Asztalitenisz 2002

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2002.12.21. 20:18
Címkék
Az olimpiai ciklus félidejében, 2002-ben rendkívül eredményes évet zár a magyar sport: az ötkarikás játékok műsorán szereplő versenyszámokban világ- és Európa-bajnoki címeket, érmeket és értékes helyezéseket szereztek az Athénra készülő magyar versenyzők, bár azt sem tagadhatjuk, néha akadtak kudarcok is. Közeleg az esztendő vége, itt a mérlegkészítések ideje: a december végéig tartó sorozatunkban felidézzük az egyes sportágak örömteli és szomorú pillanatait, valamint  hagyományainkhoz híven  megválasztjuk az esztendő legjobbjait. E címet az asztaliteniszezők között az idén egyéni Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett Tóth Krisztina érdemelte ki.
Névjegy

TÓTH KRISZTINA
Született: 1975. május 29.
Egyesülete: TV Busenbach
Világranglista: 29.
Európai ranglista: 5.
Kiemelkedô eredményei: olimpiai 4. (2000 – páros), vb-3. (1995 – páros), 4x Európa-bajnok (1996 – vegyes páros; 1994, 2000 – páros; 2000 – csapat), 3x Eb-2. (1996, 2002 – egyes, 1998 – csapat), 2x Eb-3. (1998 – egyes, 2002 – csapat), 15x magyar bajnok
Névjegy

TÓTH KRISZTINA
Született: 1975. május 29.
Egyesülete: TV Busenbach
Világranglista: 29.
Európai ranglista: 5.
Kiemelkedô eredményei: olimpiai 4. (2000 – páros), vb-3. (1995 – páros), 4x Európa-bajnok (1996 – vegyes páros; 1994, 2000 – páros; 2000 – csapat), 3x Eb-2. (1996, 2002 – egyes, 1998 – csapat), 2x Eb-3. (1998 – egyes, 2002 – csapat), 15x magyar bajnok
Csütörtökön még Sucsuban, a Kína– Európa-válogatott mérkőzésen játszott Tóth Krisztina (az ázsiaiak 5:0-ra nyertek, de négyszeres Európa-bajnoknőnk igencsak megszorongatta az olimpiai és világbajnok, világranglista-vezető Vang Nant), szombaton pedig már a főváros melletti egyik nagy bevásárlóközpontban próbálta meg a lehetetlent: a karácsonyi ünnepek előtt három nappal a lehető leghamarabb megvenni a még hiányzó ajándékokat.
– Éppen a hazafelé tartó úton, a repülőn gondolkoztam azon, hogy milyen sűrű hónapok vannak mögöttem, nem csoda, hogy az utolsó pillanatra maradt néhány ajándék megvásárlása – mondta Tóth Krisztina, aki bár fáradt, az időeltolódás okozta gondok miatt szombaton már korán felébredt. – Szerencsére most egy hétig pihenhetek, de huszonnyolcadikán már vissza kell mennem Németországba, ugyanis csapatommal, a TV Busenbachhal január első napjaiban már meccset játszunk.
– Ezek szerint a szilvesztert odakinn tölti?
– Igen, de nem olyan nagy tragédia ez, igazából nem nagyon rajongok a szilveszterért. Majd tanulok, mert a nagy rohanásban a Testnevelési Egyetemről sem feledkezhetek meg. Már harmadéves vagyok, kezd körvonalazódni a diplomamunkám témája, szóval ott is helyt kell állnom.
– Apropó, helytállás… Ami az idei szereplését illeti, nem lehet oka a panaszra.
– Igen, ezt én is így érzem. A csúcs természetesen a tavaszi Európa-bajnokság volt, ahol nagyon megnyugodtam, ugyanis előtte azt gondoltam, azok után, hogy 1996-ban és 1998-ban is sikerült, egyesben soha többet nem állhatok fel a kontinensbajnoki dobogóra. Az idén Zágrábban aztán megint döntőt játszhattam, ami – különösen az előzetes érzéseim miatt – fantasztikus volt.
– Különösen a teljesítménye, hiszen eddigi pályafutása egyik legjobb formájában volt.
– Az elődöntőben a Boros Tamara elleni produkcióm volt a csúcs. Az egy tipikusan olyan meccs volt, amelyen minden bejött. Ritka az ilyen, még most is szívesen emlékszem arra a találkozóra.
– Említette, hogy nagyon sűrűek voltak az utóbbi hónapok, de ez valószínűleg csak bemelegítés volt a következő évre, amikor lesz Európa- és világbajnokság, olimpiai selejtező, hogy csak a legfontosabb versenyeket említsem, és persze ott van még a Bundesliga. A sok esemény közül melyiket tartja 2003 legfontosabb versenyének?
– Hát igen, nehéz év elé nézek, de nem csak én, hanem a sportág teljes élmezőnye. Az Európa-bajnokságon Bátorfi Csillával csapatban és párosban megint esélyesként indulunk, és miként azt az idei év bizonyította, egyesben is bármi lehet. A világbajnokság már nehezebb ügy, ott lesznek a kínaiak és a többi ázsiai, ami nagyon megnehezíti az európaiak dolgát. De talán még ezeknél is fontosabb, hogy a világranglistán olyan pozícióba kerüljünk Csillával, ami közvetlenül kvalifikál az olimpiára. Ha néhány helyet sikerülne előrelépnünk, és azt tartósan meg is tartanánk, akkor egyenes ágon ott lehetnénk Athénban, de ehhez az ideinél jóval több nagy nemzetközi versenyen kell indulnunk. Szóval a most következő egy hét alatt nagyon ki kell pihennem magam, mert most még nem is tudom, hogy utána egyáltalán mikor lesz időm fújni egy kicsit.

Visszatekintő

23. Európa-bajnokság, Zágráb

Férfiak
Csapat
1. Svédország (Fredrik Hakansson, Peter Karlsson, Jens Lundqvist), Magnus Molin, Jan-Ove Waldner, 2. Németország, 3. Ausztria, …18. Magyarország (Fazekas Péter, Lindner Ádám, Marsi Márton, Pázsy Ferenc).
Egyes 1. Timo Boll (német), 2. Kreanga (görög), Schlager (osztrák) és Primorac (horvát). Lindner Ádám, Pázsy Ferenc és Fazekas Péter a 64 közé jutásért, Marsi Márton és Zwickl Dániel a 32 közé jutásért szenvedett vereséget.
Páros 1. Timo Boll, Zoltan Fejer-Konnerth (német), 2. Blaszczyk, Krzeszwski (lengyel), 3. Keen, Heister (holland) és Chila, Eloi (francia). A Zwickl, Japec (magyar, horvát), a Pázsy, Lindner és a Fazekas, Marsi kettős a 32 közé jutásért szenvedett vereséget.

Nők
Csapat
1. Románia (Ana Gogorita, Adriana Nastase, Maria Rotaru, Mihaela Steff), 2. Németország, 3. Magyarország (Bátorfi Csilla, Fazekas Mária, Lovas Petra, Tóth Krisztina).
Egyes 1. Ni Xialian (luxemburgi), 2. Tóth Krisztina, 3. Bátorfi Csilla és Boros (horvát). Póta Georgina a 32 közé jutásért, Fazekas Mária és Lovas Petra a 16 közé jutásért szenvedett vereséget.
Páros 1. Boros Tamara, Mihaela Steff (horvát, román), 2. Vik. Pavlovics, Kosztromina (fehérorosz), 3. Ganyina, Palina (orosz) és Garkauskaite, Prusiene (litván). A Póta, Rotaru (magyar, román) kettős a 32 közé jutásért, a Fazekas, Lovas pár a nyolcaddöntőben, a Bátorfi–Tóth duó a negyeddöntőben szenvedett vereséget.
Vegyes páros 1. Lucjan Blaszczyk, Ni Xialian (lengyel, luxemburgi), 2. Karakasevics, Garkauskaite (jugoszláv, litván), 3. Schlager, Liu Jia (osztrák) és Chen Weixing, Vik. Pavlovics (osztrák, fehérorosz). A Zwickl, Stumper (magyar, német) és a Marsi, Opdencamp (magyar, belga) kettős a 32 közé jutásért, a Fazekas P., Fazekas M., a Pázsy, Lovas és a Lindner, Póta páros a 16 közé jutásért szenvedett vereséget.

Hónapról hónapra

JANUÁR Sporttörténelmi siker születik Újvidéken, az ifjúsági Európa Top 12 versenyek történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a nemzet adja a fiúk és a lányok legjobbját. A győztesek: Zwickl Dániel és Póta Georgina. Véget ér a BVSC férfi asztaliteniszezőinek nagy menetelése: a Szőnyi útiak az ETTU-kupa elődöntőjében vereséget szenvednek a francia Elan Nevers gárdájától. A sportág a nagy nemzetközi sikerek ellenére továbbra sem élvezi a Héraklész-program előnyeit, bár az illetékesek ígéretet tesznek: felülvizsgálják az ügyet.

FEBRUÁR Bátorfi Csillának és Tóth Krisztinának nem sikerül az Európa Top 12 verseny, egyikük sem jut tovább a csoportjából.

MÁRCIUS Braun Éva és Lindner Ádám nyeri a kontinensbajnokság előtti utolsó nagy hazai versenyt, az országos bajnokságot. Az ob után a válogatott szakvezetői kihirdetik az Eb-csapatot, amelyben helyet kap az ifik között remekelt két fiatal, Zwickl Dániel és Póta Georgina is.

ÁPRILIS Magyar szempontból jól zárul a zágrábi Európa-bajnokság, Tóth Krisztina ezüst-, Bátorfi Csilla és a női válogatott bronzéremmel tér haza a horvát fővárosból. Kilenc év után meccset veszít a Statisztika női csapata a klubcsapatok Szuperligájában, ami egyben a Marczibányi tériek első helyébe kerül: az osztrák ASKÖ Linz és a Statisztika mögé a BSE is felkapaszkodik a dobogóra, míg a férfiaknál a Postás-Matáv SE a második, a Kecskeméti Profitholding Spartacus pedig a harmadik helyen végez.

MÁJUS A férfiaknál a Postás-Matáv SE, a nőknél pedig a Statisztika – ez utóbbi zsinórban harmincötödször – együttese szerzi meg a bajnoki címet.

JÚNIUS Nagy sikerrel zárulnak Tiszaújvárosban az ifjúsági világfesztivál és serdülő-világjátékok küzdelmei. Az eseményre Magyarországra érkezik Adam Sharara, a nemzetközi szövetség kanadai elnöke is, aki elismerően nyilatkozik a maga nemében úttörő kezdeményezésről. A magyar fiatalok egyébként két arany-, két ezüst- és öt bronzérmet szereznek. A szövetség elnöksége megerősíti pozíciójában a férfi (Volper László) és a női (Tarján András) válogatottak szakvezetőit, sőt, a férfiaknál a bajnok Postás szakvezetője, Temes Péter is megbízást kap.

JÚLIUS A moszkvai korosztályos Eb-n folytatják nagy menetelésüket a magyar fiatalok: Póta Georgina az első, Zwickl Dániel pedig a második helyen zár, s emellett még öt magyar bronzérem is születik az orosz fővárosban. A férfi bajnokcsapat, a Postás-Matáv SE egyik alapítója, a Magyar Posta bejelenti, hogy a továbbiakban nem támogatja a zuglói klubot, olyannyira, hogy a játékosoknak a fizetését sem postázza.

SZEPTEMBER Tóth Krisztina egy győzelmet szerez, s ezzel a 9–12. helyen végez a szingapúri Világkupán. Közben Zuglóban tovább romlik a helyzet, a játékosok már hónapok óta fizetés nélkül játszanak, a csapat a lét és a nemlét szélén táncol.

OKTÓBER Használhatatlanná vált a férfiválogatott edzőterme és egyben otthona, a Jégszínház, így az együttes "albérletben” a Postás termében fogadja Európa-liga-meccsen a szlovéneket. Az esztendő egyetlen, Pro Tour-versenyen szerzett érmét hozza a holland nemzetközi bajnokság: a Bátorfi, Tóth duó harmadik Eindhovenben.

NOVEMBER Pro Tour-versenyen szokatlan módon a férfiak szerepelnek jobban a magyarok közül Lengyelországban: Pázsy Ferenc és a Pázsy, Lindner duó is a nyolcaddöntőben esik ki Varsóban. A Top 12 bajnokságon Fazekas Mária megvédi, Pázsy pedig visszaszerzi első helyét.

DECEMBER Stockholmban, a Pro Tour-sorozat döntőjében az ifjúságiaknál Póta a harmadik, Zwickl pedig az 5–8. helyen végez.

Sztorik

Nem hoz pénzt a Postás

Az esztendő legnagyobb vihart kavart ügye mindenképpen a Postás-Matáv SE kálváriája volt. Annak ellenére, hogy a zuglói egyesületnek van egy európai szintű női és egy magyar bajnok férficsapata, az alapítók egyike, a Magyar Posta vezérkara úgy döntött, nem kívánja támogatni a klubot. Rostás Gábor, az egyesület nyáron megválasztott új elnöke az elmúlt fél év során gyakorlatilag mást sem csinált, csak próbálta menteni a menthetőt – a jelen állás szerint nem sok sikerrel. A Posta vezetősége ugyanis február óta egy fillért sem ad a saját nevét viselő klubnak, s miután még az aláírt szerződéseket sem tartja be, így a válogatott asztaliteniszezők hónapok óta ingyen játszanak. A kérdés csak az, hogy meddig és mi lesz azután, ha egyszer végleg elszakad a cérna…

Hol a hiba?

Nem volt látványos, mégis talán az esztendő egyik legnagyobb "dobása” a tiszaújvárosi ifjúsági világfesztivál és serdülő-világjátékok – amely nem hivatalos világbajnokságnak tekinthető – küzdelmei voltak. A nemzetközi szövetség az utóbbi időben mind nagyobb hangsúlyt fektet az utánpótlás fejlesztésére, s a magyar szervezők azonnal e ideológia mellé álltak: a sportágban eddig példátlan módon, minden földrész legjobbjait bevonták a küzdelmekbe, azaz először derült ki, hogy például a serdülőknél hol tartanak az európaiak mondjuk a kínaiakhoz képest. Nos, amellett, hogy a verseny valóban jól sikerült, az is kiderült, hogy ebben a korosztályban még nincs igazán nagy különbség az ázsiaiak és a mieink között, azaz valahol a gyerekek 13 és 18 éves kora között kell keresni a hibát.

Póta nagy robbantása

Póta Georgina 2002-ben valósággal robbantott: megnyerte az esztendő számára két legfontosabb versenyét, az ifjúsági Európa Top 12-t és az ifjúsági Eb-t, emellett több nemzetközi tornán is neki gratulált a teljes mezőny, ráadásként pedig a Pro Tour-versenysorozat fináléjában, két kínai játékos mögött végzett a harmadik helyen. A szakemberek úgy vélik – és az eredmények feltétlenül őket igazolják –, hogy a Statisztika ifjú csillagának jó esélye van arra, hogy a felnőttek között is hasonlóan eredményes legyen. Hogy igazuk lesz-e, arra rövidesen, egy-két éven belül mindenképpen választ kapunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik