Indul a nyírségi kaland

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.12.03. 20:52
Címkék
Úgy kell összpontosítani a Burgos elleni meccsen, ahogy a Mátrai Veronika (13) teszi
Úgy kell összpontosítani a Burgos elleni meccsen, ahogy a Mátrai Veronika (13) teszi
Úgy kell összpontosítani a Burgos elleni meccsen, ahogy a Mátrai Veronika (13) teszi
Úgy kell összpontosítani a Burgos elleni meccsen, ahogy a Mátrai Veronika (13) teszi
Úgy kell összpontosítani a Burgos elleni meccsen, ahogy a Mátrai Veronika (13) teszi
Úgy kell összpontosítani a Burgos elleni meccsen, ahogy a Mátrai Veronika (13) teszi
Kisebbfajta történelmet ír az NRK-Nyíregyháza háromszoros bajnok és kupagyőztes női együttese. Tudniillik a szabolcsi az első olyan magyar röplabdakülönítmény, amely részt vehet a három esztendeje megújított Bajnokok Ligájában, vagyis a kontinens szűken vett, 16 tagot számláló elitsorozatában. Ez nemcsak egyszerűen a bajnoki címnek szól, hanem a klubvezetőség vállalkozószellemét dicséri, ugyanis akadnak olyanok is, akik nem vágtak bele a sok anyagi áldozatot követelő kalandba. Nyíregyházán szerencsére a pozitív gondolkodás a jellemző, ennek köszönhetően igazán remek, alkalomadtán világsztárnak számító játékosokat csodálhatunk meg Magyarországon. Elég, ha az olasz Bergamóban szereplő feladót, Maurizia Cacciatorit és társait, a friss világbajnok Francesca Piccininit, a román ütőgép Turleát, a vb-ezüstérmes amerikai Heather Bownt vagy a korábban Ljubov Szokolovaként, valamint Saskovaként elhíresült orosz válogatott Ljubov Kilicset hozzuk fel példaként. A Bergamón kívül a spanyol Burgos és a lengyel SKRA Warszawa lesz a nyírségiek ellenfele a D-csoportban, amelynek első találkozóit szerdán rendezik meg.
Kémeink Spanyolországban

A Nyíregyháza tájékozódását segítette a Spanyolországban légióskodó Nagy Mariann, aki a listavezetô és szintén a Bajnokok Ligájában érdekelt Tenerife négyesütôje. A 65-szörös válogatott játékos a Tenerife–Burgos összecsapás videoanyagát küldte el a magyar bajnoknak, megadva a kellô tájékozódási pontokat Ludvig Zsoltnak.
„Nagyon figyelnie kell a Nyíregyházának, hiszen a Burgos nyitásban, ütésben, mezônymunkában egyaránt erôs – intett óvatosságra Nagy. – Úgy is mondhatnám, hogy komplett csapat. Nem is tudom, hogy kaphatott ki az Albacetétôl.”
De nemcsak a válogatott ütô, hanem a korábban Egerben és a Vasasnál megforduló, jelenleg Madridban játszó ukrán Julia Kovtun is hasznos információkat osztott meg a szabolcsiakkal. Vagyis a felderítéssel nem volt baj, már „csak” a meccsen kellene kamatoztatni a tapasztalatokat.
"Annyit megállapíthatunk, hogy a török Eczacibasi Istanbult, az olasz Modenát, az orosz Uralocskát és az azeri Bakut felvonultató A-csoportban kevesebb esélyünk lenne –mondta elöljáróban Ludvig Zsolt, a Nyíregyháza mestere. – A Bergamót és a Varsót élőben láttam, a Burgos játékát videóról figyelhettük, és a tapasztaltak alapján állíthatom, hogy nem lógunk ki a négyesből. Jóslatokba nem bocsátkozom, de egy dologban biztos vagyok: mindegyik csapatnak alaposan meg kell küzdenie a helyekért. Mellettünk szól az egység, az, hogy a kezdő hatosból bárki tud kiemelkedően játszani vagy éppen kiegészítő szerepet betölteni. A riválisoknál viszont akad egy vagy két ember, aki mindenkor főszerepet kap, akinek az egyéni teljesítményén rengeteg múlik.”
Tény, a nyíregyháziak két ukránja, Akimova és Papizsanszkaja óriási nemzetközi tapasztalattal bír, már az Eger színeiben megtréfáltak jó néhány elitklubot. A sextett másik négy tagja, Erdősné, Schlégl Katalin, Kiss Katalin és Mátrai Veronika pedig válogatott, vagyis ők sem mennek a szomszédba némi rutinért.
A nôi Indesit-Bajnokok Ligája csoportbeosztása
A-csoport: Eczacibasi Istanbul (török), Modena (olasz), Azerrail Baku (azeri), Uralocska Jekatyerinburg (orosz). B-csoport: Uzice (jugoszláv), Günes Vakifbank Istanbul (török), Tenerife (spanyol, Nagy Mariann), Levszki Szófia (bolgár). C-csoport: Mladost Zagreb (horvát), Pila (lengyel), Crvena zvezda (jugoszláv), Cannes (francia). D-csoport: Bergamo (olasz), Burgos (spanyol), SKRA Warszawa (lengyel), NRK-Nyíregyháza
Az elsô két helyezett jut a negyeddöntôbe, a harmadikok kivívják országuk mindenkori bajnokának a BL-részvételt a következô idényre.
Első házifeladatként mindjárt itt van a szerdai, Burgos elleni hazai derbi, amely 18 órakor kezdődik az előírásoknak megfelelően taraflexborítást kapott Bujtosi csarnokban.
"A hét végi olaszországi tornán a Firenze ellen mutatott teljesítménnyel mindenképpen eredményesek lehetünk, de ha egyszerűen csak stabilan játszunk, akkor sem vagyunk esélytelenek – folytatta Ludvig Zsolt. – A spanyolok kulcsjátékosa a rutinos Gens, no meg a brazil Carvalho, akik a támadás-befejezésekért felelnek. A feladó Cristina is brazil, tud váltani játék közben, de azért meglátszik, hogy az előbb említett két játékost szereti kiszolgálni.”
A Burgos jelenleg a negyedik helyen áll a bajnokságban, legutóbb vereséget szenvedett a nyolcadik helyezett Albacete ellen. A vesztes találkozó is igazolta viszont Ludvig Zsolt információit, hiszen Gens 26, Carvalho pedig 21 pontot gyűjtött, kilenccel többet mint az összesen 38 pontig jutó társak. Ezzel a leosztással (vagyis burgosi vereség sok Gens- vagy Carvalho-ponttal) szerdán is elégedettek lennénk.

Tv: A Sport1 szerdán 17.45-től élőben közvetíti a Nyíregyháza–Burgos BL-találkozót.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik