A Hertha nem bírt Ballackkal

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.11.30. 22:14
Címkék
Egyetlen döntetlen sem született a 15. forduló hét szombati találkozóján, góloknak viszont szerencsére bővében voltunk. Király Gábor kettőt kapott a Bayern elleni meccs folyamán, ami azt jelenti, hogy a Herthát legyőző bajorok nyolcpontosra növelték előnyüket a táblázaton. Mivel a Dortmund ugyancsak nyert  nagy csatában, Nürnbergben , a címvédő viszakapaszkodott a dobogóra, függetlenül a vasárnapi eredményektől. A Cottbus későn kezdett hajrázni, így visszacsúszott az utolsó helyre, a Wolfsburgot legyűrő Kaiserslautern mögé.
Király Gábor kivárt Michael Ballack büntetôjénél, de nem tudott hárítani
Király Gábor kivárt Michael Ballack büntetôjénél, de nem tudott hárítani
Király Gábor kivárt Michael Ballack büntetôjénél, de nem tudott hárítani
Király Gábor kivárt Michael Ballack büntetôjénél, de nem tudott hárítani
Király Gábor kivárt Michael Ballack büntetôjénél, de nem tudott hárítani
Király Gábor kivárt Michael Ballack büntetôjénél, de nem tudott hárítani
Döbbenetesen üres lelátók előtt fogadta a Bayern München a Herthát, melyben örvendetes módon nemcsak Király kezdett, hanem Dárdai Pál is. A hazaiak nemigen engedték kibontakozni a fővárosi együttest, bár maguk szintén nem játszottak valami meggyőzően. Középpályássoruk azonban csak összehozott egy gólt az első félidő végére: Mehmet Scholl okos labdáját Michael Ballack értékesítette. A második játékrészben Marko Rehmer szabálytalankodott Roque Santa Cruzzal szemben, s Ballack a megítélt (erősen véleményes) tizenegyesből kettőre növelte az előnyt. "Nem volt olyan könnyű, mint amilyennek látszott. Mindkét csapat biztonságosan védekezett, ezért kevés lehetőség akadt a gólszerzésre” – értékelt a lefújás után Ottmar Hitzfeld. "Itt ugyan ki lehet kapni, de az már baj, hogy hétről hétre kikapunk” – észrevételezte a problémát a másik mester, Huub Stevens.

Bundesliga I
15. forduló: Bayer Leverkusen–Hamburg 2–3 (Balitsch 11., Bastürk 22., ill. Romeo 3., 52., Barbarez 78.), Bayern München– Hertha BSC 2–0 (Ballack 40., 72. – a másodikat 11-esbôl), VfL Bochum– Arminia Bielefeld 0–3 (Lense 3., Vander 54. – öngól, Diabang 86.), Energie Cottbus–1860 München 3–4 (Topic 80., Kaluzny 85., Rink 86., ill. Lauth 39., Schroth 54., 63., Weissenberger 61.), Hansa Rostock–Mönchengladbach 3–1 (Vorbeck 19., Prica 53., 63., ill. Demo 38. – 11-esbôl), Kaiserslautern– Wolfsburg 2–0 (Lokvenc 15., Lincoln 66.), Nürnberg–Borussia Dortmund 1–2 (Jarolim 3., ill. Ricken 54., Ewerthon 78.). A Hannover– Schalke és a Werder Bremen–VfB Stuttgart mérkôzéseket vasárnap játsszák.

Következik a 16. forduló (december 7–8-án): Hertha BSC– Wolfsburg, Nürnberg–Energie Cottbus, 1860 München–Bayer Leverkusen, Hamburg–VfL Bochum, Arminia Bielefeld–Hansa Rostock, Mönchengladbach–Hannover, Schalke–Werder Bremen, VfB Stuttgart–Bayern München, Borussia Dortmund–Kaiserslautern

Bundesliga II
15. forduló: Oberhausen–Alemannia Aachen 1–1 (Radulovic 59., ill. Ivanovic 13.), Reutlingen–Duisburg 2–4 (Frommer 34., 78., ill. Drsek 10., Gruev 31., Keidel 43., Ebbers 45.), Mannheim–Eintracht Frankfurt 0–1 (Montero 71.). A Köln–Greuther Fürth, a Braunschweig–Eintracht Trier, a Freiburg–Burghausen, a Mainz–Ahlen és az Union Berlin–VfB Lübeck találkozókra vasárnap kerül sor.
Az élcsoport: 1. Köln 30 pont (30–15, 14 mérk.), 2. Frankfurt 30 (26–12), 3. Freiburg 26 (14 mérk.)
Jókora adag szerencsével diadalmaskodott Nürnbergben a Borussia Dortmund. Torsten Frings kapitális hibája után már a 3. percben vezetést szereztek a vendéglátók, és ami még meglepőbb, továbbra is nagy fölényben futballoztak, egyre-másra veszélyeztették Jens Lehmann kapuját. Ám a helyzeteket kihagyták, a második félidőben pedig Ewerthon büntetett. A brazil játékos előbb Lars Rickennel lövetett egyenlítő gólt, majd Thomas Rosicky átadását már maga értékesítette. Matthias Sammer, a sárga-feketék vezetőedzője olyannyira nehezen bírta idegekkel az izgalmas csatát, hogy Merk bírónak a lelátóra kellett őt küldenie. "Borzasztó volt, amit az első negyvenöt percben műveltünk. Mázlink volt, remélem, többet nem látnak tőlünk ilyen produkciót” – csóválta a fejét Sammer.
Sorozatban harmadik hazai bajnokiját nem tudta megnyerni a Leverkusen, most a Hamburg bizonyult megállíthatatlannak a BayArenában. Hiába voltak képesek 0–1-ről fordítani a "gyógyszergyáriak”, a kikötővárosi alakulat Bernardo Romeo és Szergej Barbarez találatainak köszönhetően mindhárom pontot elvitte.
Váratlannak mondható, hogy a forduló előtt még sereghajtó Kaiserslauternnek éppen a szezon egyik meglepetésgárdáját, a Wolfsburgot sikerült "elkapnia”, de az kétségtelen, hogy megérdemelt a 'Lautern idei második győzelme. "Ma megmutattuk, hogy még nem ajánlatos leírni minket. Ha ezt a teljesítményt meg tudjuk ismételni néhányszor, elkezdhetünk felkapaszkodni” – örvendezett a belga tréner, Eric Gerets a bátor játéknak, valamint annak, hogy immár nem az ő nevükkel végződik a tabella.
Ebben a kellemetlen helyzetben ugyanis az Energie Cottbus van. A Bundesliga egyik magyar érdekeltségű együttese nyolcvan percen át nem tudott alkalmazkodni saját pályájának embertelen körülményeihez – nem úgy, mint a vizes talajon ügyesen mozgó 1860 München –, a hajrában viszont kis híján kiegyenlítette az addig összeszedett négygólos hátrányt.

Rossz napjuk volt a magyaroknak

Két magyar játékossal a soraiban vette fel a harcot a Hertha BSC a Bayern München vendégeként. Király Gábor végig, Dárdai Pál 69 percig volt pályán az Olimpiai stadionban, és a lefújás után érthetően szomorúan elemezték a történteket (0–2) – még ha ebben a létesítményben a berlininél erősebb csapatok is fejet hajtottak már.
"Jól védekeztek a csapatok, így nekünk, kapusoknak nem volt sok munkánk – mondta Király. – Egy keresztbe lőtt labdát a túloldalon érkező Elber meglőtt, de sikerült kiütnöm a labdát, talán ennyi dolgom volt összesen a negyvenedik percig, amíg tartottuk a null–nullt. Akkor Michael Ballack jobbról indult befelé, ballal lőni készült, és hiába csúszott elé három védőnk, a lábak fölött-között vissza tudta rúgni a labdát a bal kezemhez. Sajnos, a védők takarása miatt egy ütemmel később vettem észre a labdát. Marcelinho kapufát lőtt, aztán egy erősen vitatható büntetőből Ballack újabb gólt szerzett. Ô mindig máshova lövi a tizenegyest, nehéz kiismerni, ezért próbáltam a lehető legtovább állva maradni. Végül jobbra indultam, Ballack meg középre lőtt. Nincs más hátra, meg kell nyernünk a hátralévő két mérkőzésünket.”
Dárdai, akárcsak a Fulham elleni UEFA-kupa-meccsen, ezúttal is a kezdők között kapott szerepet. Cseréje után rögtön gólt kapott a Hertha… "Sajnos, elvéreztünk – kezdte a középpályás. – Kiegyenlített volt a játék, s bár a münchenieknél volt többet a labda, nem szorultunk a kapunk elé. Bosszantó gólt kaptunk, három védő figyelt Ballackra, mégis el tudta lőni a labdát. A tizenegyes pedig egyenesen vicces volt… Egyébként langyos volt a találkozó, elég csendesen csordogált, és mi nem tudtuk meglepni a bajorokat.”
Rosszkedvű volt Lőw Zsolt is, aki ezúttal is részese volt a Cottbus kudarcának. A piros-fehérek hazai pályán kaptak ki az 1860 Münchentől 4–3-ra, de lehetett volna rosszabb is, hiszen a vendégek nem sokkal a lefújás előtt még néggyel vezettek. Lőwöt a 60. percben lecserélték. "Az első félidőben kimaradtak a lehetőségeink, a müncheniek pedig kihasználták az egyetlen helyzetüket – mondta a középpályás. – Amikor engem lecseréltek, még csak két gól volt a hátrányunk, és támadó játékos került a helyemre. Erre még két találatot szereztek a vendégek. Sajnos, mi csak a végén találtunk be. Jó lenne már, ha egyszer mi lőnénk az első gólt… Tudni kell, hogy a játéktérre tengerparti homokot szórtak, így akarták felitatni a vizet, a terv azonban fordítva sült el, mert újabb csapadék esett, és a víz megállt a pályán. Sokszor megakadt a labda a tócsákban, irreálisak voltak a körülmények.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik