Császári város lehet Varsó

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.11.12. 22:14
Címkék
Varga Viktória mindenképpen érmet szeretne nyerni a világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória mindenképpen érmet szeretne nyerni a világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória mindenképpen érmet szeretne nyerni a világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória mindenképpen érmet szeretne nyerni a világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória mindenképpen érmet szeretne nyerni a világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória mindenképpen érmet szeretne nyerni a világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Emlékezetes harcot vívott magával egy esztendeje az antalyai világbajnokságon. Két rontott szakítógyakorlata miatt valósággal zokogott a melegítőteremben a lökés megkezdése előtt, és titkon talán mindenki leírta, gondolván, összetört lélekkel semmi esélye sincs javítani. Aztán olyannyira felülemelkedett fájdalmain, hogy a második fogásnemben hibátlanul emelt, és 150 kilóval ezüstérmet szerzett. Ô Varga Viktória, aki a női ólomsúlyban kétszer is megverte a földkerekség második legerősebb súlyemelőnőjét, a lengyel Wrobelt, és a november 19-én kezdődő varsói vb-n is nagy tettekre lehet képes.
– Az igazat megvallva, nem úgy sikerült a felkészülésem, ahogy azt elterveztük – magyarázta a kisbéri versenyző. – Hol kisebb sérülés, hol influenza zavart, így aztán hiába szerettem volna rátenni egy lapáttal a tavaly elvégzett munkámra, nem sikerült.
Aján Tamás harmincadik világbajnoksága

Amióta Aján Tamás vezetô tisztséget tölt be a Nemzetközi Súlyemelô-szövetségnél (1976-ban fôtitkárnak, 2000-ben elnöknek választották meg), rendszeresek a világversenyeket megelôzô sajtótájékoztatók. Szám szerint a huszonhetediket tartották meg kedden a Hyatt Regency Hotelben, amelynek témája mi más lett volna, mint a november 19-én Varsóban kezdôdô 72. férfi- és 15. nôi vb. A kiváló sportdiplomatát személyes élmény is fűzi a lengyel fôvároshoz, ugyanis 1969-ben Varsóban vizitált elôször hivatalos minôségében világbajnokságon, és megválasztották az akkor alakuló Európai Súlyemelô-szövetség (EWF) alelnökének.
Most is történeti újdonsággal áll elô a varsói seregszemle, itt vizsgázik elôször élesben az az új információs rendszer, amelyet Nagy Róbert dolgozott ki, és amely központi adatbázisból működteti a szólító- és eredményközlô-rendszert, az összes kijelzôt, az idômérôt, a bírói felszereléseket és az adatszolgáltató rendszert. A nézôk számára a legszembetűnôbb újdonságot az az óriási eredményjelzô tábla szolgáltatja, amelyet egy nagy teljesítményű gép segítségével vetítenek ki.
A sportdiplomataként sorozatban 30. világbajnoksága elôtt álló Aján Tamás kiemelte, hogy ebben az esztendôben a nyugalom jellemezte a sportágat, és nem mellékes, hogy a NOB kiáll a sportág mellett. Ez azt jelenti, hogy fel sem vetôdött a súlyemelôversenyek átalakítása az olimpiai programban, míg 16 másik sportágat megcsapott a műsorból való levétel vagy éppen a megcsonkítás szele. Az IWF továbbra is folytatja harcát a doppingolás ellen, az idén például mintegy 800 (220 ezer dollárt felemésztô) vizsgálatot kezdeményezett a szervezet. Az elnök úgy véli, hogy Varsóban jobbára azok az arcok bukkannak fel, amelyeket valószínűleg Athénban is látni fogunk, az olimpiász félidejében ugyanis minden ország szövetsége keresi már a két év múlva legtöbb reménnyel bevethetô sportolókat.
Az eddig beérkezett nevezések szerint 58 országból csaknem 400 versenyzô, köztük nyolc olimpiai bajnok próbál szerencsét a lengyel fôvárosban, a felújított Torwar Csarnokban.

– A BorsodChem Nagydíjat megelőző felmérőn influenzával nehezítve is megcsinálta a kétszázhatvan kilót, ami nem mondható rossznak.
– Tényleg nem olyan rossz, sőt, azóta képes vagyok a kétszázhetvenre is, amit még tíz kilóval szeretnék fokozni a világbajnokságon.
–Gondok ide, gondok oda, az megint csak országos csúcsot jelentene, és szinte biztos éremnek tűnik. Vagy nincs igazam?
– Jó, jó, de eredetileg kétszázkilencvenig szerettem volna jutni Varsóban, mert ugye a nagy riválisok sem tétlenkednek, valamennyiük neve ott szerepel az előzetes nevezési listán. Így is a dobogó a célom, főként lökésben, amely az erősségem. Az előbb elmondottak miatt azonban óvatosabb vagyok, a lábam kissé megsínylette az influenzát. Az erő pedig kell a felállásnál.
– Immár július óta tart a felkészülés Tatán. Megismerik még otthon?
– Igazából nem voltam olyan sokat távol, úgy fele arányban készültem a tatai edzőtáborban, az idő másik felében Kisbéren edzettem.
– Mi az előnye, illetve a hátránya, hogy egy ilyen kisvárosi egyesületben emel, nem pedig Tatabányán, Budapesten, Nyíregyházán vagy Szombathelyen?
– Inkább az előnyeit tudom sorolni. Főként azért, mert most kaptam egy szolgálati lakást az önkormányzattól, ugyanis nem Kisbéren, hanem a tizenöt kilométerre található Császáron lakom. Szerencsére már nem kell buszoznom, két edzés között gyorsan lepihenhetek, és helyben, a Fenyő vendéglőben ebédelek. Edzőm, Imrő Dezső pedig most tárgyal a polgármesteri hivatallal, hogy az önkormányzat miképpen tudna hozzájárulni az olimpiai felkészülésemhez, és néhány helyi vállalkozó is nagyban segíti a versenyzésemet.
– Említette edzőjét, Imrő Dezsőt, aki igazán agilis embernek látszik. Milyen a kapcsolatuk?
– Nyolc éve, amióta elkezdtem emelni, ő az edzőm. Biztonságot ad, lelkileg támogat, ami nehézségek, kudarcok esetén rendkívül fontos, és az önbizalmam is nagyobb, ha ott van a versenyeimen. De ugyanígy vagyok anyuval is. Mindketten ott lesznek Varsóban, és remélem, hogy nekik köszönhetően is sikeres lesz első lengyelországi versenyem.


Likerecz Attila a tizedik

BUDAPEST. Tíztagú lesz a magyar világbajnoki csapat Varsóban. A sérülésekkel bajlódó Likerecz Attilát (+105) végül versenyzésre alkalmasnak nyilvánította a dr. Mezőfi Miklós vezette orvosbizottság, így ha kiemelkedő eredményt nem is várhatunk tőle, elindul a vb-n. Részvétele mellett szól, hogy eltiltása miatt több mint két évet kihagyott, és nem árt újra megtapasztalnia a nagy viadalok hangulatát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik