Használt autót vesz

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2003.01.27. 21:44
Címkék
Egyre kevesebben vannak hozzá hasonlók. Ryan Giggs a klubhűség mintaképe, elvégre amióta igazolása van, a Manchester United színeiben játszik. Ha valaki, akkor ő az MU szurkolóinak szemében tényleg a "mi kutyánk kölyke lehet  ehhez képest az elmúlt esztendő vége felé már kórusban pfujolták le a pályáról. Karrierje legszörnyűbb hónapjait követően Giggs a víkenden ismét a régi volt, két góljával megágyazott csapata fölényes kupasikerének. E feltámadás a hét emberévéavatta szemünkben.
Az utóbbi idôben bírált Giggs két gólt rúgott a West Ham elleni kupamérkôzésen
Az utóbbi idôben bírált Giggs két gólt rúgott a West Ham elleni kupamérkôzésen
Az utóbbi idôben bírált Giggs két gólt rúgott a West Ham elleni kupamérkôzésen
Az utóbbi idôben bírált Giggs két gólt rúgott a West Ham elleni kupamérkôzésen
Az utóbbi idôben bírált Giggs két gólt rúgott a West Ham elleni kupamérkôzésen
Az utóbbi idôben bírált Giggs két gólt rúgott a West Ham elleni kupamérkôzésen
Hogy Denis Schofield azóta is veri a fejét a falba, magától értetődik. A Manchester City tehetségkutatóinak főnöke 1987 tavaszán közölte a Giggs szülőkkel, hogy fiuk nem eléggé tehetséges, azaz a City nem kívánja ifjúsági csapatának soraiba szólítani. Ugyanakkor a United új főnöke, Alex Ferguson személyesen kereste fel a Cardiffból 1981-ben áttelepült családot, s íratott alá egy kötelezvényt Ryannel, aki eleinte rendkívül rosszul érezte magát Angliában, társai ugyanis állandóan cukkolták tájszólása miatt. Giggs azonban idővel akklimatizálódott, előbb a mindennapi életben, később – egy rögbikalandot követően – a futballpályán is. Kvalitásai hamar szemet szúrtak, 17 évesen már bemutatkozhatott az MU együttesében – csereként beállva győztes gólt szerzett az Everton ellen –, később a walesi válogatottban is helyet kapott, a kis ország futballtörténetének legfiatalabbjaként.
Mindezt csak azért említjük, hogy láthassuk: Ryan Giggs neve a legteljesebb mértékig összeforrt a Manchester Uniteddel. S persze a "vörös ördögök” sikersorozatával: most, hogy a gárda ismét összekerült az FA-kupában az Arsenallal, szinte mindenki Giggs ’99-es csodagólját idézi, amelyet a félpályáról indulva lőtt az Ágyúsok hálójába a megismételt elődöntő hajrájában, 1–1-nél.
Névjegy

RYAN GIGGS

Született: 1973. november 29., Cardiff
Nemzetisége: walesi
Posztja: középpályás
Magassága/testsúlya: 180 cm/68 kg
Eddigi klubja: Manchester United (1987–)
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 38/7
Legnagyobb sikerei: Bajnokok Ligája-gyôztes (1999), KEK-gyôztes (1991), Világkupa-gyôztes (1999), Európai Szuperkupa-gyôztes (1991), 7x angol bajnok (1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001), 3x FA-kupa-gyôztes (1994, 1996, 1999), Ligakupa-gyôztes (1993)
Mint tudjuk, az az év volt a csúcs, az MU mindent megnyert, melyben Giggs főszerepet játszott zseniális játékával.
Tavaly is istenítették, például a Deporral vívott idegenbeli BL-negyeddöntőn nyújtott produkciójáért, s ősszel a walesi válogatottban is villogott egy sort. Hanem az év végének közeledtével egyre jobban visszaesett Ryan teljesítménye, olyannyira, hogy feledvén múltbéli érdemeit, elég randán kifütyülték az MU drukkerei. Az öltözőben sem volt irigylésre méltó helyzetben, elvégre kiderült, egy olyan hölggyel szűrte össze a levet (teherbe ejtette, hogy egészen pontosak legyünk), akivel talán nem lett volna szabad, amiért jó néhány társa – köztük régi cimborája, David Beckham – ferde szemmel nézett rá. Iszonyatosan mély gödörben vergődött, senki nem gondolta volna, hogy ily hamar megtalálja magát.
Vasárnap azonban megint a régi volt, két, első félidős gólja roggyantotta meg a West Hamet a kupa negyedik körében, így a meccs a második játékrészben fesztivállá válhatott.
"Korábban is kerültem hullámvölgybe, ám egyik sem tartott ilyen hosszú ideig – közölte Giggs a BBC-nek adott interjújában. – Tudtam, hogy van visszaút, s hogy az egész csupán idő kérdése, ám ezt egy kicsit kitolta, hogy Sir Alex pihentetett karácsony előtt. Igaza volt, hiszen sokkal több meccset játszottam az elmúlt évben, mint korábban bármikor, azaz jót tett a szünet, sokkal frissebbnek érzem most magam. Erősebb vagyok, gyorsabb, így az utóbbi néhány meccset már élveztem is, ami korábban nem igazán volt jellemző. Boldoggá tesz a West Hamnek lőtt két gól, jót tesz az önbizalmamnak. A csapatnak is egyre jobban megy, nyerjük a meccseket, úgy vélem, akár négy trófeát is szállíthatunk az idén a szurkolóinknak: megérdemelnék, hogy végre ismét önfeledten ünnepeljenek.”
Giggs reméli, hogy a nagy menetelést nem hátráltatja újabb sérülés – az idén elég sok manchesteri dőlt már ki hosszabb-rövidebb időre a sorból –, ő mindenesetre minden tőle telhetőt megtesz. Nemrégiben rájött, krónikus hátsó combizomproblémáinak az lehet az oka, hogy félévente váltogatja szuperjárgányait. "A kuplungok keménysége rossz hatással volt a lábamra, ezt szakemberek is kimutatták” – ismertette a "Ryan középpályás megmentése” hadművelet részleteit az autócsodák szerelmese. Giggs ezáltal elég sokat spórolhat sztárgázsijából, hiszen többé nem vásárol magának vadonatúj Ferrari Maranellót, mint régebben, sem Subaru Imprezát. "Másfél éve nem ültem új kocsiban, csak használtat veszek” – szögezte le a mostanság egy 2001-es Mercedes volánját tekergető labdazsonglőr.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik