Dobos ötödik lett 60 méteren

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2003.03.15. 21:33
Címkék
Dobos Gábor ötödik lett 60 méteren Birminghamben a 9. fedett pályás világbajnokságon. Ahogyan tizenöt évvel ezelőtt Kovács Attilára mondhattuk, hogy a világ leggyorsabb fehér embere, most ugyanez igaz a Honvéd vágtázójára. A péntek esti döntőben előtte célba érkezők  bár több kontinens képviselői  mind színes bőrűek voltak.
Bár a nagy Carl Lewishoz hasonlított Justin Gatlin (437) gyôzött 60 méteren, számunkra Dobos Gábor (204) ötödik helye a lényeg
Bár a nagy Carl Lewishoz hasonlított Justin Gatlin (437) gyôzött 60 méteren, számunkra Dobos Gábor (204) ötödik helye a lényeg
Bár a nagy Carl Lewishoz hasonlított Justin Gatlin (437) gyôzött 60 méteren, számunkra Dobos Gábor (204) ötödik helye a lényeg
Bár a nagy Carl Lewishoz hasonlított Justin Gatlin (437) gyôzött 60 méteren, számunkra Dobos Gábor (204) ötödik helye a lényeg
Bár a nagy Carl Lewishoz hasonlított Justin Gatlin (437) gyôzött 60 méteren, számunkra Dobos Gábor (204) ötödik helye a lényeg
Bár a nagy Carl Lewishoz hasonlított Justin Gatlin (437) gyôzött 60 méteren, számunkra Dobos Gábor (204) ötödik helye a lényeg
Dobos már a délelőtti előfutamban remekül mozgott, könnyedén, lazán futott, mégis első lett 6.61 másodperccel. A legjobb időt a világranglistát vezető 21 éves amerikai Justin Gatlin érte el, 6.53 másodpercet teljesített. Duplázásra készülő honfitársa, Terrence Trammell szintén remekül lőtt ki a rajtgépből, mint egy golyó süvített a cél felé, ám pár méterrel a táv vége előtt megrándult, 6.77 másodperccel futamában negyedik lett, s kiesett. ,,Most semmi sem érdekel, az sem, hogy gáton indulhatok-e. Csak egy kis jeget szeretnék a fájó combomra” – kesergett.

Dobos terve sikerült

A délutáni elődöntőre Dobos izgatottan készülődött, hiszen ezen múlott, sikerül-e magvalósítani célját, a nyolc közé jutást. A hatos pályát kapta, a hazaiak kedvence, Mark Lewis-Francis mellett rajtolt. Remekül!
Vagy mégsem? A futamot visszalőtték, úgy vélték, a magyar fiú kiugrott. Az új startszabály miatt azonban Dobos ezt követően sem indult hátránnyal, hiszen bárki hibázik másodszorra, kizárták volna. Erre azonban nem került sor. A második rajt ugyanolyan jónak tűnt, mint az első, és Dobos a brit futó (6.55) mögött, idei legjobbját beállítva (6.58), másodikként ért célba. Vagyis bejutott a döntőbe.
,,Sikerült a tervem, jöhet a bónusz – nyilatkozta boldogan. – Nem akarok jósolgatni, de azt hiszem, a fináléban nem én leszek az utolsó. Most kicsit görcsösen futottam, ha ezen változtatni tudok, egyéni csúcsot is elérhetek. Egy biztos, nincs veszítenivalóm.”
Nos, három futás egy nap alatt még a legjobbakat is megviseli. A döntőben csak ketten tudták aznapi legjobbjukat futni – az első és a második helyezett. Az amerikai Gatlin egy
Kilences pálya

A világbajnokság kezdete elôtti sajtótájékoztatón néhány neves atlétának feltették a kérdést, fedett pályán vagy szabadtéren szeretnek-e jobban versenyezni. A válasz egyöntetű volt. Terrence Trammell szerint azért jobb a csarnokbeli esemény, mert még egy tornádó sem árthat az eredményeknek. A nyolcszázas Jolanda Ceplak csatlakozott hozzá, mondván, az ô 54 kilójával ugyancsak nehéz szélben futni. A magasugró Kajsa Bergqvist még most is borzongva emlegette a müncheni hideg, esôs Európa-bajnokságot, a középtávfutó Bernard Lagat pedig a közönség közelsége miatt kedveli jobban a fedett pályát.

Ez az elsô világverseny, amelyen alkalmazzák a januárban bevezetett és sokat támadott új startszabályt, azt, hogy a második alkalommal kiugró futót kizárják a versenybôl attól függetlenül, hogy elôzôleg ô hibázott-e. Az elsô két nap tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, az újítás bevált. Elmaradt a világbajnokságon korábban megszokott, sokszor már nevetségessé váló kiugrások sorozata, mégsem kellett kizárni senkit sem a küzdelmekbôl. Az a jóslat sem igazolódott, hogy az amerikaiak hátrányban lesznek, merthogy a tengerentúlon még nem vezették be a változtatást. Az egyik legilletékesebb, a gátfutó Colin Jackson is jónak tartja az újítást, annak ellenére, hogy egy hete Sindelfingenben ô volt a szabály egyik elsô áldozata. ,,Jó hogy megszűnt az a gyakorlat, amikor egymás után többen is el akarták kapni a rajtot – mondta. – Emlékszem, milyen idegesítô volt, amikor a mebasi döntôben csak három rossz rajt után induhattunk el.”

Egy másik új szabállyal azonban egyáltalán nem elégedettek az érintettek. Több kitűnô rúdugró levelet küldött a nemzetközi szövetségnek, azzal a kérdéssel, mi értelme volt a rúdugróléctartó megrövidítésének. A korábban 7.5 centiméteres tartót ugyanis az év elejétôl két centiméterrel meg kellett rövidíteni, ami nyilvánvalóan árt az eredményeknek. Több szakember szerint ez az egyik oka annak, hogy 18 év óta elôször nem jutott túl ezen a télen senki az 585 centiméteren.

A jövô évi budapesti fedett pályás világbajnokság szervezôi másfél órás tárgyalást folytattak az IAAF marketingügyeit intézô cég, a DENTSU vezetôivel. A megbeszélésen felvetôdött, hogy a szervezôk olyan területen működô vállalattal is köthessenek szponzori szerzôdést, amelyet korábban a reklámcég nem engedélyezett, s arról is szó volt, hogy a bevételbôl befizetendô összeg átutalására haladékot kapjanak.
századdal maradt el saját legjobbjától, 6.46 másodperccel biztosan lett világbajnok. A St. Kitts és Nevis-i Kim Collins 6.53 másodperccel szerezte meg a második helyet. Dobos a két brit éremesélyes között, a négyes pályán ismét jól rajtolt, ám a hazai pálya ellenfeleinek kedvezett. A mi futónk a táv második felében kicsit görcsösen futott, s 6.64 másodpercet teljesített. ,,Az egyik szemem sír, a másik nevet – mondta kissé rosszkedvűen. – Ha előzőleg azt mondják, ötödik leszek, boldogan elfogadom. Most viszont úgy érzem, nem tudtam élni a nagy lehetőséggel. Persze, ha arra gondolok, hogy a fedett pályás szezont csak a nyári idény felkészülésének tekintettük, elégedett lehetek.”
Női 60 méteren magabiztosan lett első a 100 méteren világbajnok Zsanna Block. Az Amerikában élő ukrán atlétanő tíz év óta az idén versenyzett először fedett pályán, s még két héttel ezelőtt sem tudta biztosan, hogy elindul-e a világbajnokságon. Birminghamben végül az elődöntőben (7.08) és a döntőben (7.04) is a világ idei legjobbját futotta. Mögötte két amerikai ért célba, a nagy szenzációt azonban Merlene Ottey szolgáltatta. A májusban 43. évét betöltő, szlovén színekben versenyző jamaicai negyedik lett!
A többpróbázó Carolina Klüft folytatta tavaly megkezdett diadalútját. A 20 éves svéd atlétanő egy évvel ezelőtt megnyerte a junior-világbajnokságot, három héttel később Európa-bajnok lett, pénteken pedig az első számtól kezdve végig vezetett. Egyre-másra javította meg eddigi legjobb eredményeit, s csak súlylökésben és 800 méteren előzte meg őt egy-egy ellenfele. A világcsúcsot (4991 pont) ugyan nem sikerült megjavítania, de a világbajnoki csúcs (4933) az övé lett.
Drámai befejezést hozott a pénteki utolsó döntő, a férfi súlylökés. A versenyben a harmadik sorozattól kezdve a címvédő John Godina 21.23 méterrel vezetett, ám a hatodik sorozatban, az addig második Manuel Martínez egy centivel túldobta amerikai ellenfelét. Godinának volt még egy lehetősége a válaszadásra, ám nem tudott élni vele, így a spanyolé lett az arany. A világranglistát vezető Kevin Toth nem tudott beleszólni a küzdelembe, már délelőtt a selejtezőben kiesett (19.35).
Nem ő volt az egyetlen híresség, aki erre a sorsra jutott. A hármasugrás olimpiai bajnoknője, a bolgár Tereza Marinova ugyancsak búcsúzott (14.09), akárcsak az Európa-bajnok rúdugró, az izraeli Alekszandr Averbuh (540) és a müncheni ezüstérmes távolugró, a horvát Sinisa Ergotic (783). Még egy magyar lépett pályára a nyitónapon, Tóth Lívia a 3000 méter első előfutamában 9:10.95 perccel nyolcadik lett és kiesett.

Molnár szörnyű pechje

Egyetlen életveszélyes versenyszámot tartanak nyilván atlétikában, ez a rúdugrás. Tavaly Amerikában hárman is életüket vesztették edzés vagy verseny közben, ez talán érzékelteti, hogy ebben a számban nem lehet értelmetlenül kockáztatni. Mindezt azért kell megemlíteni, mert Molnár Krisztinának nem érkeztek meg a rúdjai Birminghambe. Még egy órával a verseny előtt is úgy volt, hogy el sem tud indulni, mert ellenfeleitől sem tudott olyan erősségű rudakat kölcsönkérni, amilyeneket ő használ, amelyek az ő súlyának megfelelnek. Végül a Pacer cég helyi képviselője szerzett számára három rudat, ám Molnár ezt a típust még sohasem használta, nem tudta, milyen erőkifejtésre hogyan hajlanak, miként viselkednek. Ezért számít különös bravúrnak, hogy így is túljutott a 425 centiméteren, ám 430-ra már olyan rúdra kellett átfognia, amit még melegítéskor sem tudott kipróbálni. A harmadik kísérlete így is biztató volt, de a mai döntőt, sajnos, Molnár nélkül rendezik meg.
,,Nem féltem, nem félhettem az ismeretlen rudaktól, mert akkor semmi esélyem sem lett volna arra, hogy átjussak valamilyen magasság felett – nyilatkozta Molnár letörten. – Talán azon érződött, hogy mégis tartok kissé a sérüléstől, hogy a szokásosnál gyorsabban futottam. Rossz érzés, hogy rajtam kívül álló okok miatt nem tudtam megfelelően versenyezni, de még mindig jobb, mintha el sem indulhattam volna.”
Hogy Stacy Dragilával mi történt, arra ő maga sem tudja a magyarázatot. Tény, hogy a szám világcsúcstartónője a 430 centiméteres kezdőmagasságán három érvénytelen kísérletet tett. Ez azt jelenti, hogy elmarad a világbajnokság egyik várva várt eseménye, a Dragila–Feofanova csata.
A müncheni Európa-bajnokságon 1500 méteren negyedik Varga Judit már a téli idény elején kijelentette, hogy az idei fedett pályás szezon számára csak a nyárra való felkészülést szolgálja. Nem is versenyzett eddig ezen a távon, és sokáig úgy gondolta, a világbajnokságon sem indul. Végül mégis rajtolt, ám – mint nyilatkozta – fejben még közel sincs olyan állapotban, mint tavaly nyáron. Futamában így is negyedik lett (4:12.48), de a döntőbe nem került be.
Az utóbbi versenyeken úgy tűnt, hogy a magasugró Győrffy Dóra ismét magára talált, hiszen 196 centimérerrel érkezett Birminghambe. Itt azonban 190 centimétert teljesített, így ő sem lehet ott a fináléban. Kis híján kiesett a svéd címvédő, Kajsa Bergqvist is, aki harmadszorra – akkor is érintve – vitte a 195 centiméteres selejtezőszintet. 60 méteres gátfutásban Vári Edit előfutamában 8.24 másodperccel ötödik lett, és ugyancsak kiesett.

Izgalmas finálé távolban

Az angol közönség hideg nyugalommal szemlélte a kora délután eseményeit. A lelátók már megteltek, de a kellemes háttérzenén kívül sokszor egy pisszenés sem hallatszott. Pedig a pályán folyt a férfi távolugrás és rúdugrás döntője. Aztán a távol utolsó sorozata még e hűvös szemlélődőket is tűzbe hozta. Először az amerikai Miguel Pate landolt 821 centiméternél, s előzte meg az addig a második helyen álló Yago Lamelát egy centiméterrel, majd a spanyol röppent 828 centiig, s hitte azt, hogy immár övé az aranyérem. Az addig vezető Dwight Phillipsnek azonban volt még egy kísérlete, amelyet ki is használt, 829 centiméterrel mégiscsak az övé lett az első hely.
Természetesen amikor a hazaiak kedvencei, a gátfutó Colin Jackson (7.55 másodperccel nyerte az előfutamát) és a hármasugró Ashia Hansen megjelent a pályán, a hangzavartól majdnem leszakadt a tető. Az utóbbinak szüksége is volt a biztatásra, mert a nekifutása kezdetét jelző táblát az első sorozat után – feltehetőleg a magasugrók – eltüntették. Több bizonytalan kísérlet után végül az ötödik ugrása remekül sikerült, 15.01 méterrel lett első. Felállva ünnepelte a közönség.
Az apró termetű, 181 centis svéd magasugró, Stefan Holm ugyancsak sikert aratott. Egyedül ő jutott át a 235 centiméteren, s miután 237 centin két sikertelen kísérletet tett, a 240-nel is megpróbálkozott. A férfi rúdugrást a papírformának megfelelően a német Tim Lobinger (580 centiméter) nyerte meg, női súlylökésben az orosz Irina Korzsanyenko világbajnoki csúccsal (20.55) lett első.
Női 200 méteren már a két elődöntőben a világ idei legjobb eredménye született. Pénteken először a francia Muriel Hurtis futott 22.49 másodpercet, majd az amerikai Michelle Collins ment 22.31-et. A tengerentúli atlétanő szombaton ezt az idejét is felülmúlta, 22.18 másodperccel győzött. Ennél jobbat eddig csak Merlene Ottey és Irina Privalova futott.
A férfi 200 méter döntőjében a brit Allyn Condon kétszer kiugrott, így a régi és az új szabály szerint is ki kellett zárni. Hogy mégis futhatott, az annak köszönhető, hogy az év eleje óta a starter döntését is meg lehet óvni. Az tehát, hogy eredményét számításba veszik-e, a zöldasztalnál dől el, várhatóan vasárnap. Mivel ötödikként ért célba, az érmek sorsába semmiképpen sem szólhat bele, a győzelmet honfitársa, Marlon Devonish (20.62) szerezte meg.
Női 3000-en a világcsúcstartó etióp Berhane Adere 8:40.25 perccel biztosan lett első, férfi 1500-on a francia Driss Maazouzi (3:42.59) óriási hajrában előzte meg a kenyai Bernard Lagatot (3:42.62).
Hétpróbában az első nap után az amerikai Tom Pappas 3700 ponttal vezet a cseh Roman Sebrle (3502) előtt.

9. fedett pályás világbajnokság, Birmingham
Férfiak. 60 m. Világbajnok: Justin Gatlin (Egyesült Államok) 6.46, 2. Collins (St. Kitts és Nevis) 6.53, 3. Gardener (Nagy-Britannia) 6.55, 4. Lewis-Francis (Nagy-Britannia) 6.57, 5. Dobos Gábor (Magyarország) 6.64, 6. Éyana (Franciaország) 6.64, 7. Pöyhönen (Finnország) 6.65, 8. Aliu (Nigéria) 6.72. 200 m. Vb: Marlon Devonish (Nagy-Britannia) 20.62, 2. Batangdon (Kamerun) 20.76, 3. Demeritte (Bahama szigetek) 20.92, 4. Osovnikar (Szlovénia) 21.17, 5. Torrieri (Olaszország) 21.68, Condon (Nagy-Britannia) kizárva. 1500 m. Vb: Driss Maazouzi (Franciaország) 3:42.59, 2. B. Lagat (Kenya) 3:42.62, 3. Haslaf (Marokkó) 3:42.71, 4. Chrichir (Kenya) 3:43.03, 5. Hesko (Ukrajna) 3:44.56, 6. Nolan (Írország) 3:44.67, 7. Zadorozsnij (Oroszország) 3:44.80, 8. Higuero (Spanyolország) 3:44.81. Magas. Vb: Stefan Holm (Svédország) 235, 2. Ribakov (Oroszország) 233, 3. Moroz (Fehéroroszország) 230, 4. Topics (Jugoszlávia) 230, 5. Boswell (Kanada) 225, 6. T. Janku (Csehország) 225, 7. Strand (Svédország) 225, 8. Szokolovszkij (Ukrajna) 225. Rúd. Vb: Tim Lobinger (Németország) 580, 2. Stolle (Németország) 575, 3. Blom (Hollandia) 575, 4. Gorskov (Oroszország) 570, 5. D. Miles (Egyesült Államok) 570, 6. Chistiakov (Ausztrália) 560, 7. Mesnil (Franciaország) 560, 8. Gibilisco (Olaszország) 540. Távol. Vb: Dwight Phillips (Egyesült Államok) 829, 2. Lamela (Spanyolország) 828, 3. Pate (Egyesült Államok) 821, 4. Méliz (Kuba) 801, 5. Zjuskov (Ukrajna) 800, 6. Tarus (Románia) 797, 7. Dacsev (Bulgária) 779, 8. Sdiri (Franciaország) 763. Súlylökés. Vb: Manuel Martínez (Spanyolország) 21.24, 2. Godina (Egyesült Államok) 21.23, 3. Bilonog (Ukrajna) 21.13, 4. Harju (Finnország) 20.96, 5. Anzelark (Ausztrália) 20.65, 6. Reinikainen (Finnország) 20.59, 7. Haborák (Szlovákia) 20.21, 8. Olsen (Dánia) 20.12
Nők. 60 m. Vb: Zsanna Block (Ukrajna) 7.04 (a világ idei legjobbja), 2. A. Williams (Egyesült Államok) 7.16, 3. T. Edwards (Egyesült Államok) 7.17, 4. Ottey (Szlovénia) 7.20, 5. Mayr-Krifka (Ausztria) 7.26, 6. Kiszlova (Oroszország) 7.26, 7. Maduaka (Nagy-Britannia) 7.34, 8. Fynes (Bahama szigetek), nem állt rajthoz. 200 m. Vb: Michelle Collins (Egyesült Államok) 22.18 (a világ idei legjobbja), 2. Hurtis (Franciaország) 22.54, 3. Kapacsinszkaja (Oroszország) 22.80, 4. J. Campbell (Jamaica) 22.81, 5. Mothersill (Kajmán-szigetek) 23.18, 6. Szafrannyikova (Fehéroroszország) 23.61. 3000 m. Vb: Berhane Adere (Etiópia) 8:40.25, 2. Domínguez (Spanolország) 8:42.17, 3. Defar (Etiópia) 8:42.58, 4. Uaziz (Marokkó) 8:49.50, 5. el-Kamcs (Marokkó) 8:49.55, 6. Bogomolova (Oroszország) 8:50.62, 7. B. Johnson (Ausztrália) 8:51.62, 8. Cirba (Görögország) 8:52.21. Hármas. Vb: Ashia Hansen (Nagy-Britannia) 15.01 (a világ idei legjobbja), 2. Mbango Etone (Kamerun) 14.88, 3. Ndoye (Szenegál) 14.72, 4. Pjatih (Oroszország) 14.35, 5. Martínez (Olaszország) 14.32, 6. Castrejana (Spanyolország) 14.32, 7. Rahuli (Algéria) 14.31, 8. Gavrila (Románia) 13.92. Súly. Vb: Irina Korzsanyenko (Oroszország) 20.55, 2. Osztapcsuk (Fehéroroszország) 20.31, 3. Kumbernuss (Németország) 19.86, 4. Pavlis (Ukrajna) 19.73, 5. Kriveljova (Oroszország) 19.57, 6. Cumbá (Kuba) 19.19, 7. Korolcsik (Fehéroroszország) 18.94, 8. Legnante (Olaszország) 18.20. Ötpróba. Vb: Carolina Klüft (Svédország) 4933 pont (8.19, 189, 14.48, 661, 2:15.58 – a világ idei legjobbja), 2. Szazanovics (Fehéroroszország) 4715 (8.29, 183, 15.17, 650, 2:25.04), 3. Collonvillé (Franciaország) 4644 (8.56, 183, 12.87, 640, 2:15.06), 4. Kesselschläger (Németország) 4498 (8.37, 177, 14.05, 615, 2:20.41), 5. Gomes (Portugália) 4476 (8.50, 183, 13.44, 624, 2:24.60), 6. Keller (Németország) 4430 (8.45, 174, 12.68, 635, 2:19.25), 7. Brizgina (Ukrajna) 4313 (8.32, 177, 12.38, 602, 2:23.80), Atroshchenko (Törökország) feladta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik