hogy hetven méter felett fog dobni, de ha jó lesz a szél, a világcsúcs is megdőlhet.” Varga jó jósnak bizonyult. Az első sorozatban érződött Fazekason, hogy ezúttal már élesben dob, mert elkapkodta a mozgást (64.79). A második kísérlete (68.56) már a bemelegítéskori formáját mutatta, nem is maradt el a közönség elismerő tapsa. "Még mindig elsietted az elején. Nyugi, jó lesz!” – biztatta Vida József a tanítványát, majd a közönségnek hozzátette: a verseny a harmadik sorozatban kezdődik el. Igaza lett. Európa-bajnokunk hallgatott edzőjére, és a harmadik kísérletével 70.78-ra vágta ki a szert – szinte teljes szélcsendben. Bár javítania a további három sorozatban (68.78, 69.34, –) már nem sikerült, a második legjobb kísérletével is a világranglista élére ugrott volna.
"Kezdetnek nem volt rossz – értékelt Vida József, – de lesz ez még sokkal jobb is. Technikailag jól mozgott Szúnyog, bár látszott rajta, hogy még csak az idény elején tartunk. A negyedik dobásakor nagyon jól forgott, és ha ott fúj egy kis szél… De hát nincs ha. A hetven méter feletti eredménnyel elégedett vagyok, ezért jöttünk. Mert a bemutatkozás mindig nagyon fontos.”A versenyt követően nehéz volt megközelíteni a Szombathelyi Haladás dobóját, bizony sorba kellett állnia annak, aki gratulálni akart a világelsőnek.
"Elégedett vagyok – értékelte saját teljesítményét Fazekas, – bár az is igaz, hogy csak két-három dobásom volt jónak mondható. Ez annak tudható be, hogy nyolc hónapja nem versenyeztem.
Atlétikai világnap, Budapest, Szilágyi utca
Meghívásos versenyszámok
Férfiak. 100 m (+1.4): 1. Szabó László (Hódiák) 10.68. 300 m: 1. Szabó László 34.74. 1500 m (Simek Ferenc emlékverseny): 1. Bene Barnabás (PVSK) 3:52.72, 2. Ott B. (Honvéd) 3:53.20, 3. Tóth L. (PVSK) 3:54.24. Diszkosz: 1. Fazekas Róbert (Haladás VSE) 70.78 (a világ idei legjobbja), 2. Prskalo (horvát) 59.01, 3. Tóth L. (DSI) 53.45.
Nôk. 100 m (+1.2): 1. Rózsa Zsófia (Honvéd) 12.34. 300 m: 1. Szabó Enikô (Honvéd) 39.53
Még a legrutinosabb versenyzőknél is előfordul, hogy az idény elején megremeg a kezük, ez történt velem is. A folytatásban aztán megnyugodtam.”
Európa-bajnokunk teljesítményéről sokat elmond, hogy bár a bemelegítésnél úgy tűnt, a szél is segíti majd, mire a verseny elkezdődött, megszűnt a légmozgás. "A jó szél három-négy métert is hozzáadhat a dobáshoz – véli Fazekas. – Tudom, hogy ez ebben az esetben a világcsúcshoz közeli eredményt jelentett volna. Csakhogy azt mindenkinek tudnia kell, hogy a 74.08 méter akkora eredmény, amelynek a megdöntéséhez szinte tökéletes körülmények és tökéletes forma kell. Éppen ezért senki sem jelentheti ki, hogy világrekordot fog dobni. Jó formában, jó széllel érhetek el nagy, világcsúcshoz közeli eredményt, de hogy ez méterekben mit jelent, majd meglátjuk. Mindig a magam által felállított célokért küzdök. Ki mit mond, vagy mit vár a sajtó, a közvélemény, azt próbálom kizárni a tudatomból. Ez még csak az első versenyem volt, amely lélektani szempontból fontos állomása az idénynek. Természetesen a folytatásban mindig egy kicsit feljebb és feljebb szeretnék jutni.”
Fazekas legközelebb május 18-án Prágában, majd 29-én Marseille-ben indul versenyen. Olvasóinkat csak emlékeztetjük, hogy szinte napra pontosan egy esztendővel ezelőtt Fazekas Róbert az UTE-pályán döntötte meg Horváth Attila országos rekordját, és kezdte meg az Európa-bajnoki címmel és Világkupa-győzelemmel záruló menetelését. Az idén világbajnokság lesz Párizsban…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik