Egy lépésre a sírtól

S. G.S. G.
Vágólapra másolva!
2002.12.13. 22:00
Címkék
Két esztendővel ezelőtt Bozsik Pétert nevezték ki a Vasas vezetőedzőjének; két esztendővel ezelőtt az ország egyik legerősebb játékoskeretével rendelkező klubjánál még azon bosszankodtak, hogy a görög AEK Athén ellen tisztességes küzdelemben bár, de alulmaradtak az UEFA-kupában; két esztendővel ezelőtt úgy várták a bajnoki rajtot Angyalföldön, hogy akár még az aranyéremre is van esély; két esztendővel ezelőtt a piros-kék szurkolók arról beszéltek, hogy itt az idő, több, mint húsz év után a kedvencek ismét elsők lehetnek.
A játékosok padlóra kerültek, amikor meghallották, mennyi pénzért játszhatnának…
A játékosok padlóra kerültek, amikor meghallották, mennyi pénzért játszhatnának…
A játékosok padlóra kerültek, amikor meghallották, mennyi pénzért játszhatnának…
A játékosok padlóra kerültek, amikor meghallották, mennyi pénzért játszhatnának…
A játékosok padlóra kerültek, amikor meghallották, mennyi pénzért játszhatnának…
A játékosok padlóra kerültek, amikor meghallották, mennyi pénzért játszhatnának…
Aztán jött a tavaszi nyitány, Bozsik Péter először ült a Vasas kispadján, csapata pedig 6–2-re legyőzte az Újpestet.
Bizony, alig két esztendeje történt mindez.
Azóta az AEK csaknem ugyanazzal a kerettel kétszer is döntetlent játszott a Real Madrid ellen a BL-ben; azóta a Fáy utcában hat góllal megszórt Újpest új stadionban irigylésre méltó játékoskerettel a bajnoki címre tör; azóta Angyalföldön sok minden történt.
Két év – mintha egy emberöltőnek tűnne a Fáy utcában.
Felesleges lenne felsorolni, ezredszer leírni, hogy kit mekkora felelősség terhel az elmúlt időszak eseményeiért, a Vasas szurkolók kívülről fújják, hogy Gyalog András korábbi ügyvezető elnök rossz döntéseket hozott, hogy az üzletember Frank Tamás átigazolásai félresiklottak, hogy Slavko Kovacic edző irányításával a csapat szédítő tempóban szánkázzon egyre lejjebb…
És a csúcsok helyett megjelent a kiesés fenygető, pokolbéli mélysége.
S a Vasas a másodosztályban találta magát, hogy mostanra az NB I B-ben is szürke középcsapattá váljon, s ami még ennél is rosszabb, a megszűnés szélére sodródjon.
2002. december 13-a, péntek újabb emlékezetes nap lehet a klub életében.
Tegnap jelentették be a vezetők, hogy kész, vége, a jövőben új időszámítás kezdődik, az eddigi pénzek töredékét kapják meg a játékosok, és akinek pedig ez nem tetszik, az mehet, ahová akar. Ez a mondat mindenki számára ugyanazt jeleni: a Vasas futballistáinak többsége feljelenti majd a klubot. A játékosok hónapok óta várnak a jussukra, október óta gyakorlatilag egy fillért sem kaptak, most karácsony közeledtével vaskos boríték helyett ultimátumot vehettek át.
Más kérdés, hogy ilyen produkcióért, amivel a Vasas előrukkolt sokszor a labdarúgóknak kellett volna fizetniük. De ez egy ilyen világ, ha a szerződésben az szerepel, hogy a gyengécske balszélsőnek tizenkét forint jár, akkor azt bizony ki kell fizetni. Iványi Károly ügyvezető igazgató péntek délután a történtekkel kapcsolatban a következőket mondta:
"Kedden ülésezett a kft., és ezen a megbeszélésen részt vett Markovits László, a Vasas Sport Club ügyvezető elnöke. A tanácskozás eredményes volt, legalábbis a tekintetben, hogy mindenki egyetértett abban: változtatni kell. Mi eddig a másodosztályban is élvonalbeli anyagi feltételeket teremtettünk a csapatnak, ám a játékosok cserébe kritikán aluli teljesítménnyel rukkoltak elő. Eddig tartott a türelmünk, ami eddig működött, az a továbbiakban már nem megy. Lehet, hogy korábban kellett volna mindezt meglépnünk, de nincs mire várnunk, nem szeretnénk a semmire milliókat kifizetni, amikor az átlagemberek néhány tízezer forintból tengetik az életüket. Ki kell hangsúlyoznom, hogy nincs csődhelyzet, csak a feltételeket változtatjuk meg, a fizetéseket, a prémiumokat másodosztályú szintre hozzuk. Ezt egyéni beszélgetéseken közöltük a játékosokkal, és volt aki elfogadta ezt, volt aki nem. Arról nincs tudomásom, hogy bárki is feljelentette volna a klubot. A tavasszal szűkített húszas kerettel szerepelünk majd, eddig mindig azt hangoztattuk, hogy a feljutás a cél, ám most arra várunk, hogy milyen játékoskeretünk is lesz. Bíztunk abban is, hogy a klub vezetősége mellénk áll, támogat, ám csalódnunk kellett. Senki sem segít, sőt azt is el kell árulnom, hogy a kft.-nek ötvenhatmillió forinttal tartozik a Vasas, és erről írásos dokumentumunk is van. A jelenlegi helyzetben is ki merem jelenteni, hogy Rácz Gábor nem akarja cserbenhagyni a Vasast, ha rajta múlik, ez a patinás együttes nem szűnik meg. Viszont az is igaz: egyedül nem megy…”
Tehát a helyzet – tömören összefoglalva az ügyvezető igazgató által elmondottakat – a következő: a kft. vezetése drasztikusan csökkenteni akarja a játékosok fizetését, nem kívánja kifizetni a korábbi tartozásokat, cserébe felajánlva, hogy az, aki ebbe beleegyezik, azt ingyen elengedik. A futballisták többsége azonban feljelenti a kft-t, így a csapat ha elkezdi egyáltalán a tavaszi idényt, súlyos pontlevonásokra számíthat.
A Vasas egy lépésre került a sírtól.
És ez a mondat cseppet sem drámai túlzás, elég, ha csak megemlítjük, hogy a december 12-ei elnökségi ülésen, ahol először tanácskoztak a klub ismert üzletemberekből álló elnökségi tagjai, szóba sem került a futballcsapat helyzete, s amikor az egyik prominens vezető azt hallotta, hogy esetleg pénzzel is segítenie kellene, sértődötten felállt, és otthagyta a megbeszélést. Ezek után már azon sem lehet csodálkozni, amit péntek délután Markovits László, a klub ügyvezető elnöke mondott: "A Vasas SC-nek jelenleg nem áll módjában segítséget nyújtani nehéz helyzetben lévő futballcsapatának”
Ehhez nincs mit hozzátenni, legfeljebb annyit: az angyalföldi futball már nem létezik…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik