Kivégezték a cseheket

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.05.09. 22:44
Címkék
A házigazdák ugyan kiestek, de hát ez Finnország, ahol egy világbajnokság semmilyen körülmények között sem fulladhat érdektelenségbe: a hoki errefelé maga a NAGY JÁTÉK.
Dany Heatley (jobbra) három góllal járult hozzá a kanadai válogatott fölényes gyôzelméhez a csehek elleni elôdöntôben
Dany Heatley (jobbra) három góllal járult hozzá a kanadai válogatott fölényes gyôzelméhez a csehek elleni elôdöntôben
Dany Heatley (jobbra) három góllal járult hozzá a kanadai válogatott fölényes gyôzelméhez a csehek elleni elôdöntôben
Dany Heatley (jobbra) három góllal járult hozzá a kanadai válogatott fölényes gyôzelméhez a csehek elleni elôdöntôben
Dany Heatley (jobbra) három góllal járult hozzá a kanadai válogatott fölényes gyôzelméhez a csehek elleni elôdöntôben
Dany Heatley (jobbra) három góllal járult hozzá a kanadai válogatott fölényes gyôzelméhez a csehek elleni elôdöntôben
Nem csoda hát, ha a szervezőknek nem voltak jegyértékesítési gondjaik annak ellenére, hogy az elődöntőre egy belépőhöz 110 és 210 euró, átszámítva körülbelül 27 000 és 52 000 forint között lehetett hozzájutni. Alig-alig akadt üres hely a Hartwall Arénában a pénteki játéknap első összecsapására, a Kanada–Csehország mérkőzésére közel 13 ezren gyűltek össze, és azok, akik végül nem jöttek el, csak sajnálhatják: káprázatos meccsről maradtak le.
Szenzációsan kezdtek a csehek, a Hejduk, Straka, Hlavac támadótrió időnként úgy eldugta a pakkot a juharlevelesek elől, hogy azoknak kis túlzással magánnyomozót kellett fogadniuk a játékszer felkutatására. Ám hiába volt a szép játék, hasznosabbnak mégis csak a tengerentúliak bizonyultak: a 11. percben az éppen létszámfölényben lévő kanadaiak szélsője, Doan emelt be egy lecsorgó korongot Vokoun kapujába. A gól láthatóan megzavarta az addig előkelő nyugalommal játszó cseheket, kapkodni kezdtek, amit az ellenfél természetesen ki is használt. A csehek első sorától egyre inkább a Heatley, Comrie, Horcoff hármas vette át a vezérbika szerepét, és vezérletével csapatuk nem csak szépen, de eredményesen is játszott. A 24. percben Heatley lőtt ravasz gólt takarásból, nem sokkal később pedig a második hullámban érkező Bouwmeester bombájától szakadt ki kis híján Voukon hálója. Ekkor úgy tetszett, eldőlt a csata: 0–3-ról nem lehet talpra állni, illetve a másik oldalról nézve, innen nem lehet veszíteni.
Aztán kiderült, ez mégsem ennyire egyértelmű…
Egy emberelőnyt kihasználva előbb jött Reichel, majd a második harmad utolsó percében ugyanő, ugyanonnan, ugyanoda lőtt, és az időközben a megsérült Burke-öt váltó Luongo ezúttal sem tudott hárítani. Sőt a befejező harmad elején egy egészen parádés akció végén Hejduk is beköszönt.
3–3!
Igen ám, de a több mint tíz percet átszunyókáló Murray-csapat úgy döntött, elég volt a mézesmadzagból: a harmadik cseh gólhoz hasonló, tökéletesen kidolgozott akciót Calder találata zárta, és ugyancsak egy klasszikus támadás hozta meg az Atlantában hokizó Heatley második, egyben a kanadaiak ötödik gólját.

Fortuna mindig a házigazdákkal van

Pénteken elkészítették a jövô évi, csehországi vb csoportbeosztását. Bár az esemény „szigorú” szabályok szerint zajlott, ezúttal is bebizonyosodott, Fortuna valahogy mindig a házigazdáknak kedvez… Mindegy, a lényeg, hogy a csehek az A felségjelű, nem túl acélos csoportba kerültek (itt vannak egyébként a budapesti divízió–1-es vb-rôl feljutott kazahok is), és a második körben a D-csoport legjobb három gárdájával kerülnek össze, ami ugyancsak nem tűnik számukra nehéznek, hiszen ezen az ágon egyedül Kanada az, akivel az ô szintjükön számolni kell. Ebbôl következôen viszont a másik ág „életveszélyes”, ott vannak a szlovákok, a finnek, az amerikaiak, a svédek és az oroszok is. A világbajnokságot egyébként április 24. és május 9. között Prágában és Ostravában rendezik, és a központ természetesen a cseh fôváros lesz, ahol ezzel az eseménnyel avatják majd a 2004 tavaszán átadandó, 17 ezer (!) nézô befogadására alkalmas Sazka Arénát.

Az 59. világbajnokság csoportbeosztása

A-csoport: Csehország, Németország, Lettország, Kazahsztán
B-csoport: Szlovákia, Finnország, Ukrajna, Egyesült Államok
C-csoport: Svédország, Oroszország, Dánia, a távol-keleti selejtező győztese
D-csoport: Kanada, Svájc, Ausztria, Franciaország
A cseh válogatott egy pillanat alatt szétesett, a piros mezesek pedig gyakorlatilag azt csináltak, amit akartak: Horcoff egy zseniális technikai megoldást is megengedhetett magának, az eredmény "természetesen” gól lett, miként Dandenault és az ezzel triplázó Heatley lövését követően is. Igaz ugyan, hogy közben azért Duda valamelyest szépített az eredményen, de a lényegen ez mit sem változtatott: egy rendkívül fegyelmezetten védekező és a helyzeteit jól kihasználó kanadai válogatott teljesen megérdemelten győzte le az elsősorban indiszponált kapusai miatt esélytelenné vált cseheket.
Amúgy erre a 8–4-es eredményre vélhetően nem sokan számíthattak errefelé (sem), ugyanis a helyi góltotó 3382-szeres (!!!) pénzt fizetett volna annak, aki eltalálja. Persze, a pénz a kasszában maradt…
És ha már a várakozásoknál tartunk, a szlovák–svéd derbit talán még nagyobb találgatások előzték meg. Egybehangzó vélemények szerint a címvédő szlovákok nagyon erősek, szép hokit játszanak, de eddig kicsit hullámzó volt a teljesítményük. Ez utóbbi megjegyzés a skandinávokra is igaz, viszont ők az itteni csúcsformájukat éppen a legutóbbi találkozójukon, a finnek elleni negyeddöntő utolsó két harmadában futották. Ha ugyanott folytatják…
Erre az eshetőségre természetesen Pálffyék is felkészültek, és igyekeztek nem hagyni kibontakozni a svédeket, akik azonban nem hagyták magukat, és e taktikai csatából egy egészen elképesztő iramú meccs kerekedett. Az első harmad nagyobbik részében egy hajszállal talán a közönség szimpátiáját élvező szlovákok voltak a jobbak, a Pálffy, Stümpel, Bondra és a Satan, Demitra, Zedník támadósor óriási helyzeteket dolgozott ki és puskázott el ugyanazzal a lendülettel. A kapuban Tellqvist parádézott, és hasonlóan tett a másik oldalon Lasak is, hiszen az M. Sundin, Zetterberg és Forsberg vezérelte skandinávok is rendkívül veszélyesen játszottak. Ha pontozás dönt, ezt a játékrészt a szlovákoknak adták volna, ám a hokiban a gól a lényeg, és e tekintetben Hannula mindenkit überelt: a kapu mögül visszakanyarodva az ezúttal kissé elbambuló Lasak lábai között begyömöszölte a pakkot a kapuba. A folytatásban a svédek az előny megőrzésére törekedtek. Ezzel sokáig nem is volt gondjuk, hiszen a címvédő – ebben különösen Pálffy jeleskedett – csak azokat a helyzeteket hagyta ki, amiket lehetett… A 38. percben aztán egy emberelőnynél Bondra révén sikerült megtörniük a szenzációsan védő Tellqvist ellenállását – ám "postafordultával” Mats Sundin egy élesen belőtt korongba tökéletes érzékkel belenyúlva ismét a svédeknek szerzett vezetést.
Amint elkezdődött a harmadik harmad, újra "szót kért” a zseniális Sundin: ezúttal a Toronto csapatában is vele játszó Renberg centerezését váltotta gólra, kellő időben demoralizálva a szlovákokat, akik nem is tudták feldolgozni a traumát. A tökéletesen játszó svédek a végén egy üres kapus góllal tették emlékezetessé a meccset.

58. jégkorong-világbajnokság

Elődöntő

Kanada–Csehország 8–4
(1–0, 2–2, 5–2). Gólszerző: Doan (10:34 – emberelőny, Brewer), Heatley (23:57, Briere, Dandenault; 48:41, Kolanos, Reinprecht; 58:28, Maltby, Reinprecht), Bouwmeester (29:39, Horcoff, Rivet), Calder (43:20, Horcoff, Marleau), Horcoff (52:53, Marleau), Dandenault (57:40, Doan), ill. Reichel (34:30 – ee., Kadlec; 39:32, Kadlec), Hejduk (42:04, Hudler, Spácek), Duda (57:08, Hudler, Modry). Kapusok: Burke 11 védés/11 lövés, 28:10-től Luongo 14/18, ill. Vokoun 12/15, 29:39-től Malek 11/16.

Svédország–Szlovákia 4–1 (1–0, 1–1, 2–0). G: Hannula (18:40, Davidsson, D. Tjärnqvist), M. Sundin (38:30, R. Sundin, Axelsson; 41:53, Renberg), Zetterberg (59:23 – üres kapu, M. Sundin), ill. Bondra (37:39 – ee., Strbak). K: Tellqvist 30/31, ill. Lasak 27/30

A Csehország–Szlovákia bronzmérkőzést szombaton, a Kanada–Svédország finálét vasárnap rendezik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik