Argentína - Az öt nagy újabb csatája

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.02.13. 22:05
Címkék
Carlos Bianchi visszatérését követôen azonnal a csúcsra vezetné a Boca Juniorst
Carlos Bianchi visszatérését követôen azonnal a csúcsra vezetné a Boca Juniorst
Carlos Bianchi visszatérését követôen azonnal a csúcsra vezetné a Boca Juniorst
Carlos Bianchi visszatérését követôen azonnal a csúcsra vezetné a Boca Juniorst
Carlos Bianchi visszatérését követôen azonnal a csúcsra vezetné a Boca Juniorst
Carlos Bianchi visszatérését követôen azonnal a csúcsra vezetné a Boca Juniorst
Pénteken a Racing Club–Huracán rangadóval rajtol a 103. argentin bajnokság, és a 12. Clausura (Zárás) a decemberben befejeződött Aperturához (Nyitány) képest tele lesz újdonsággal.
Itt van mindjárt a labda.
Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) szerződése ugyanis lejárt a brazil beszállítóval, amely a Penalty típusú labdát importálta Argentínába, és az AFA egy argentin vállalattal jutott egyezségre az új "bogyóval” kapcsolatban. A Signia nevű laszti 68 centi átmérőjű és mindössze 410 grammos, de ami a legfontosabb, sokkal olcsóbb, mint a brazil.
Persze, nem az új labda jelenti a fő-fő újdonságot, sokkal inkább az alapjaiban megváltozott argentin labdarúgás. Évekig az jellemezte a fútbolt, hogy minden szezon végén, félévente elvándoroltak a legjobbak, ám ez a tendencia az idén megállt, hiszen egyetlen sztár sem igazolt külföldre, sőt több csillag is visszatért a hazájába. A másik fontos újdonság: a gárdák alig szerződtettek új embereket, ezért az Aperturához képest sokkal egységesebb csapatok viaskodnak majd egymással.
Bár azt egyből ki kell emelni, hogy az öt nagy, a Boca Juniors, a River Plate, az Independiente, a San Lorenzo és a Racing Club – azaz az elmúlt öt idény bajnoka – sokkal esélyesebb, mint a többi gárda, igaz, egyiknek sem lesz könnyű dolga, mert a Clausurában dől el, hogy a következő Aperturában ki nem lehet tagja az első osztálynak. És mint tudjuk, meglepetés bármikor születhet, elég csak az Independientére gondolni, amely úgy nyerte meg az Aperturát, hogy az előző Clausurában az utolsó, a 20. helyen végzett.
Ezzel együtt van egy banda, amely esélyesebb a többi tizenkilencnél: a Boca Juniors. Az arany-kékek már az Aperturában bebizonyították, mennyire harciasak, hiszen a kezdeti gyengélkedés után feltámadtak, és az utolsó fordulóig versenyben voltak a bajnoki címért. Az ezüstérem után a genovaiaktól menesztették az uruguayi Oscar Tabárezt, akinek a helyére megérkezett a Boca-szurkolók legnagyobb kedvence, Carlos Bianchi. A Boca valaha volt legsikeresebb edzője, aki a legsikeresebb argentin klubedző is, pedig új taktikájával – 3-4-1-2-es felállás a 4-4-2-es helyett –, hatalmas tekintélyével és Diego Cagnával, a Spanyolországból visszatérő középpályással új formát szabott a gárdának, elég csupán a nyári kupaidényben mutatott játékát megemlíteni: megnyerte az Öt Nagynak kiírt Pentagonal de Grandes-tornát, a River Plate-et például háromszor verte meg. Az önbizalom Bianchi nyilatkozataiból is árad: "A célunk, hogy megnyerjük a Clausurát és a Libertadores-kupát, és erre minden esélyünk megvan, mert a Boca Juniorsé a legjobb játékosállomány. Nyáron, kiélezett helyzetekben, elsősorban a River Plate ellenében, csapatom ezt be is bizonyította”.
Természetesen honfitársunk, Waltner Róbert is nagyon motivált, mert végre szeretne bekerülni az első csapatba, ami annak ellenére is nehéz lesz számára, hogy az edzéseken ontja a gólokat. "Elsősorban azokra a játékosokra számítok, akik velem voltak az edzőtáborban, és rendre szerepeltek a nyári kupameccseken. De nem kizárt, hogy beteszem a csapatba a magyar csatárt, hiszen a keret összes tagjának megmondtam, valamennyiük munkájára számítok annak érdekében, hogy elérjük céljainkat”– mondta Bianchi Waltner esélyeiről.
Bár a Rivert tényleg megalázta a Boca a nyáron, a "milliomosokkal” kapcsolatban már egy új Dream Teamről beszélnek országszerte. A csapathoz visszatért Spanyolországból Eduardo Coudet, Brazíliából visszajött Horacio Ameli, a két Husaín-testvér, Darío és Claudio szintén a piros-fehéreké lett, ráadásul két uruguayi válogatott, Máximo Lucas, valamint Martín Del Campo is a Mérnök Úr, azaz Manuel Pellegrini edző legénységéhez szegődött. Az újoncok mellett nem szabad megfeledkezni két fiatal sztárról, a 22 éves irányítóról, Andrés D’Alessandróról és a 19 éves csatárról, Fernando Cavenaghiról, akik nem lehettek a nyáron a River segítségére: D’Alessandro a Közép- és Észak-Amerikában turnézó argentin válogatott vezéregyénisége volt, míg Cavenaghi az U20-as dél-amerikai bajnokság gólkirálya lett.
A bajnok Independiente is hatalmas energiával készül, hiszen meg akarja védeni bajnoki címét. A csodatevő Américo Gallego mester ennek érdekében kiharcolta az Independiente elnökénél, hogy egyetlen meghatározó játékosát se adja el Spanyolországba, illetve Olaszországba. A "vörösök” legnagyobb sztárjai, Daniel Montenegro, Gabriel Milito, Federico Insúa, Lucas Pusineri és Andrés Silvera mellé ráadásul erősítések is érkeztek a spanyol ligából: Pablo Brandán az Alavésből, míg Pablo Paz a Teneriféből igazolt át, a védelmet megerősítendő. Az Independiente esélyeit növeli, hogy a Bocával és a Riverrel ellentétben a Gallego-csapatnak csak a Clausurára kell összpontosítania.
Hasonló cipőben jár a San Lorenzo, amely tavaly ősszel a Copa Sudamericana megnyerésére figyelt leginkább. A trófea elhódítása után az idén tavasszal a "szentek” egyetlen célja, hogy begyűjtsék a tizedik bajnoki aranyukat. A gránátvörös-kékek, akik a Vélez Sársfieldhez hasonlóan egyetlen új arcot sem igazoltak, főleg három játékosban bíznak: az Acosta, Astudillo páros a liga egyik leggólveszélyesebb csatársora, míg Romagnoli irányítói tehetségét D’Alessandróéhoz mérik. Nyilván a 36 éves Alberto Acosta is "meghal” majd a gyepen, elvégre közel húszéves karrierjét a júniusban befejeződő Clausura végén abbahagyja.
A Racing Club trénere, az 1978-as világbajnok Osvaldo Ardiles edzői debütálása alkalmából az Aperturában nem igazán tudta összerakni az Académiát, csak a hatodikok lettek a kék-fehérek. Ez a gondja a Clausura előtt azonban megoldódhat, mert meghatározó emberei, a kapus Campagnuolo, a védő Ubeda, a középpályás Bastía és főleg a két válogatott, Diego Milito és Mariano González látványos formajavuláson estek át, igaz, be kell osztaniuk az erejüket, mert a Libertadores-kupában is bizonyítaniuk kell. A Racing egyébként a bajnoki arany és a Libertadores-kupa érdekében szerződtetett egy-egy kolumbiai, illetve paraguayi válogatottat, Orozcót és Amarillát, valamint megszerezte a chilei bajnokság egyik legjobb csatárának számító szerb-montenegrói Mirosevicset is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik