Még nem oldódott a feszültség

AMLER ZOLTÁN, VAS ANDRÁSAMLER ZOLTÁN, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.15. 20:41
Címkék
Tanítványai a jégen ünnepeltek, a lelátó tombolt, a nevét skandálta, de ő csak állt a pálya szélén, s rezzenéstelen arccal fogadta a gratulációkat.
Az öröm pillanatai. Jan Jasko ég és föld között, kezében a kupával
Az öröm pillanatai. Jan Jasko ég és föld között, kezében a kupával
Az öröm pillanatai. Jan Jasko ég és föld között, kezében a kupával
Az öröm pillanatai. Jan Jasko ég és föld között, kezében a kupával
Az öröm pillanatai. Jan Jasko ég és föld között, kezében a kupával
Az öröm pillanatai. Jan Jasko ég és föld között, kezében a kupával
Látszott rajta, nehezen oldódik benne a feszültség, mely vélhetően a tavalyi, elbukott döntő óta nőtt körülötte folyton-folyvást, s nem csökkent a – magyar csapat által először – megnyert Interliga-finálé után sem. Aztán szép csendesen bement az öltözőbe, ahol a játékosok önfeledten énekeltek – a rajongók megannyi Botond módjára kívülről döngették az ajtót –, ám még ekkor sem látszott rajta egy cseppnyi boldogság vagy elégedettség.
"Nehéz megemészteni, ami velünk történt – kezdte Jan Jasko, a csütörtök este két év után ismét bajnoki címet nyert Alba Volán szlovák vezetőedzője. – Kedden úgy indultunk Újvárosba, hogy ha törik, ha szakad, lezárjuk a sorozatot, megnyerjük a döntő negyedik meccsét is. Erre, alig negyedórával a kezdés előtt, kiderült, hiába is győznénk, mindenképpen lesz folytatás, hiszen az elnökség elfogadta az ellenfél óvását. Azok után, hogy a versenybíróság nem egészen egy nappal korábban elutasította! Ilyet a világon nem lehet máshol megtenni, csak itt, Magyarországon.”
A Volán vezetői a derbi előtt el sem merték mondani a játékosoknak, hogy elmarad a bajnokavatás, csak a sok csatát megélt, a csehszlovák válogatottal rengeteg kiélezett helyzetben bizonyító mester tudta a kispadon, hogy a fiesta siker esetén is halasztást szenved.
"Szörnyű volt látni a végső dudaszó után, hogy a srácok egymás nyakába borulva ünnepelnek – folytatta a fehérvári csapat mellett a válogatottat is irányító szakember. – Értetlenül néztek a kispad, a díszpáholy felé, mi történt, miért nem örülünk velük. Gondolom, el tudja képzelni, ezek után milyen hangulatban készültünk az ötödik, pontosabban a megismételt első mérkőzésre.”
A találkozó előtt nem is lehetett vele kommunikálni. Elgyötört arccal álldogált a palánk mellett, figyelte az övéi melegítését, a gárda állapotára vonatkozó kérdésre csak egy "Inkább hagyjuk!” mondattal válaszolt. Ezek után némiképp érthető, hogy percekkel a végső összecsapás után is
csak lassan, nagyon lassan oldódott fel.
"A társaság egész évben javuló formát mutatott – így a bajnok trénere. – A sérülések miatt a vártnál nehezebben lendültünk bele, de lassan összeálltak a sorok, hatékonyabbá vált a védekezésünk, és ezzel együtt jönni kezdtek az eredmények.”
Való igaz, amíg a szezon első felében néhányszor botlottak a közlekedésiek – a Kontinentális Kupa második körében Oswiecimben vagy a debreceni Magyar Kupa-fináléban –, addig az idény második részében szinte nem is tudtak hibázni, előbb az Interliga alapszakaszában diadalmaskodtak, majd a folytatásban az aranyat is bezsebelték, s a honi pontvadászatban sem akadt igazi ellenfelük. (Csak úgy mellékesen. Az Interligában, a HKM Zvolen elleni zólyomi derbin a szlovák extraligás csapat a legjobbjaival
Négyen a negyedikrôl

Ocskay Gábor:
– Nem gondoltam, hogy ilyen simán nyerjük meg a döntôt, mint ahogy azt sem, hogy ehhez öt mérkôzésen kell gyôznünk… Azt az érzést, amit kedden, a negyedik meccs után éltünk át, nem kívánom egyetlen sportolónak sem. Ünnepelni készültünk, de nem hagytak bennünket. Persze utólag azt is mondhatják, még jól is jártunk – tényleg remek érzés volt otthon, telt ház elôtt bajnoki címet szerezni, ám mi ugyanúgy örültünk volna, ha Dunaújvárosban gyôzünk. No mindegy, ez már történelem, még ha úgy is gondolom, hagy némi nyomot a bennünket ért méltánytalanság… Amúgy egész évben voltak problémáink, sérülések, eltiltások hátráltatták a munkát, ám szerencsére a végére teljes csapattal tudtunk kiállni, ami meg is látszott a teljesítményünkön. Boldogok vagyunk, bár a fáradtság miatt még nem is fogtuk fel az egészet. És el ne felejtsem: köszönjük szurkolóink egész éves támogatását!

Gröschl Tamás: – Nagyon együtt volt a csapat, szerintem ennek köszönhetô elsôsorban a siker. A tavaly elveszített bajnoki finálé után úgy állt neki a társaság az ideihez, hogy mindenképpen kiköszörüli a csorbát. Fejben is, fizikálisan is jobbak voltunk, bíztunk abban, négy meccs alatt helyre tesszük a dolgokat. Bevallom, ebben egy kicsit kételkedtem, azt gondoltam, nagyobb ellenállást fejt ki a Dunaferr, szerencsére nem így lett. Egyébként személy szerint nem voltam könnyű helyzetben, a második sorban négy szlovák sráccal kellett megértetnem magamat. Sille Tomi ugyan már magyar állampolgárnak számít, ám ô is más hokit játszik, mint amit mi, magyarok megszokhattunk. Olyan játékos kellett hozzájuk, aki keményen harcol, korongot szerez – úgy érzem, felnôttem a feladathoz. Nagyon jól ment a sornak a döntôben, mint az egész csapatnak.

Budai Krisztián: – Taktikailag, fejben, fizikailag is föléjük kerekedtünk, arról nem is beszélve, hogy szerintem csapatként is jobban együtt voltunk. Az Interliga-gyôzelem nagyon megdobta az önbizalmunkat, és miután a bajnokságban nem kaptunk ki tűlük, az is benne volt a pakliban, hogy nullára hozzuk a döntôt. Ez sikerült, mert végig fegyelmezetten, jól játszottunk, egy percig sem volt kérdéses, hova kerül az arany. Örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni valamit a sikerhez. Jan Jasko bizalmat szavazott nekem, egész évben én állhattam a kapuba, rutint és önbizalmat szerezhettem. A csapat is rengeteget segített, hálás vagyok a fiúknak. Most fáradt vagyok, ám a rövid pihenô után újult erôvel vetem bele magam a válogatott edzéseibe. Mondani sem kell, a legjobbak között is bizonyítani szeretném, lehet rám számítani.

Palkovics Krisztián: – Nagy teher volt rajtunk, hiszen az idén nem hibázhattunk. Azt tudtam, éreztem, hogy bajnokok leszünk, ám azt nem hittem volna, hogy a Dunaferr meccset sem tud nyerni. A második összecsapást követôen már biztos voltam a sikerünkben, hiszen látható volt, megtört az ellenfél. Tavaly megleptek bennünket a kontrajátékukkal, ám ezúttal nagyon felkészültünk belôlük, okosan, taktikusan hokiztunk. Úgy gondolom, jobbak voltunk az idén, az Interligát és a bajnokságot is az elsô helyen zártuk, ami nem kis dicsôség. Kijött a végére az a rengeteg munka, amit az edzéseken végeztünk, még az a trauma sem bénította le a csapatot, amelyet az elnökség döntése okozott. Ezután kettôzött erôvel álltunk ki az utolsó csatára, meg is lett az eredménye.
állt ki a kék-fehérek ellen, ám így is kikapott az északi szomszédainknál a mai napig kissé lenézett magyar egylettől.) S hogy mi áll a sikerek hátterében?
"Régóta vallom, mindennek az alapja a jó védekezés – értékelt Jasko. – Ondrejcik érkezésével stabilabb lett a védelmünk, a kapuban pedig Budai Krisztián rengeteget fejlődött, érezte, hogy megbízom benne, s hétről hétre kiválóan teljesített. A két szlovák csatár, Fedor és Rusznyák igazi profiszellemet és nagy-nagy magabiztosságot csempészett a jégre. A sorsdöntő szituációkban el merték vállani a befejezéseket, meg mertek reszkírozni olyan dolgokat is, melyekről a magyarok esetleg azt gondolták, könnyelműség lenne megpróbálni. A második sorunk (itt játszanak a szlovákok, és az immáron magyar útlevéllel büszkélkedő, de eredetileg szintén az északi szomszédból érkezett Sille Tamás – a szerző) a döntő során végig rengeteget vállalt, gondoljunk csak a második fehérvári meccsre, ahol Rusznyák pillanatok alatt gólt szerzett a hirtelen halálban. Persze nemcsak a légiósok érdeme a siker, a tavalyi döntő óta mindenki a revánsvággyal feküdt és kelt. Velem együtt…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik