Budai és a védelem nagy napja

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2002.12.13. 22:41
Címkék
"Színház"  foglalta össze tömören a kijevi Sportpalotáról alkotott véleményét Jan Jasko  aki játékosként, saját bevallása szerint legalább tízszer játszott itt , miközben beléptünk a kapun.
Őszintén szólva abban a pillanatban nem volt teljesen egyértelmű, hogy pontosan mire is érti ezt a magyar válogatott amúgy szlovák szövetségi kapitánya, ám néhány pillanat múlva már egyértelművé vált: ez tényleg egy színház. Persze, az amúgy "szocreál" stílusban megépült csarnokban van jégpálya és van nézőtér is, ám – kapaszkodjanak meg – a színpad sem hiányzik. Olyanynyira nem, hogy a játékosok – mint amolyan igazi sztárok – az öltözőből indulva a függöny mögül előbb a világot jelentő deszkákra lépnek ki, majd onnan vonulhatnak be a jégre. Hát, mit mondjak: nem semmi…
Az azért nem valószínű, hogy az ilyesmihez nem szokott magyar játékosokat ez egy cseppet is nyomasztotta volna, de tény: a mieink meglehetősen visszafogottan kezdtek a házigazda ukránok ellen. Jó, az sem kizárt, hogy az előmérkőzésből okulva (a fehéroroszok egy jókora, 10–3-as zakót mértek a britekre) inkább a biztonságra törekedtek, és azt viszont jól csinálták, hiszen helyzeteknél tovább a hatodik percig nem jutottak az ukránok. Akkor viszont a létszámfölényben játszó házigazdák védője, Sirjajev távolról lőtt, a kapu előtt Srjubko még beleszúrt a korongba, így az addig már néhány bravúrt maga mögött tudó Budai sem tehetett semmit. A kék-sárgák nagy nyomása a harmad második felére valamelyest csökkent, olyannyira, hogy a másik oldalon addig unatkozó Karpenkónak is akadt végre dolga: Fodor lépett ki a védők között, egyedül vezette a kapura a korongot, de az orosz bajnokságban szereplő Magnyitogorszknál légióskodó portás nem dőlt be a Fodor lövőcselének és hárított. Aztán nem sokkal később volt még egy ígéretes lehetőség, de mire Ocskay eldöntötte, hogy lőjön, vagy inkább Gergelyhez passzoljon, az egyszem hátul lévő védő, Blagoj közbeszúrt.

Budai Krisztián nagyszerű formát fogott ki a kapuban, megizzasztván az ukránokat
Budai Krisztián nagyszerű formát fogott ki a kapuban, megizzasztván az ukránokat
Budai Krisztián nagyszerű formát fogott ki a kapuban, megizzasztván az ukránokat
A második húsz perc magyar emberelőnnyel és egy újabb hatalmas helyzettel kezdődött: a Horváth, Ladányi, Peterdi dunaújvárosi trió parádés akciója végén utóbbinak már "csak" Karpenko mellett kellett volna ellőnie a korongot, de hát ez kívülről bármennyire is könnyűnek látszik, ilyen szintű kapussal szemben nem is olyan egyszerű feladat. Anatolij Bogdanov, a vendéglátók szövetségi kapitánya meglehetősen idegesen mutogatott a kispadról, a nézők sem voltak túl hangosak, s e két apróság a jégen lévőknek jelezhette, hogy ennél bizony több kell. Fel is pörgették a ritmust, s ismét rendkívül nehéz perceket élt át a magyar védelem: őszintén szólva, néha még az is gondot okozott, hogy valahogyan kikerüljön a pakk a mieink harmadából, a korong megtartására és a támadások építésére ebben az időszakban viszont esély sem volt. Gyakorlatilag felborult a pálya, de – és ez sem kis dolog – Budaival az élen remekül állta a rohamokat a Jasko-csapat. A játékrész végéig már nem is változott az eredmény, bár erről azért Palkovics is tehetett: a 40. percben, ígéretes helyzetből kétszer is megcélozhatta Karpenko kapuját, de a kapus mindkétszer mentett.
Az utolsó húsz percben – legalábbis a korábbiakhoz képest – kiegyenlítettebb volt a játék, s mint kiderült ez lett a mieink veszte, ugyanis a harmad közepén, alig több mint egy perc leforgása alatt kétszer is kihagyott a védelem: előbb Nikolajev kotorta közvetlen közelről a kapuba a korongot, majd a teljesen egyedül hagyott Sirjajev elemi erővel lőtte ki a bal felső sarkot. Nem azért, mintha efelől, a kijevi Sportpalotában lévők közül addig bárkinek is kétsége lett volna, de ezzel tényleg eldőlt minden, a kérdés csak az volt, mennyi lesz a vége. Nos, maradt a három, ami egyfelől dicséri a rendkívül jó teljesítményt nyújtó Jasko-csapatot, másfelől ez a különbség ebben a sportágban egyáltalán nem sok, különösen nem egy, a világbajnokságon kilencedik helyen végzett válogatottal szemben. Különösen úgy, hogy – és ezt se feledjük – a fehéroroszok egy tízest lőttek a briteknek. Remélhetőleg – szombaton ugyebár velük játszanak a magyarok – ezzel el is lőtték a puskaporuk java részét…

Mestermérleg
Anatolij Bogdanov:
– Nagyon meglepett bennünket a magyar válogatott, amely sokkal jobban játszott, mint egy hónappal ezelőtt Magyarországon. Nehéz volt feltörnünk az ellenfél jól működő védelmét, ráadásul a kapusuk is nagyszerű napot fogott ki.
Jan Jasko: – Most megközelítően olyan teljesítményt nyújtott a csapat, mint tavasszal a hazai világbajnokságon. Ha a harmadik harmad elején lőttünk volna egy gólt, még érdekesebben alakulhatott volna a mérkőzés. Kezd összeállni a csapat, ilyen meccsekre van szükség ahhoz, hogy felkészüljünk a budapesti vébére.
Az állás
1. Fehéroroszország110– 32
2. Ukrajna13– 02
3. Magyaroroszág10– 30
4. Nagy-Britannia13–100
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik