Éremért utaznak Rigába

VAS ANDRÁSVAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.04.28. 21:50
Címkék
Gulyás István szabadfogású szakágvezetô bizakodva várja a rigai kontinensversenyt
Gulyás István szabadfogású szakágvezetô bizakodva várja a rigai kontinensversenyt
Gulyás István szabadfogású szakágvezetô bizakodva várja a rigai kontinensversenyt
Gulyás István szabadfogású szakágvezetô bizakodva várja a rigai kontinensversenyt
Gulyás István szabadfogású szakágvezetô bizakodva várja a rigai kontinensversenyt
Gulyás István szabadfogású szakágvezetô bizakodva várja a rigai kontinensversenyt
Gulyás István hivatalosan 2001 januárja óta felügyeli a szabadfogásúak munkáját. Első lépésként a körcsarnokbeli Eb-n Bánkuti Zsolt révén 18 esztendő után ismét magyar aranynak tapsolhatott a nagyérdemű – emellett Ritter harmadik, Aubéli negyedik, Farkas ötödik lett –, majd a 2001-es vb-n, Szófiában Farkas Zoltán jutott a legjobb négy közé – hasonlóra korábban hat évig nem akadt példa –, míg tavaly a baki kontinensbajnokságon Ritter Árpád verte végig a mezőnyt, s állhatott a dobogó tetejére, Aubéli Ottó pedig a teheráni világbajnokságon menetelt az ötödik helyig.
"Remélem, nem szakad meg a sorozatunk – kezdte a fogásnem első embere –, és Rigában is bizonyítjuk, ha szűkös is idehaza a választék, össze tudunk rakni egy eredményes csapatot.”
A szakágvezető szavai arra utaltak, hogy az amúgy is több sebből vérző fogásnem ritka balszerencsés tavaszt tudhat maga mögött: előbb Bánkuti feküdt kés alá nyaki gerincsérvét megszüntetendő, majd Kiss Tamás esett át injekciókúrán, s mivel ez hatástalannak bizonyult, szerdán Bánkutihoz hasonló procedúra vár rá. Előbbi helyettesét még megtalálta Gulyás a tavalyi junior Eb-bronzérmes Wöller Gergő személyében, ám a 84 kilós orosházi helye üres maradt a keretben.
"Az elmúlt években Tamás Kapuvári Gáborral csatázott a válogatottságért – folytatta a szakágvezető –, ám utóbbi egy évvel ezelőtt bejelentette visszavonulását, majd ugyan a teheráni vébére még visszatért, két hónapja ismét úgy döntött, nem tudja vállalni a válogatottsággal együtt járó terheket.”
Ennek megfelelően az elmúlt évekhez hasonlóan csonka csapat indul a lett fővárosba, a legkisebbek között továbbra sem lesz magyar induló, a hatvanasoknál Wöller kap lehetőséget, eggyel feljebb, a 66 kilóban a szintén már csak levezető eddigi válogatott, a kecskeméti Dencsik István helyére a váci Szabó Gergő kerül, a hetvennégyeseknél a címvédő Ritter helye atombiztos, 84-ben a fentebb említettek miatt nem lesz kiért izgulni, a 96-ban Farkas, míg a legnehezebbeknél Aubéli pedig már rutinos utazónak számít.
"Természetesen az utóbbi triótól várok igazán jó eredményeket – így Gulyás. – Árpi esetében kimondottan éremre gondolok, neki mindössze egy olyan riválisa akad a mezőnyben, aki ellen nem jó szívvel engedném szőnyegre, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Buvajsza Szajtyijev. A két nagyember pedig már többször bebizonyította, képes hozni magát, mindketten rendre legyűrik azt, akit a papírforma szerint le kell, igaz, néhány vetélytárs ellen kevesebb a sanszuk. Persze azért dolgozunk, hogy ez a különbség szép lassan eltűnjön.”
Már, ha van kivel. Nem elég ugyanis, hogy sérülések tizedelték – negyedelték… – a keretet, az elmúlt néhány hétben az előzetesen eltervezett felkészülési program is felborult.
"Pedig végre olyan programot sikerült összeállítani, mely tökéletesen beleillett a legjobbak felkészülésébe – kesergett a szakágvezető. – Könnyebb versenyek és hazai edzések után Lengyelországban készülhettünk kiváló körülmények között, majd úgy tűnt, idehaza is remek lehetőséghez jutunk, hiszen bejelentkeztek a világ élvonalába tartozó üzbégek, hogy szívesen edzőtáboroznának Magyarországon. Néhány nappal az előzetesen jelzett érkezés előtt aztán kaptunk egy faxot, amelyben visszakoztak… Próbáltunk új partnerek után nézni, ám három héttel az Európa-bajnokság előtt már mindenkinek kialakult programja volt. Végül a szlovákok átjöttek hozzánk Tatára, ám csonka csapattal, és mindössze néhány napra, így az utolsó időszakra magunkra maradtunk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik