Svéd varázslat, finn kábulat

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.05.07. 23:15
Címkék
"KRIMI!  üvölt messziről az Iltalehti című napilap szerdán megjelent számának szalagcíme. A világbajnoksággal 12 oldalon foglalkozó finn újság természetesen az esti, svédek elleni negyeddöntőt próbálta ekképp beharangozni, és a helyi hangulatot tapasztalva bátran kijelenthető, a szerkesztőség munkatársai nem túloztak: egy finn svéd párharc errefelé nagyjából annyit tesz, mintha vesszük a hazai ÚjpestFradi rivalizálást  tízzel megszorozva&
Forsberg nem csupán a saját kapuja elôtt dolgozott – kétszer is beköszönt a finneknek
Forsberg nem csupán a saját kapuja elôtt dolgozott – kétszer is beköszönt a finneknek
Forsberg nem csupán a saját kapuja elôtt dolgozott – kétszer is beköszönt a finneknek
Forsberg nem csupán a saját kapuja elôtt dolgozott – kétszer is beköszönt a finneknek
Forsberg nem csupán a saját kapuja elôtt dolgozott – kétszer is beköszönt a finneknek
Forsberg nem csupán a saját kapuja elôtt dolgozott – kétszer is beköszönt a finneknek
"KRIMI!” – üvölt messziről az Iltalehti című napilap szerdán megjelent számának szalagcíme. A világbajnoksággal 12 oldalon foglalkozó finn újság természetesen az esti, svédek elleni negyeddöntőt próbálta ekképp beharangozni, és a helyi hangulatot tapasztalva bátran kijelenthető, a szerkesztőség munkatársai nem túloztak: egy finn– svéd párharc errefelé nagyjából annyit tesz, mintha vesszük a hazai Újpest–Fradi rivalizálást – tízzel megszorozva…
És nem a pofonokat. A verekedés errefelé nem divat, a meccs előtt és után együtt söröznek finnek és svédek, a köztes időt pedig kulturált szurkolással ütik agyon. Pedig ha valahol, akkor itt igazán kialakulhatott egyfajta ellenszenv a szomszéd iránt, hiszen a két gárda párharcának 1928 óta íródó történetében a szerda esti volt a 314. összecsapás, és miután a többségét a háromkoronások nyerték meg, gyanítható, a helybéliek az eddigieket egytől egyig krimiként könyvelték el.
Ha stílszerűek akarunk maradni, akkor a műfaj íratlan szabályai szerint a drámai végkifejletet megelőzi egy nem kevésbé izgalmas felvezetés, amely esetünkben három további negyeddöntőt jelentett. A kronológiát tekintve legkorábban a kanadai–német derbi kezdődött, amelyen a kezdetben csak a kötelezőt nyújtó juharlevelesek Smyth révén egy kapu mögül visszacsempészett koronggal gyorsan vezetést szereztek, amit a második harmadban Briere tovább növelt. Úgy tűnt, sima ügy, ám a befejező játékrészben előbb Kopitz szépített, majd Calder kapitális hibáját kihasználva Kreutzer egyenlített. Mire a kanadaiak rájöttek, hogy ennél azért több kell, máris a hirtelen halálban találták magukat, igaz, az már nem tartott sokáig: Brewer a kék vonalról kilőtte az előtte állóktól semmit sem látó Müller kapujának jobb sarkát, és ezzel minden eldőlt, Kanada lett az első továbbjutó.
A szlovákok gyorsan követték őket, igaz, tőlük szokatlanul visszafogott teljesítménnyel. Hogy ez a nagyképűség, a fáradtság, netán a kettő elegye miatt alakult így, azt a későbbiekben kiderül, ám tény, Helsinkiben, a Hartwall Aréna közel 13 ezer nézője csalódottan vette tudomásul a szlovák–svájci meccs végén, hogy a címvédő gyengén játszott. Az első játékrész mindössze egy svájci gólt hozott, a kettős emberelőnyt kihasználó Plüss találatát csak a 28. percben tudta egalizálni Kapus, ami elsősorban azért tekinthető bravúrnak, mert a szlovákok létszámhátrányban voltak. Aztán a Buffalóban játszó, 29 éves Satan két percben belül kétszer is megvillant, amivel egy csapásra helyre tette a dolgokat.

Nehéz a vb-csoportunk

HELSINKI. Nehéz csoportba került a magyar válogatott a jövô évi divízió–1-es vb-n: az olimpiai negyedik, az idei A-csoportos vb-rôl búcsúzó fehérorosz, valamint a norvég, a brit, a holland és a divízió–2-bôl felkerülô belga együttes lesz az ellenfél (a másik ágon Szlovénia, Lengyelország, Észtország, Olaszország, Románia és a Dél-Korea csapata játszik). A gyôztes szerepelhet a világ élvonalában, az utolsó kiesik.
A két csapat egymáshoz való viszonyát ismerve nem ígérkezett kifejezetten barátságos összecsapásnak, a svéd–finn derbikhez hasonlóan örökrangadónak tekinthető cseh–orosz találkozó. A "csak minél kevesebbet hibázni” elv ellen elsőként a már eddig is gyengélkedő oroszok vétettek: Arhipov emberelőnyben eladta a pakkot, amit Hejduk köszönt szépen, és azzal a lendülettel Hlavacot kihagyhatatlan helyzetbe hozta. A második játékrészben aztán kiderült, a csehek nemcsak emberhátrányból, hanem előnyből is tudnak gólt, sőt gólokat lőni, s mivel az orosz kísérletek meglehetősen erőtlenek voltak, a nap legsimább győzelmét könyvelhette el a cseh válogatott.
És ahogy az a krimiknél általában lenni szokott, a drámai végkifejlet, a finn–svéd meccs a végére maradt. Az elképesztő iramú, káprázatos játékot hozó derbi a játék minden szépségét felvonultatta: volt itt, kérem, a házigazdák első sora, a Selänne, Koivu, Peltonen támadótrió által bemutatott álomjáték, a "legszebb” téli olimpiás napjaira emlékeztető, ezúttal is potyagólt kapó svéd kapus, Salo jóvoltából becsődölés (az ötödik gól után le is cserélték!), földbe-, pontosabban jégbedöngölés (a finnek a 27. percben már 5–1-re vezettek…), talpra állás (1–5-ről 6–5-re fordítottak a svédek) és a végén a 14 ezer néző ellenére siralomházra emlékeztető fagyos hangulat. Szóval a vb eddigi legjobb összecsapását vívta a két csapat, és ha december táján valakinek eszébe jutna megszavaztatni, akkor az év meccse címre is esélyes lehet ez a derbi.

58. jégkorong-világbajnokság
Negyeddöntő
Kanada–Németország 3–2
(1–0, 1–0, 0–2, 1–0) – hosszabbítás után. Gólszerző: Smyth (3:04 – emberelőny, Comrie, Bouwmeester), Briere (32:43, Cross, Dandenault), Brewer (60:37 – ee.), ill. Kopitz (44:31, Retzer), Kreutzer (54:00, Benda). Kapusok: Burke 28 védés/30 lövés, ill. Müller 31/34.
Szlovákia–Svájc 3–1 (0–1, 2–0, 1–0). G: Kapus (27:36 – emberhátrány, Visnovsky), Satan (39:13 – ee., Stümpel, Pálffy; 41:03, Svehla), ill. Plüss (14:28 – ee., Seger). K: Lasak 31/32, ill. Bührer 26/29.
Csehország– Oroszország 3–0 (1–0, 2–0, 0–0). G: Hlavac (16:26 – eh., Hejduk, Modry), Hejduk (29:01 – ee., Kaberle), Hlinka (36:28 – ee., Spácek, Kadlec). K: Vokoun 31/31, ill. Szokolov 14/17, 36:28-tól Podomackij 12/12.
Svédország–Finnország 6–5 (1–3, 3–2, 2–0). G: M. Sundin (4:45, Renberg, Axelsson), J. Jönsson (28:04, P. Nordström, Höglund), Forsberg (29:27 – ee., Zetterberg, Tarnström; 48:22, R. Sundin), Höglund (37:20, J. Jönsson, P. Nordström), Axelsson (55:06 – ee., R. Sundin), ill. Selänne (7:31 – ee., Niinimaa, Koivu; 9:13 – ee., Koivu, Peltonen; 26:44 – ee., Koivu, Niinimaa), Kallio (18:35, Miettinen, Santala), Rintanen (25:26). K: Salo 15/20, 26:44-től Tellqvist 16/16, ill. Hurme 12/16, a 3. harmadtól Nurminen 11/13
A pénteki elődöntő párosítása: Kanada–Csehország; Szlovákia–Svédország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik