A Schlager, Tóth kettős Európa tetejére lépett

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.04.04. 22:43
Címkék
Tóth Krisztina úgy ugrott Werner Schlager nyakába, hogy egy pletykára éhes kívülálló egy pillanat alatt félreérthette volna. Pedig semmi különösre nem kell gondolni, mindössze annyi történt, hogy legyőzték a Chen Weixing, Viktorija Pavlovics párost.Mindössze?
A boldogan integetô Tóth Krisztina immár az ötödik Európa-bajnoki címénél jár
A boldogan integetô Tóth Krisztina immár az ötödik Európa-bajnoki címénél jár
A boldogan integetô Tóth Krisztina immár az ötödik Európa-bajnoki címénél jár
A boldogan integetô Tóth Krisztina immár az ötödik Európa-bajnoki címénél jár
A boldogan integetô Tóth Krisztina immár az ötödik Európa-bajnoki címénél jár
A boldogan integetô Tóth Krisztina immár az ötödik Európa-bajnoki címénél jár
Hát miket írok én…?! Tudják, mit jelent ez? A Schlager, Tóth kettős aranyérmet szerzett a courmayeuri Európa-bajnokságon!
A péntek esti fináléban nyújtott produkció alapján nem lehet elég dicsérő jelzőt találni, én azért mégis megpróbálkozom vele: csodálatos, taktikus, okos és fantasztikus játékot mutatott be az osztrák–magyar kooperáció, ami már csak azért sem volt könnyű, mert a döntőbeli ellenfél férfi és női tagja saját neme talán legjobb európai védőjátékosának számít. Jól is kezdett az osztrák, fehérorosz egység amely az első szettet szorosan, bár végig vezetve megnyerte, a folytatás azonban már egyértelműen Krisztiéké volt, s mind meggyőzőbb fölénybe kerülve szerezték meg a courmayeuri Eb egyéni versenyeinek első aranyérmét, amely egyébként a magyar asztaliteniszsport történetének 37., egyben Tóth Krisztina ötödik elsősége.
"Nagyon boldog vagyok, alig hiszem, hogy sikerült. A meccs előtt úgy gondoltam, hogy sok függ Schlagertől, aki szerencsére nagyon jól játszott a döntőben, de úgy érzem, én is felszabadultabb voltam, jól kiegészítettem, és a meccs alatt sikerült az itteni rosszabb napjaimat elfelednem. Nekem személy szerint is, de az egész magyar csapatnak már nagyon kellett ez a siker” – mondta a Courmayeurban talán először mosolygó, immár ötszörös Európa-bajnok Tóth Krisztina.
Egy ilyen káprázatos siker után igazán nem szeretnék ünneprontó lenni, de a pénteki nap azért nem volt fenékig tejfel, úgy is fogalmazhatnék, hogy már potyogtak… Igaz, nem a labdarúgó-élvonal csapatainak nyári felkészülési mérkőzésein esett gólok, hanem az asztaliteniszezők európai élmezőnyéhez tartozó sztárok, de potyogtak. Mégpedig az Európa-bajnokságokon megszokottnál jóval nagyobb sűrűséggel. A lista pokolian hoszszú, így a teljesség igénye nélkül szemezgetnék a kiesettek között: annak ellenére, hogy az Eb-ből még két teljes nap hátravan, a férfiaknál az osztrák Schlager, a lengyel Blaszczyk, a horvát Primorac, a svéd Persson, Hakansson és Karlsson, a belga J. Saive, a holland Heister valamint a francia Chila és Legout, a nőknél pedig a horvát Boros és a román Steff szállt el.
És hogy el ne felejtsem – most jön a feketeleves –, Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina…
Igen, kérem, ez a szomorú igazság: Bátorfi a német Stumpertől, Tóth pedig az "olasz” Tan Wei-Monfardinitől kapott ki egyaránt 4:2-re, s bár mindketten nagyon akartak, reálisan nézve az ellenfelek sikere egyáltalán nem tekinthető érdemtelennek.
"A szerváim sajnos nem voltak jók, ráadásul Stumper a Bundesligából jól ismer, tudta, hogy mit kell játszania. Ennek ellenére nyerhettem volna, de a nagyon szorosan alakuló szettek vége rendre neki sikerült jobban, három játszmát is tíz pont fölött nyert meg” – magyarázta kissé letörten a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi. A Csillához hasonlóan az ugyancsak Németországban profiskodó Tóth Krisztina sem volt nagyon feldobott állapotban, amikor az olaszok Kínából honosított játékosa, Tan Wei-Monfardini elleni meccséről beszélt: "A vegyes párosban szerzett aranyérem ellenére ezen az Európa-bajnokságon valahogy nem találom a játékomat. Az olasz ráadásul nagyon jól kihasználta a hibáimat, amikor egy kicsit kezdtem magamhoz térni, rutinosan tördelte a meccset, így sajnos nem tudtam lendületbe jönni.”

24. Európa-bajnokság, Courmayeur
Egyéni verseny
Férfiak. Egyes. A 16 közé jutásért. Pázsy-Torres (spanyol) 4:0 (6, 9, 7, 5). Nyolcaddöntô. Boll (német)–Pázsy 4:0 (6, 5, 6, 7)
Nôk. Egyes. Nyolcaddöntô. Stumper (német)–Bátorfi 4:2 (11, –7, 10, 11, –12, 9), Tan Wen-Monfardini (olasz)–Tóth 4:2 (5, –9, 8, 7, –5, 12). Negyeddöntô. Erdélyi (szerb-montenegrói)–Struse (német) 4:3 (–6, 7, 14, –10, 3, –1, 6), Badescu (román)–Stumper 4:3 (10, 9, 8, –6, –9, –8, 7), Tan Wei-Monfardini–Bakula (horvát) 4:0 (3, 7, 5, 9), Stefanova (olasz)–Garkauskaité (litván) 4:2 (–9, 9, 5, –6, 8, 9)
Páros. Nyolcaddöntô. Garkauskaité, Prusiené (litván)–Fazekas, Molnár 3:2 (–8, 7, 5, –12, 5), Bátorfi, Tóth–Tan Wen-Monfardini, Negrisoli (olasz) 3:0 (9, 6, 8)
Vegyes páros. Elôdöntô. Schlager, Tóth (osztrák, magyar)–Eloi, Palut (francia) 4:1 (11, 4, 5, –7, 4), Chen Weixing, Vik. Pavlovics (osztrák, fehérorosz)–Blaszczyk, Badescu (lengyel, román) 4:1 (–7, 4, 7, 8, 4). Döntô. Schlager, Tóth–Chen Weixing, Vik. Pavlovics 4:1 (–12, 11, 6, 8, 5)
Európa-bajnok: Werner Schlager (Ausztria), Tóth Krisztina (Magyarország, egyesület: TV Busenbach, edzô: Rudolf Stumper, nevelôegyesület: Statisztika, nevelôedzô: Orgoványi Imre), 2. Chen Weixing, Viktorija Pavlovics (Ausztria, Fehéroroszország), 3. Damien Eloi, Anna-Claire Palut (Franciaország) és Lucjan Blaszczyk, Otilia Badescu (Lengyelország, Románia)
A Fazekas P., Fazekas M. páros a 64 közé jutásért, a Marsi, Ver. Pavlovics (magyar, fehérorosz), a Lindner, Póta, a Demeter, Logackaja (magyar, fehérorosz) kettôs a 16 közé jutásért, a Pázsy, Molnár kettôs pedig a nyolcaddöntôben szenvedett vereséget.
A – túlzás nélkül állítható – drámai pillanatok, a két magyar ász kiesése pillanatában a tudósító természetesen azonnal elkezdett kutatni az emlékeiben, mikor fordult elő legutóbb olyan "csúfság”, hogy egyetlen magyar női asztaliteniszező sem volt az Európa-bajnokság nyolcas mezőnyében. Aztán kiderült, nem is kell olyan messzire visszamenni az időben, ugyanis három évvel ezelőtt Brémában hasonlóan alakultak az egyéni küzdelmek, ennek ellenére maga az Eb összességében mégis jól sikerült, hiszen a női csapat és a Bátorfi, Tóth duó is aranyérmet szerzett. Ha párhuzamot akarok vonni a két esemény között, akkor a két aranyból az egyik ugyebár már megvan, s mivel a Bátorfi, Tóth páros még áll, így hát a másodikra is megvan az esély. Annál is inkább, mert ebben a számban is sorra kapnak ki a favoritok, pénteken délután például a német Struse, Schall kettős vesztett a nyolcaddöntőben, ami azért sem nagy baj, mert Bátorfiék ágán voltak. A magyar duó egyébként – a Courmayeurban eddig látottak után ez némi elégtételt jelent – az olasz Tan Wei-Monfardini, Negrisoli kettőst fölényes magabiztossággal búcsúztatva jutott a legjobb nyolc közé, ahol szombaton délelőtt az orosz Fagyejeva, Melnyik egység következik.
"Azután, ami eddig ezen az Európa-bajnokságon történt, már nem merek semmit mondani, legfeljebb azt, hogy természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk” – mondta Bátorfi, aki az ő és Tóth egyesbéli kiesése mellett az "ami eddig ezen az Európa-bajnokságon történt”-tel elsősorban arra utalt, ami a kontinensversenyek 1958 óta íródó történetében nagy valószínűséggel sosem fordult elő, nevezetesen: női egyesben az első négy helyen kiemeltek egyike sem jutott még a legjobb nyolc közé sem.
Miként a férfiaknál Pázsy Ferenc sem, igaz, tőle ezt senki sem várta. A legjobb 16 közé viszont csak beverekedte magát, ami leírva nem tűnik világrengető bravúrnak, de tessék elhinni, gyakorlatilag a csoda kategóriájába sorolható: azután, hogy a főtáblán előbb a lengyel Blaszczykot, majd a horvát Jiang Weizhongot is legyőzte, pénteken délelőtt átgázolt a spanyol Torresen, s ezzel olyan magasságokba emelkedett, ahol magyar férfi asztaliteniszező az elmúlt másfél-két évtizedben csak egyszer járt, az 1996-os pozsonyi Eb-n Németh Károly. A nyolcaddöntőben aztán a német Timo Boll megállította, de hát ebben nincs semmi meglepő, fogjuk fel ezt Pázsy jutalomjátékának: a centerpályán játszhatott a világranglista-első, címvédő ellen.
Kell ennél több?
Ôszinte legyek? Kellene.
Mondjuk vasárnap délután, a női páros döntőjének idején igazán játszhatnának ismét magyarok a courmayeuri sportcsarnok centerpályáján…

Tv: m2 21.05–21.35. A Telesport a vegyes páros és a férfi páros döntőjét közvetíti felvételről
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik