Még egy díj Henrynak

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.05.02. 21:26
Címkék
Megint Henry! Az Arsenal francia csatára újabb megtiszteltetésben részesült, alig egy héttel azután, hogy a Premiership játékosai a szezon legjobbjának választották. Pénteken bebizonyosodott, hogy nemcsak belülről, de a sajtópáholyból, illetve a tévé elől is ő tűnt a legkiválóbbnak, a futballszakírók ugyanis szintén rá voksoltak.
Szombaton sorozatban a kilencedik tétmeccsén lehetne eredményes Van Nistelrooy
Szombaton sorozatban a kilencedik tétmeccsén lehetne eredményes Van Nistelrooy
Szombaton sorozatban a kilencedik tétmeccsén lehetne eredményes Van Nistelrooy
Szombaton sorozatban a kilencedik tétmeccsén lehetne eredményes Van Nistelrooy
Szombaton sorozatban a kilencedik tétmeccsén lehetne eredményes Van Nistelrooy
Szombaton sorozatban a kilencedik tétmeccsén lehetne eredményes Van Nistelrooy
A döntés érthető, elvégre az idényben eddig 22 bajnoki gólt szerzett – ezzel a southamptoni James Beattie mögött második a mesterlövészek listáján –, egyéb mérkőzéseken pedig további tizennégyet. Az utóbbi hat évben (Dennis Bergkamp, David Ginola, Roy Keane és Teddy Sheringham után) Henry az ötödik, aki mindkét elismerést megkapta – az egyetlen kivétel éppen csapat- és honfitársa, az újságírók által tavaly jutalmazott Robert Pires.
Milyen kár, hogy e nagyszerű labdarúgó fényes díjai végül csupán vigaszdíjak lesznek – mondhatják kajánul a magabiztos Manchester United-szurkolók. Csakugyan van okuk az optimizmusra, hiszen a vesztett pontokat nézve a "vörös ördögök” kettővel vezetnek a címvédő Arsenal előtt, s az előttünk álló hétvégén akár bajnokok is lehetnek. Ehhez nem kell más, mint hogy szombaton megverjék a Charlton Athleticet az Old Traffordon, az "ágyúsok” meg ne nyerjenek vasárnap a Highburyben, a Leeds United ellen.

Kizárhatják a válogatottat

UEFA. Ha újabb botrányok kísérik majd az angol válogatott Európa-bajnoki selejtezôit, akkor az UEFA nem engedélyezi számára a részvételt a jövô évi portugáliai kontinensviadalon. Ezt Mike Lee, az UEFA szóvivôje jelentette ki pénteken, miután csütörtökön a fegyelmi bizottság rekordösszegű büntetéssel sújtotta a szigetországi szövetséget a törökök elleni Eb-selejtezô alatt tapasztalt rendbontás, illetve a rasszista bekiabálások miatt.
Az első feladat nem tűnik egetverően nehéznek, mert az eddig meglepően jól teljesítő Charlton kissé elpilledt a bajnokság hajrájára, utolsó nyolc meccsén csupán egyszer győzött. Ezzel szemben az MU december vége óta veretlen, első számú ásza, Ruud van Nistelrooy pedig legutóbbi nyolc tétmérkőzésén rendre betalált, összesen tizenegyszer. Aztán ott van a szintén elképesztően jó formában lévő Paul Scholes, szóval az Arsenal nem remélhet túl sok jót az összecsapástól. S hogy mi vár Arséne Wenger tanítványaira? "A közelmúltban egy Arsenal–Leeds mérkőzés mindig élcsapatok csatája volt, a különbség mindössze annyi, hogy mi most a táblázat alsó felében helyezkedünk el. De ettől ez még óriási derbi, amelyet meg kell nyernünk” – jelentette ki Peter Reid, a kieséstől fenyegetett leedsiek mestere.
Egyéb sorsdöntő meccsek is lesznek a fordulóban, még ha nem is a bajnoki cím függ a kimenetelüktől. A West Ham például a Chelsea-t fogadja, itt a házigazdák a bennmaradásért, míg a vendégek a Bajnokok Ligája-helyért küzdenek. Paolo Di Canio, a "kalapácsosok” veterán támadója valószínűleg ismét kezdő lehet, ami életmentő hír az ideiglenesen megbízott vezetőedző, Trevor Brooking számára, hiszen az eltiltott Ian Pearce mellett a keret tele van sérültekkel: Gary Breen, Christian Dailly, Steve Lomas, Joe Cole, Don Hutchison és Les Ferdinand sem százszázalékos, bár legtöbbjük talán "összedrótozható”. Ha a West Ham kikap, a riválisok jó szereplése esetén akár meg is pecsételődhet a sorsa.
Ha már Di Caniót említettük, érdemes megjegyezni, hogy egyesek őt hibáztatják trénere, Glenn Roeder kórházba kerülése miatt. Az enyhébb szélütést szenvedett szakemberre – így a vádlók – különösen nagy nyomást gyakoroltak az olasz játékos kritikus, ellenséges nyilatkozatai. A 34 éves Di Canio felháborodottan utasította vissza e magyarázatot, hangsúlyozva, hogy egy kieséstől fenyegetett csapat háza táján mindenkor nagy a feszültség, ő pedig csakis segíteni akart, ha megszólalt.
A nyáron minden bizonnyal elhagyja a Blackburn Roverst Hakan Sükür. A török légiós decemberben került kölcsönbe a kék-fehérekhez, az olasz Parmától, de sokat volt sérült, mindössze nyolcszor lépett pályára, és két gólt lőtt. Nemrég még úgy hírlett, Graeme Souness szakvezető szeretné a klubnál tartani a 31 éves csatárt, akivel annak idején a Galatasaraynál dolgozott együtt, ám az egyik illetékes kijelentette, a Blackburn "nincs abban a helyzetben, hogy megfelelő ajánlatot tegyen Sükürnek”.
Ülést tartott az FA fegyelmi bizottsága, és elég nehezen értelmezhető döntést hozott Christophe Dugarry ügyében. A Birmingham City francia futballistáját azzal vádolták, hogy az Aston Villa elleni városi rangadón Joey Gudjonsson felé köpött. Nos, a dodonai ítélet szerint bár bűnösnek találták Dugarryt, elfogadták védekezését, mely szerint nem állt szándékában leköpni ellenfelét, ezért nem tiltották el, csak 12 500 font megfizetésére kötelezték.

Tv: a Sport1 szombaton 13.15-től élőben közvetíti a Manchester United–Charlton Athletic találkozót, a West Ham United–Chelsea meccset pedig 21.45-től, csúsztatva sugározza
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik