A pálya szélén nehezebb

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.12.26. 21:23
Címkék
Két évvel ezelőtt az olimpiai kudarc után a szombathelyi dobók egy része távozott a Dobó SE-ből, át-, illetve visszaigazolt a Haladásba. Új edzőjük, a korábbi kalapácsvető, Vida József lett, és a csoportot rendkívüli bizonyítási vágy ösztönözte.
Fazekas Róbert sokat tehet azért, hogy hazánknak is legyen atlétikai világbajnoka
Fazekas Róbert sokat tehet azért, hogy hazánknak is legyen atlétikai világbajnoka
Fazekas Róbert sokat tehet azért, hogy hazánknak is legyen atlétikai világbajnoka
Fazekas Róbert sokat tehet azért, hogy hazánknak is legyen atlétikai világbajnoka
Fazekas Róbert sokat tehet azért, hogy hazánknak is legyen atlétikai világbajnoka
Fazekas Róbert sokat tehet azért, hogy hazánknak is legyen atlétikai világbajnoka
A kalapácsvető Annus Adrián már tavaly nyár elején ráijesztett a világra, 83.39 métert dobott, ám a világbajnokságon nem tudott átütő sikert elérni, kilencedik lett. A diszkoszvető Fazekas Róbert szintén bizakodva várta az edmontoni viadalt, de megmagyarázhatatlan módon kiesett a selejtezőből. A súlylökő Kiss Szilárd nem jutott ki az év legnagyobb versenyére, az ifjúsági korú Horváth József viszont kalapácsvetésben korosztályos világbajnok lett.
Az idén azonban a Vida-csoport rendkívüli sikert aratott. Annus és Fazekas Európa-bajnokságot és Világkupát nyert, Fazekas 71.70 méteres országos csúccsal az örök világranglista negyedik helyére került, és 18 versenyéből 16-ot megnyert. Annus a Grand Prix-döntőn ugyancsak jól szerepelt, ezüstérmes lett, Kiss kétszer is országos csúcsot javított. Mindezek alapján Vida József az Év edzője szavazáson a második legtöbb voksot kapta meg.
– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a legeredményesebb edzők közé soroltak, hiszen Magyarországon nagyon sok kitűnő tréner van – nyilatkozta Vida.
– Év elején gondolt volna arra, hogy decemberben a legjobb mesterek között emlegetik?
– Számítottam valami ilyesmire, hiszen minden korábbinál nagyobb akarattal készültek a tanítványaim. Igaz, én is csupán abban reménykedtem, hogy a müncheni Európa-bajnokságról egy arannyal és egy éremmel térnek haza. Ehelyett két bajnoki címet szereztek. Ha a súlylökő Kiss Szilárd rutinosabb, ő is a nyolcba kerülhetett volna. Így is megállta a helyét, és ez a világbajnokság szempontjából biztató.
– Máris a jövő augusztusi esemény foglalkoztatja?
–Nem. Először legyünk túl az alapozáson, majd az első versenyeken, aztán jöhet a világbajnokság. Persze, nagyon gyakran eszembe jut, hogy Magyarországnak nincs még atlétikai világbajnoka. Jövőre akár kettő is lehet.
– Két évvel ezelőtt, amikor elkezdték a közös munkát, sejtette, hogy ilyen sikereket érhetnek el?
– Ismertem a fiúkat, bíztam bennük. Elszántak voltak. Érezték, hogy ez az utolsó esélyük. Tudták, ha nem sikerül kiugró eredményt elérniük, nem biztos, hogy képesek lesznek újra összeszedni magukat.
– Van valamilyen titkos edzésmódszerük?
– Nincs. Van egy út, amit a dobók kitapostak, azon kell járni. Megalkuvást nem tűrve, keményen kell dolgozni. Ha edzel, eredményes leszel – ezt Németh Pali bácsi mindannyiunkba belenevelte.
– Valami pluszt csak tudott nyújtani, hiszen két Európa-bajnoka lett.
– Az olimpiai kudarc után főként lelkileg kellett őket segíteni, elhitetni velük, hogy nagy eredményekre képesek.
– Ez nehezen ment?
– Tulajdonképpen nem, hiszen mindketten nagyon akartak, vállalták a kemény edzéseket.
– A sikeres idény az ön életét megváltoztatta?
– Csak annyiban, hogy többen gratulálnak, és többet foglalkoznak velünk. A barátaim ugyanazok, akik korábban voltak.
– Jelenleg kik a tanítványai?
– A három müncheni résztvevő mellett a kalapácsvető, Botfa Péter és Horváth József eddig is az én tanítványom volt, és most igazolt a Haladásba az ugyancsak ifjúsági világbajnok kalapácsvetőnő, Kéri Andrea. Rajtuk kívül van még egy-két dobópalántánk, és januártól még egy dobóedző lesz a klubunkban. Vagyis nálunk is igazából újjáéled ez a szakág.
– Milyen célokat tűz ki magának?
– Mindig csak egy évre előre tervezek. Fantasztikus sikernek tartanám, ha jövőre meg tudnánk ismételni az idei eredményeket. Jó lenne, ha Kiss Szilárd is bejutna a világbajnokság döntőjébe, és ha Horváth Józsi és Kéri Andrea a junior Európa-bajnokságon jól szerepelne. Arra számítok, hogy Botfa Péter kemény küzdelmet vív majd a világbajnoki kiküldetésért.
– Kalapácsvetőként indult a szöuli olimpián és a spliti Európa-bajnokságon. Milyen érzés a pálya széléről nézni a versenyeket?
– Sokkal rosszabb. Mennék be segíteni, dobnám a kalapácsot, ehelyett csak a korlátot tudom szorítani. A sikerek viszont kárpótolnak azért, hogy annak idején itthon örökös második voltam.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik