Kilépne az árnyékból

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.12.16. 21:11
Címkék
Európa mesterlövészei az elmúlt hét végén finoman szólva nem kényeztettek el minket tömjénfüstért kiáltó produkciókkal. Vasárnap este azonban Stefano Fiore Torinóban vágott kettőt a Juventusnak, eldöntve ezzel a Serie A rangadójának sorsát, egyszersmind a hét emberének kilétét. Persze rajta kívül is volt néhány duplázó, így például a cseh Jan Koller (Dortmund), a brazil Sávio (Bordeaux), s mindenekfelett Jan Vennegoor of Hesselink (PSV), aki a holland pontvadászat csúcstalálkozóján pörkölt oda az Ajaxnak, ám Fiore teljesítménye mindannyiukét lepipálta.
Alessandro Del Piero (balra) ezúttal nem tudta háttérbe szorítani Stefano Fiorét
Alessandro Del Piero (balra) ezúttal nem tudta háttérbe szorítani Stefano Fiorét
Alessandro Del Piero (balra) ezúttal nem tudta háttérbe szorítani Stefano Fiorét
Alessandro Del Piero (balra) ezúttal nem tudta háttérbe szorítani Stefano Fiorét
Alessandro Del Piero (balra) ezúttal nem tudta háttérbe szorítani Stefano Fiorét
Alessandro Del Piero (balra) ezúttal nem tudta háttérbe szorítani Stefano Fiorét
Ebbéli meggyőződésünket alátámasztandó, hívjuk fel a figyelmet ama tényre, hogy a kontinens egyik leghíresebb sportlapja, a tekintélyes La Gazzetta dello Sport nyolcas osztályzattal értékelte a Lazio középpályásának játékát. Márpedig a milánói újság roppant szigorú ítésznek számít, a legritkábban szokott dobálózni ilyen számokkal. Döntésében bizonyára az is közrejátszott, hogy a mérkőzés legjobbja nemcsak két remekbe szabott, Buffon kapust megoldhatatlan feladat elé állító lövésével tűnt ki, de az egész összecsapás folyamán remekül mozgatta a római kékek támadásért felelős szekcióját.
Ez egyébként Fiore egész idei szezonjáról elmondható. Nem véletlenül áll a nyáron a nevek alapján jelentősen meggyengült Lazio (távozott többek között Crespo, Mendieta és Nesta) a tabella második helyén. Hősünk, mint az a minapi, az Inter elleni 3–3 után adott interjújából kiderül, természetesen nem hangsúlyozza túl saját szerepét. "Megtaláltuk a tökéletes egyensúlyt a csapaton belül, és megmutattuk, hogy képesek vagyunk a legkiválóbbakkal is felvenni a harcot. Jelenleg mi játsszuk a legjobb futballt a ligában, jóllehet az idény elején még mindenki a Milant ajnározta. Mindanynyian unjuk már, hogy a sajtó az elmaradt fizetésünkön lovagol. Állítom, hogy mi nem törődünk ezzel, csakis a focira koncentrálunk, úgyhogy a szurkolóknak nem kell aggódniuk. Nincs szándékunkban lerombolni, amit kemény munkával felépítettünk” – hangzott a rokonszenves nyilatkozat.

Névjegy

Stefano Fiore

Született: 1975. április 17., Cosenza
Nemzetisége: olasz
Posztja: középpályás
Magassága/testsúlya: 177 cm/68 kg
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 21/2
Klubjai: Cosenza (1993–94), Parma (1994–95, 1997–99), Padova (1995–96), Chievo (1996–97), Udinese (1999–2001), Lazio (2001–)
Legnagyobb sikerei: Eb-ezüstérmes (2000), 2x UEFA-kupa-gyôztes (1995, 1999), Olasz Kupa-gyôztes (1999)
Érdekesség, hogy ebben a bajnoki idényben a mostani kettőn kívül mindössze egyszer talált be eddig, de nem akármikor: a Roma elleni, 2–2-re végződött városi derbin. Úgy tűnik, a nagy meccsekre húzza fel a góllövő cipőjét, ami egy ilyen poszton szereplő futballistától legalábbis elfogadható. Ô a két csatár mögött játszó, azokat rendre kiszolgáló karmester – legnagyobb balszerencséjére. A squadra azzurrában ugyanis olyan vetélytársakkal verte meg a sors, mint Francesco Totti és Alessandro Del Piero, akik szintén e pozícióban érzik a legjobban magukat, s nemigen tudott mellettük érvényesülni. Ezzel magyarázható, hogy huszonnyolcadik születésnapjához közeledve Fiore mindössze huszonegy válogatott meccset tudhat maga mögött.
Kevesebb mint három éve, 2000 februárjában debütált a nemzeti tizenegyben, a Svédország ellen 1–0-ra megnyert összecsapáson. Bár korábban már begyűjtött két UEFA-kupát a Parmával, ebben az időszakban, az Udinese labdarúgójaként hívta fel magára a figyelmet. Dino Zoff szövetségi kapitány az Európa-bajnokságra is kivitte magával, ahol a csoportmérkőzések során a társházigazda belgáknak be is lőtte élete első válogatott gólját. Később viszont hiába igazolt a sztáregyesületnek számító Lazióhoz, Giovanni Trapattoni nem bízott benne. Olyannyira nem, hogy bánatára az idei világbajnokságot is csak tévén nézhette.
Pedig valaha az U21-es gárda alapemberének számított az olasz "csizma” legdélebbi tartományában, Calabriában született Fiore. Már 17 évesen, a Cosenza futballistájaként felfigyeltek rá, s amikor végre az első osztályba került, meghívták a korosztályos válogatottba. Azóta ugyebár nem volt nagy szerencséje ezen a fronton, de ha így folytatja, a világoskék mez ismét könynyen azúrkékké "változhat” rajta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik