Ballack lefékezte a Cottbust

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.03.01. 22:35
Címkék
A Bayern München a 23. fordulóban véget vetett a cottbusi csodának, avagy a bajor gárda egy lépéssel ismét közelebb került fennállása tizennyolcadik bajnoki címéhez.
Michael Ballack (jobbra) az elsô, illetve a második félidôben is szerzett egy gólt, és ezzel egymaga döntötte el a cottbusi meccset (Fotó: Afp)
Michael Ballack (jobbra) az elsô, illetve a második félidôben is szerzett egy gólt, és ezzel egymaga döntötte el a cottbusi meccset (Fotó: Afp)
Michael Ballack (jobbra) az elsô, illetve a második félidôben is szerzett egy gólt, és ezzel egymaga döntötte el a cottbusi meccset (Fotó: Afp)
Michael Ballack (jobbra) az elsô, illetve a második félidôben is szerzett egy gólt, és ezzel egymaga döntötte el a cottbusi meccset (Fotó: Afp)
Michael Ballack (jobbra) az elsô, illetve a második félidôben is szerzett egy gólt, és ezzel egymaga döntötte el a cottbusi meccset (Fotó: Afp)
Michael Ballack (jobbra) az elsô, illetve a második félidôben is szerzett egy gólt, és ezzel egymaga döntötte el a cottbusi meccset (Fotó: Afp)
A Hitzfeld-társulat 2–0-ra győzött a tavasszal eleddig vereség nélkül álló Energie otthonában, és megőrizte tízpontos előnyét a Hansa Rostockot ugyancsak 2–0-ra megverő Borussia Dortmund előtt. Az ősszel a két éllovasnak méltó vetélytársa volt a Werder Bremen, azonban a zöld-fehérek a tavasszal látványos zuhanórepülésben vannak, amelynek legújabb "állomását” a Bayer Leverkusentől elszenvedett 3–0-s vereség jelentette. A Leverkusen mellett szinte az összes, kiesés ellen hadakozó alakulat (a kivétel ugyebár a Cottbus) szerzett legalább egy pontot: a Mönchengladbach az európai porondra igyekvő a Schalkéval, a Kaiserslautern az 1860 Münchennel, a Nürnberg pedig a Wolfsburggal remizett, míg a Hannover Bochumból távozott teljes sikerrel.

A forduló eredményeit, a bajnokság és a góllövőlista állását Európai topligák című összeállításunk Bundesliga 2002-2003 rovatában olvashatják.
Igaz, ezen a játéknapon történhetett bármi, a többség elsősorban a Bayern cottbusi vendégjátékáról beszélt. Akadt, aki meglepetést szimatolt, és azt mondta, a tavasszal szárnyaló Geyer-legénység elkaphatja a tizenegy mérkőzés óta veretlen rekordbajnokot, mások viszont kijelentették: szombaton befejeződik a cottbusi menetelés.

Az érintettek meglehetősen óvatosan vezették fel a találkozót, a hazaiak nem győzték hangsúlyozni, kiváló csapattal állnak szemben, míg a müncheniek közül néhányan nem átallották az év legkeményebb idegenbeli összecsapásának titulálni a cottbusit. Ráadásul a Ba-yernt az utolsó pillanatban váratlan esemény is megzavarta, Oliver Kahnról ugyanis kiderült, hogy megcsalta a kilenc hónapos terhes feleségét, méghozzá egy 21 éves "diszkócicával”.
A csapat játékán azonban semmi sem látszódott, ideges hangulatú, ugyanakkor jó mérkőzésen simán elintézte a Lőw Zsolttal felálló riválisát. Az elején még csak a helyzetkihagyásban nyújtott "királyi” teljesítményt a Bayern – Elber fejjel, Pizarro lábbal tévesztett, miközben egy kontrából Topics majdnem vezetéshez juttatta a hazaiakat –, a későbbiekben már jöttek a gólok is. A 33. percben Lizarazu bal oldali beadását követően Ballack hat méterről bólintott a kapu jobb oldalába, és ezzel kényszerhelyzetbe hozta a Cottbust. A kiesés elől menekülő társulat taktikája alapvetően a kontrákra épül, márpedig most neki kellett jönnie, ha pontot akart szerezni. A csapat meg is próbált támadni, de Rost kapufán csattanó lövésén kívül semmit sem tudott felmutatni, miközben a Bayern, illetve Ballack másodszor is mattolta Lenz kapust. Az 58. percben Scholl ívelt középre jobbról, Elber Ballack elé csúsztatott, a középpályás pedig egy igazítás után a léc alá zúdított, és beállította a végeredményt.
"Fáj a vereség, mert azt gondoltam, egy pontot tudunk szerezni. Sajnos ma az utolsó passzokba mindig hiba csúszott” – kesergett Eduard Geyer, a hazaiak trénere, míg kollégája, Ottmar Hitzfeld a következőképp értékelt: "Azért jöttünk ide, hogy növeljük az előnyünket. A célunkat elértük, nem lehetünk elégedetlenek.”

Bundesliga 2.

23. forduló: Braunschweig–Greuther Fürth 1–1 (Choji 15., ill. Birlik 18.), Mainz–St. Pauli 1–1 (Rose 68., ill. Held 49.), Waldhof Mannheim–Reutlingen 0–0, Eintracht Frankfurt–Karlsruhe 2–1 (Diakite 16., Beierle 45., ill. Eggimann 58.). Az Ahlen– Burghausen, a Trier–Oberhausen, az Alemannia Aachen–Duisburg és a Lübeck–1. FC Köln mérkôzést vasárnap, az Union Berlin–Freiburg találkozót pedig hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 47 pont (21 mérk.), 2. Mainz 43 (39–22), 3. Eintracht Frankfurt 43 (36–20), 4. Freiburg 41 (22)
Az előny "kivételesen” nem nőtt, tekintve, hogy a címvédő Borussia Dortmund is begyűjtötte a három pontot szombaton, méghozzá a listavezetőhöz hasonlóan, mindkét félidőben egy-egy gólt hintve, 2–0-s győzelemmel. A kedden még a Real Madriddal hatalmas csatát vívó sárga-feketék erőtakarékos futballal kerekedtek a Hansa Rostock fölé. Az első félidő hajrájában Dédé nyugtatta meg a Westfalen-stadion népét – azért kellett hozzá a késve vetődő Schober kapus hibája is… –, a második játékrész hasonló fázisában pedig az első Bundesliga-gólját szerző Madouni fordulásból leadott lövéssel állította be a végeredményt. "Igazi munkássiker volt a mai, a csapat nagyon jól küzdött” – jegyezte meg a lefújást követően a Rostock ellen az eddigi összes (hat) meccsét megnyerő dortmundi tréner, Matthias Sammer.
A Schalke viszont lépést tévesztett, és hat pontra leszakadt esküdt ellenségétől. Hiába vezetett kétszer is a királykék brigád Mönchengladbachban – Waldoch Poulsen visszakanalazott labdáját lőtte a hálóba, Hajto pedig Hanke kapufáról kipattanó fejesét követően volt eredményes –, a hazaiak rendre egyenlíteni tudtak. Mindettől függetlenül Hans Meyer, a "csikók” szakvezetője nem lehet nyugodt, hiszen csapata képtelen volt elmozdulni a kiesőzónából, ráadásul az elöljárók hetek óta "lebegtetik” a felmondólevelét.
A Schalke tehát még hellyel-közzel tartja a lépést az élmezőnnyel, a Werder viszont gyakorlatilag elveszítette a csatlakozást a dobogósokkal. A zöld-fehéreket ezúttal a Bayer Leverkusen tanította móresre, úgy, hogy még tizenegyest is hibázott. Schneider beadását követően Bierofka fejjel szerezte meg a vezetést az odahaza négy hónapja nyeretlen "gyógyszergyári” társulatnak, majd jött a már említett rontás: Schneider tékozolta el a büntetőt. (Érdekesség, hogy a hétközi, Newcastle elleni BL-mérkőzésen egy másik leverkuseni, Neuville baltázott el egy tizenegyest.) Ezután némiképp észhez tért a Werder, Hariszteasz kapufát is fejelt, a második félidőben azonban két kapushiba miatt padlóra került a Lisztes Krisztiánt mindössze 45 percen keresztül foglalkoztató vendégcsapat. A csereként beálló Schoof szemfüles gólt szerzett, majd Juan fejjel alakította 3–0-ra az eredmányt, és végérvényessé tette, hogy a Werder sorozatban ötödször kulloghat le pont nélkül a gyepről.
Érdemes még kiemelni a Hannover idegenbeli sikerét, amelyet a gárda a Bochum elleni újoncderbin aratott. Az első Bundesliga-gólját elérő Vinícius fejjel már a 6. percben a győzelem ösvényére terelte a Hannovert, majd jött Bobic menetrendszerű gólja, és 2–0-lal vonulhattak pihenőre a felek. A múltbeli adatok alapján már ekkor sejteni lehetett, hogy a látogatók nem kapnak ki, hiszen ez egyszer sem fordult elő velük, amikor Bobic betalált! A sorozat most is folytatódott, hiszen a hazaiak a második félidőben Christiansen révén már csak a szépítésig jutottak.

Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élőben közvetíti a Hamburg–Hertha BSC mérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik