Az Eb-csapat megy a vb-re is

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.04.10. 22:03
Címkék
A Magyar Asztalitenisz-szövetség elnöksége jóváhagyta Volper László férfi és Tarján András női válogatott edző előterjesztését, így kialakult a május 19. és 25. között Párizsban megrendezésre kerülő egyéni világbajnokságra utazó magyar csapat összetétele. A keret érdekessége, hogy nincs érdekessége. Pontosabban fogalmazva, semmiféle változás nincs a néhány nappal ezelőtt befejeződött courmayeuri Európa-bajnokságon szerepelt gárdához képest, igaz, az előzetesen meghirdetett elvek alapján  legalábbis a nőknél  nem is lehetett.
Bátorfinak az olimpia miatt fontos a vb
Bátorfinak az olimpia miatt fontos a vb
Bátorfinak az olimpia miatt fontos a vb
Bátorfinak az olimpia miatt fontos a vb
Bátorfinak az olimpia miatt fontos a vb
Bátorfinak az olimpia miatt fontos a vb
– Azért nem változtattam a csapat összetételén, mert azóta nem történt semmi, ami erre kényszeríthetett volna – mondta Tarján András. – Még tavaly nyáron kijelöltem, hogy mely versenyek alapján alakul ki az a rangsor, amelynek ismeretében kijelölöm az Európa-bajnokságra utazó csapatot. Néhány héttel ezelőtt, az Európa-bajnokság előtt ezt minden elnökségi tag elfogadta, és mivel azóta nem volt egyetlen hazai verseny sem, ezért nem volt okom a változtatásra. Más kérdés, hogy amit egy hónappal ezelőtt zokszó nélkül tudomásul vettek az elnökség tagjai, arról most vitatkoztak, és végül hat igen, három nem szavazattal, két tartózkodás mellett bólintottak rá az előterjesztésemre.
– Elképzelhető, hogy az Eb-szereplés miatt volt a bizonytalanság…
– Igen, de ha én következetes akarok maradni, akkor mindenképpen tartanom kellett magam a tavaly nyáron meghirdetettekhez.
– Ha már az Európa-bajnokságról esett szó, milyen szájízzel zárta a versenyt? A rajt előtt ugyanis azt mondta, hogy "négy éremmel elégedett lenne, öttel pedig már boldog”, ám csak három dobogós helyet szereztek a mieink Courmayeurban.
– Így igaz, de ha a háromban van egy arany is, mint ahogy van, akkor azt is el kell fogadni. Nem hinném, hogy a szereplés miatt szégyenkeznünk kellene, bár személy szerint bennem a csapat bronzérme hagyott némi űrt. Felesleges lenne mellébeszélni, az elődöntőben megvertek bennünket az olaszok, márpedig ebben a számban én sokkal jobb eredményre számítottam.
– Az Eb-n történtek ismeretében mire számíthatunk a párizsi világbajnokságon?
– A legjobb szereplésre természetesen a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina kettősnek van esélye, ha Csilláéknak sikerülne a legjobb nyolc közé bejutniuk, az már nagyon jó eredménynek számítana. De annak a versenynek a legfontosabb célja nem is ez, sokkal inkább, hogy a világbajnokság után esedékes világranglistán Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla olyan helyen legyenek, hogy selejtező nélkül indulhassanak a jövő évi athéni olimpián.
Ez azért lényeges, mert a párizsi vb lesz az utolsó nemzetközi verseny az automatikus olimpiai kvalifikáció kihirdetése előtt, tehát a Párizs után napvilágot látó világranglista – nemzetenként két játékost számolva – első húsz helyezettje selejtező nélkül indulhat az olimpián. Ebben a rendkívül fontos versenyfutásban Tóth Krisztina és Bátorfi Csilla jelenleg ötkarikás helyet érő pozícióban, előbbi a 16., utóbbi a 19. helyen áll.
Párizsban egyébként a szövetség négy-négy játékos részvételét fizeti, Póta Georgina egyesületi költségen vehet részt a vb-n, míg a férfiaknál Fazekas Péter, Marsi Márton és Lindner Ádám megosztott költségvállalással kap lehetőséget, tehát valamennyien – ők maguk vagy az egyesületük – a részvételi költségük egyharmadát állják.
Az egyéni világbajnokságra jelölt magyar csapat: Demeter Lehel (Kecskeméti Profitholding Spartacus), Fazekas Péter (Langenlois – osztrák), Marsi Márton (BVSC), Lindner Ádám (Postás-Matáv SE), Pázsy Ferenc (Postás-Matáv SE), Bátorfi Csilla (Müllermilch Langweid – német), Fazekas Mária (Statisztika), Molnár Zita (Statisztika), Póta Georgina (Statisztika), Tóth Krisztina (TV Busenbach – német)
Mivel a vb-n a nemzetközi szövetség szabályának megfelelően csak azonos nemzetbeliek alkothatják a párokat, így biztos, hogy az egynemű párosokban csak négy magyar tud indulni, és vegyes párosban is csak négy magyar duó lesz, miután Bátorfi Csilla ebben a számban nem lép asztalhoz. Az biztos, hogy a nőknél a Bátorfi, Tóth és a Fazekas, Molnár, míg a férfiaknál a Pázsy, Lindner és a Marsi, Fazekas kettős indul, a vegyes párosokat azonban később jelölik ki a szakvezetők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik