Barta: ugrás a világelitbe

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2003.03.27. 22:39
Címkék
Az ifjúságiak között a világ legjobbjai közé tartozott. Ha pedig így folytatja, hamarosan a felnőttek között is ott lesz az elitben Barta Nóra. Tizenkilenc éves. Zuglóban él  a szüleivel és kedvenc macskájával, a Pamela névre keresztelt sziámival  és nem tett le arról, hogy idővel előre köszönjenek neki a mostani nagyok. Persze tesz is róla, néhány napja a madridi Grand Prix-viadalon többek között az ukrán világbajnokot, Zsupinát megelőzve lett ezüstérmes. Ez pedig már szint&
Névjegy

BARTA NÓRA
Született: 1984. április 2.
Magassága/testsúlya: 171 cm/55 kg
Klubja: BVSC
Edzôje: Ligárt Balázs
Legjobb eredményei: Eb-9. (1 m – 2002), Eb-10. (3 m – 2002), Grand Prix-2. (3 m – 2003), Grand Prix-6. (3 m – 2003), ifjúsági világbajnok (1 m, 1999), ifjúsági vb-2. (3 m – 2002), ifjúsági vb-6. (3 m – 1999), 2x ifjúsági Európa-bajnok (3 m – 1998, 3 m – 2000), ifjúsági Eb-2. (1 m – 1998), 2x ifjúsági Eb-3. (3 m – 1999, 3 m – 2001)
Névjegy

BARTA NÓRA
Született: 1984. április 2.
Magassága/testsúlya: 171 cm/55 kg
Klubja: BVSC
Edzôje: Ligárt Balázs
Legjobb eredményei: Eb-9. (1 m – 2002), Eb-10. (3 m – 2002), Grand Prix-2. (3 m – 2003), Grand Prix-6. (3 m – 2003), ifjúsági világbajnok (1 m, 1999), ifjúsági vb-2. (3 m – 2002), ifjúsági vb-6. (3 m – 1999), 2x ifjúsági Európa-bajnok (3 m – 1998, 3 m – 2000), ifjúsági Eb-2. (1 m – 1998), 2x ifjúsági Eb-3. (3 m – 1999, 3 m – 2001)
"Hosszú ideje bennem volt már a madridihoz hasonló eredmény, ám vagy rontottam vagy éppen nem tudtam tökéletesen koncentrálni. Tudom, hogy több világnagyságot is megelőztem, de ezzel nem foglalkozom. Lényegtelen, hogy kik az ellenfelek, csak az a fontos, hogy magamhoz képest a maximumot hozzam. Madridban így történt”– vélekedik a BVSC-s ugró.

Az ifjúságiak között ő volt a mérce. Világbajnokságot nyert, kétszer Európa-bajnoki aranyat. Éppen ezért sokan félthetik attól, hogy nehezen viseli majd, ha a felnőttek között csak egy lesz a sok ugró közül. Barta erre azt mondja, felesleges a félelem. Tisztában van vele, a nagyok között más a szint, több a rivális, éppen ezért az ötödik vagy éppen hatodik helyezésnek is nagyon lehet örülni. A nyáron Barcelonában, a világbajnokságon szerepel. Nem titkolja, szeretne meglepetést szerezni, ám az a minimum, hogy bekerüljön 3 méteren a legjobb 12 közé. Ebben az esetben ugyanis belépőt nyerne az athéni olimpiára. Bartát amúgy tisztelik a mogulok, tudják, az ifjúsági éremtermés nem a véletlen műve. S hogy mi a titka Ligárt Balázs tanítványának?

"Már bebizonyosodott, én az ugrásra születtem. Remek adottságaim vannak hozzá, nagyon magasra tudok ugrani, a női mezőnyben senki sem képes hasonlóra. Ez pedig lényeges, hiszen minél nagyobb az ugrás, annál több lehetőség van arra, hogy látványos, tartalmas gyakorlatot mutathassak be. Azt mondják, az is nagy előnyöm, hogy ugrás közben könnyednek látszom, a nehéz ugrásoknál is az a kívülállók érzése, hogy különösebb megerőltetés nélkül csinálom. Pedig ha tudnák…”
Az idén érettségizik. A hírét ismerve nem is csoda, hogy több amerikai egyetem is megkereste. A kérők sora: Phoenix, Miami, Washington, Alabama. Barta szerint a phoenixi érdeklődés a leginkább hízelgő, hiszen ott tanul és tréningezik a két orosz sztár, Pakalina és Iljina is. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy az érettségi után Amerika felé veszi az irányt. Ha marad, akkor azonban biztos, hogy a Rendőrtiszti Főiskolára jelentkezik. Az okát is megmagyarázza.

"Kicsi koromtól kezdve izgő-mozgó gyerek voltam, nem tudom elképzelni, hogy egész nap egy irodában üljek. A rendőrség munkáját mindig is izgalmasnak tartottam, a nyomozókét pedig különösen. Tehát egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer rendőrségi nyomozóként dolgozzak majd.”

Addig azonban nem ártana, ha a riválisok "nyomoznának” utána. Barta szerint, ha minden jól alakul, az athéni olimpián végképp bekerülhet a legjobbak közé. Nem titkolja, érmet szeretne a görög fővárosban. A "titkos fegyver” is készül már, méghozzá egy új ugráskombináció formájában. A neve: Auerbach három és fél szaltó hátra. Hogy mi benne a különös? Nos, versenyen még soha, egy hölgy sem ugrotta! Barta pedig szeretné, méghozzá az athéni olimpián.

"A külföldiek is tudják, hogy hamarosan beépítem a programomba. Éppen ezért minden versenyen arról érdeklődnek, no, mikor jön a három és fél Auerbach? Jön, mindenkit megnyugtathatok. Azt hiszem, ha sikerrel mutatom be Athénban, az a helyezésben is jócskán megmutatkozna. Női versenyző ugyanis még sohasem ugrott ilyet, tudtommal edzésen is csak az orosz Pakalina próbálkozott vele.”

Azt mondja, az edzője, Ligárt Balázs és a műugrószövetség támogatása nélkül nem lenne esélye arra, hogy felvegye a versenyt a világ legjobbjaival. Most van. Néhány nap múlva például Stockholmban áll deszkára, a Bajnokok Tornájára hivatalos. Ha madridi formájában ugrik, nincs irigylésre méltó helyzetben a mezőny…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik