A meglepő voksolás okai

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2003.01.14. 20:28
Címkék
Ayhan megköszönheti a szurkolóknak… (Fotó: Afp)
Ayhan megköszönheti a szurkolóknak… (Fotó: Afp)
Ayhan megköszönheti a szurkolóknak… (Fotó: Afp)
Ayhan megköszönheti a szurkolóknak… (Fotó: Afp)
Ayhan megköszönheti a szurkolóknak… (Fotó: Afp)
Ayhan megköszönheti a szurkolóknak… (Fotó: Afp)
Mint arról lapunkban már beszámoltunk, furcsa eredményt hozott az idén az év európai atlétájának megválasztása. A férfiaknál a brit Dwain Chambers, a nőknél a török Süreyya Ayhan veheti át a címmel járó kupát. A két atléta teljesítménye ugyan kiemelkedő, ám hogy a legjobbak lettek volna….
A nőknél a brit hosszútávfutót, Paula Radcliffe-et választották a világ legjobbjává, aki – most nem teljes felsorolás következik – maratonin 2:17:18 órával az eddigi legjobb női eredményt érte el, tízezer méteren Európa-csúcsot futott és Eb-aranyat nyert, első lett a mezeifutó-világbajnokságon. Ehhez képest Ayhan az Európa-bajnokságig egyáltalán nem versenyzett, s azt követően is csupán háromszor rajtolt – igaz, Brüszszelben, Berlinben és Madridban is győzött. Akkor hogyan kerülhetett Radcliffe elé? Úgy, hogy az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) internetes szavazást tartott a honlapján.
Nemzetközi fedett pályás versenyek
Montreal. Férfiak. 60 m: 1. Macrozonaris (kanadai) 6.56 (a világ idei legjobbja)
Landover. Férfiak. Hármas: 1. Okantey (ír) 17.11 (a világ idei legjobbja)

A BEAC rúdugróversenye, Olimpiai csarnok
Férfiak: 1. Váczi János (Royal Sped ZAC) 521, 2. Hipeller (UTE) 460, 3. Váczi M. (KSE) 460
Nôk: 1. Szabó Zsuzsanna (BEAC) 420, 2. Erôs (MAC-Népstadion) 370
Ugyan megpróbálták kiszűrni az egy országból érkező azonos szavazatok tömegét, de azzal valószínűleg nem számoltak, hogy a törökök jelentős számban élnek szerte Európában. E szavazási módszer létjogosultságát a britek Radcliffe legyőzése miatt megkérdőjelezik, ám a férfiaknál ugyanez a rendszer az ő atlétáiknak kedvezett – Fazekas Róberttel szemben.
A szombathelyi diszkoszvető méltán számíthatott arra, hogy 2002-ben Európa legjobbjává választják, hiszen nyáron fantasztikus sorozatot produkált: 18 versenyéből tizenhatszor győzött, 71.70 méteres eredményével az örök-világranglista negyedik helyére került, első lett az Európa-bajnokságon és a Világkupán. Teljesítményét a Track and Field News című amerikai szaklap is értékelte, 2002. negyedik legjobb atlétájaként rangsorolta az 1500-as Hicham el-Guerrouj, a maratonista Khalid Khannouchi és a 400 gátas Félix Sanchez mögé. A százon világcsúcsot javító Tim Montgomeryt a szakemberek Fazekas mögé helyezték – miközben az internetes voksoláson három szavazattal megelőzte őt Steve Backley is, aki ugyan Münchenben megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét, de az év során csupán háromszor dobott 86 méter fölött…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik