Megannyi magyar Nemecsek

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.01.16. 21:13
Címkék
Senki sem vádolhat meg minket felelőtlenséggel, ha azt állítjuk: a NyíregyházaBergamo találkozó az elmúlt tíz esztendő (vagy több?) legnívósabb női találkozója címet érdemli ki Magyarországon. Hogy mivel indokoljuk? Nos, a hírneves, két világbajnokkal (Piccinini, Paggi) felálló háromszoros Bajnokok Ligája-győztes alkalmanként az egér szerepére kényszerült a hihetetlen szívóssággal, figyelemmel és szellemességgel röplabdázó magyar bajnok ellenében.
A nyíregyházi ütôk, így Papizsanszkaja (szemben) is, megtalálták a rést a sáncon
A nyíregyházi ütôk, így Papizsanszkaja (szemben) is, megtalálták a rést a sáncon
A nyíregyházi ütôk, így Papizsanszkaja (szemben) is, megtalálták a rést a sáncon
A nyíregyházi ütôk, így Papizsanszkaja (szemben) is, megtalálták a rést a sáncon
A nyíregyházi ütôk, így Papizsanszkaja (szemben) is, megtalálták a rést a sáncon
A nyíregyházi ütôk, így Papizsanszkaja (szemben) is, megtalálták a rést a sáncon
A BL D-csoportját szerdáig játszmaveszteség nélkül vezető olaszok tanácstalanságot tükröző arckifejezéssel szédelegtek a pályán az első és harmadik játszmában, valamint a második felvonás kétharmadában. Olyan állandó nyomás alatt tartotta Mario di Pietro együttesét a nyitásokat precízen fogadó, támadásait gyorsan és kiismerhetetlenül felépítő, mezőnyvédekezésben 200 százalékot nyújtó Nyíregyháza, hogy Paggiék egyszerűen nem tudtak fogást találni rajta. Ahogy a mérkőzés után Mátrai Bea és Veronika édesapja mondta mosolyogva: "Itt most mindenki Nemecsek volt!” Ez így igaz, szinte hihetetlen, hogy most azon bosszankodunk, miért nem ragadta meg a rengeteg meccsnyerési lehetőséget Ludvig Zsolt csapata.

Nemzetközi kupák

Indesit-Bajnokok Ligája, 5. forduló
Férfiak. A-csoport: Maaseik (belga)–Levszki Szófia (bolgár) 3:0, Olympiakosz (görög)– Czestochowa (lengyel) 3:2. Az állás: 1. Maaseik 10 pont, 2. Szófia 7 (9:10), 3. Olympiakosz 7 (10:12), 4. Czestochowa 6. B-csoport: Almería (spanyol)–Roeselare (belga) 3:1, Modena (olasz)–Eregli (török, Koch Róbert) 3:0. Az állás: 1. Modena 10, 2. Roeselare 8, 3. Almería 7, 4. Eregli 5. D-csoport: Poitiers (francia)–Belgorod (orosz) 3:2, SSK Ankara (török)–Iraklisz (görög) 3:1. Az állás: 1. Belgorod 9 (14:7), 2. Poitiers 9 (13:10), 3. Ankara 6 (8:13), 4. Iraklisz 6 (7:12). E-csoport: Luzsnyiki Moszkva (orosz)–Malaga (spanyol) 3:0, Kedzyerzin (lengyel)–Cuneo (olasz) 3:2. Az állás: 1. Moszkva 9 (12:6), 2. Kedzyerzin 9 (12:7), 3. Cuneo 7, 4. Malaga 5
Nôk. C-csoport: Mladost Zagreb (horvát)–Crvena zvezda (jugoszláv) 1:3, Cannes (francia)–Pila (lengyel) 3:0. Az állás: 1. Cannes 9 (13:4), 2. Pila 9 (12:4), 3. Crvena zvezda 7, 4. Mladost 5. D-csoport: NRK Nyíregyháza–Bergamo (olasz) 2:3 (15, –27, 16, –21, –11), Warszawa (lengyel)–Burgos (spanyol) 0:3 (–21, –16, –19). Az állás: 1. Bergamo 10 (15:2), 2. Burgos 8 (9:7), 3. Nyíregyháza 7 (9:9), 4. Warszawa 5 (0:15)

Élcsapatok kupája, 5. forduló
Férfiak. 1. csoport: Almere (holland)–Grodno (fehérorosz) 3:1, Lokomotov Harkiv (ukrán)–Kamnik (szlovén) 3:0. Az állás: 1. Harkiv 8 (12:7), 2. Almere 8 (10:9), 3. Grodno 7 (9:11), 4. Kamnik 7 (8:12). 2. csoport: Rabotnicski Fersped Szkopje (macedón)–Apeldoorn (holland) 3:2 (18, –23, –21, 24, 10), Dunaferr–SCC Berlin (német) 0:3 (–28, –16, –22). Az állás: 1. Szkopje 9, 2. Apeldoorn 8 (13:7), 3. Berlin 8 (10:8), 4. Dunaferr 5 (1:15). 3. csoport: Ploiesti (román)–Odolena Voda (cseh) 3:0, Puchov (szlovák)–Esmoriz (portugál) 3:0. Az állás: 1. Ploiesti 8 (10:8), 2. Puchov 8 (11:9), 3. Esmoriz 8 (11:11), 4. Odolena Voda 6
Például a második játszmában, amelyet 20:15-ről és 24:22-ről veszített el, vagy az izzadságos negyedikben, amikor 19:18-as hazai vezetésnál a nyíregyházi sáncról lecsapódó labdát már a parketten láttuk, ám az egyik olasz lábfejéről pattant fel a labda, és a Bergamo beütötte a kontraakciót. Igazából a negyedik etapban kezdett rohamosan fogyni az energia, amit jól mutat, hogy míg az első három játszmában mindössze három sáncpontot tudtak felmutatni a Bownt és Kilicset nélkülöző (mint kiderült, a vasárnapi, Jesi elleni bajnoki rangadóra pihentették őket) vendégek, az ominózus játékrészben hatszor semlegesítették a gyengülő szabolcsi lövegeket. Az addig szürkéllő Piccinini is ekkor támadt fel, és 33 százalékos ütőteljesítményét 52 százalékosra tornázta fel a negyedik-ötödik szettben, Nikolics keze nagyon "sült” a nyitásoknál, és a maradéktalanul egyedüliként dicsérhető Turlea is rendíthetetlen maradt.
"Fantasztikus, hogy ilyen színvonalas játékkal rukkoltunk ki a Bergamo ellen – mondta boldogan Ludvig Zsolt. – Úgy érzem, ha a második szettet nem engedjük ki a kezünkből, és egy picit a szerencse is mellénk szegődik, győztesen hagytuk volna el a pályát. Bele kell törődnünk, hogy a nagyobb nemzetközi rutinnal bíró Bergamo koncentráltabb volt a hajrában. Rendkívül büszke vagyok a lányokra, hiszen többször is a mi akaratunk érvényesült, a nehéz helyzetekben is keményen tartottuk magunkat, és meg tudtuk mutatni a röplabda szépségeit is. Én úgy fogalmazok, hogy nyertünk, mégpedig sok-sok élménnyel lettünk gazdagabbak, és talán híveket is szereztünk a sportágnak.”

Cacciatori türelmes

Mario di Pietro egyszer cserélt a mérkôzésen, amikor pillanatokra lehetôséget adott Baldellinek, ellenben nem vetette be Maurizia Cacciatorit, akit 1998-ban a világbajnokság legjobb feladójának választottak meg. Az Eb-ezüstérmes játékos a következôket felelte arra a kérdésre, hogy világsztárként hogyhogy nem jut lehetôség neki: „A népszerűség nem garancia arra, hogy játszom, a csapatba kerülésért nekem is meg kell dolgoznom. Fizikailag még vissza kell nyernem a régi formám, ugyanis a közemúltban vállsérüléssel bajlódtam. De nem panaszkodhatok, csereként is örülök a csapat sikereinek.” A szépséges Cacciatorit annál érzékenyebben érinti, hogy a szövetségi kapitány Marco Bonittával nem esznek egymás tenyerébôl, így nem lehetett részese a szeptemberben megnyert világbajnoki címnek.
Schlégl Katalin, aki talán maga sem tudja, hogy játszott-e ilyen jól valaha is, szomorúan nyilatkozott a meccs után, és azt találta mondani, hogy 3:0-ra nyerhetett volna együttese. "Most is tartom a véleményemet – így a válogatott ütő. – Ha a második jászmában győzünk, szerintem lendületből nyerjük a mérkőzést is, és megcsípjük a Bergamót. Sajnos a végén elfáradtunk, nem is annyira fizikailag, hanem az állandó összpontosítás vett ki belőlünk sokat. Az biztos, hogy életem egyik legemlékezetesebb meccsét játszottuk, olyan játékot nyújtottunk, amellyel magunknak és a remek hangulatot teremtő szurkolóknak is megfeleltünk. Ezzel a produkcióval eséllyel léphetünk pályára kedden a Burgos ellen.”
Bizony, immár a burgosi találkozóra kell figyelni, a spanyol városban dől el, hogy a Nyíregyháza megszerzi-e a negyeddöntőbe jutást jelentő második helyet. Sajnos a varsóiak hiába ígértek segítséget, nem tudtak játszmát lopni (pláne nyerni) a spanyoloktól, így a magyar bajnoknak legalább 3:1-re kell diadalmaskodnia az utolsó fordulóban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik