Csak az első félidőt kell feledni

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.10.26. 23:17
Címkék
Zalaegerszegen szikrázó napsütés, nyár végi időjárás fogadta a csapatokat. Talán ez zavarta meg a küzdő feleket, talán az október végi meleg lehetett az egyik magyarázat arra, hogy miért nyújtottak a csapatok finoman fogalmazva is visszafogott produkciót. Pedig nem úgy indult, hogy unalomba fullad majd az első félidő.
Addig nem volt baj, amíg Vincze Ottó (fehérben) küzdött – reklamálni nem kellett volna
Addig nem volt baj, amíg Vincze Ottó (fehérben) küzdött – reklamálni nem kellett volna
Addig nem volt baj, amíg Vincze Ottó (fehérben) küzdött – reklamálni nem kellett volna
Addig nem volt baj, amíg Vincze Ottó (fehérben) küzdött – reklamálni nem kellett volna
Addig nem volt baj, amíg Vincze Ottó (fehérben) küzdött – reklamálni nem kellett volna
Addig nem volt baj, amíg Vincze Ottó (fehérben) küzdött – reklamálni nem kellett volna
A zalaegerszegiek Kenesei Krisztián révén már a 7. percben megszerezték a vezetést. A találat kapcsán emlékezzünk meg arról, hogy az egerszegi támadó ebben a bajnokságban immár másodszor ért el úgy gólt, hogy ollózó mozdulattal juttatta a hálóba a labdát. Ami ezután következett, az minden volt, csak nem futball. Az első 45 percet nevezhetjük nyugodtan kínlódásnak vagy akár szenvedésnek, ahogy tetszik. A játékosok kínlódtak a pályán, a nézők pedig szenvedtek a lelátón. A hazaiak többet birtokolták ugyan a labdát, de nem jutottak egyről a kettőre, hiszen bosszantó átadási hibákon akadtak el az akcióik, igazából csak a kispesti térfél közepéig terelgették magabiztosan a labdát. A zalaiak – érthetetlenül – egyáltalán nem játszották meg a széleket, pedig a jobb és a bal oldalon is mindig voltak szabad emberek. Sőt, a gólt is így szerezték, bár tegyük hozzá, hogy a találathoz kellett a kispesti védelem elképesztő hibája is, hiszen a labda egy jobb oldali bedobás után pattogott át a bal oldalra. A piros-feketék nem jelentettek túl sok veszélyt Turi Géza kapujára. Igazából csak Torghelle Sándor tudta zavarba hozni a hazai védőket, egy cselsorozat után Bárányos Zsolt hibája kacagtatta meg a nézőket (persze nem a kispesti érzelműeket), akinek két méterről sem sikerült a kapuba lőnie a labdát. Egy érdekes momentum maradt a szünet előtti időszakra: Gujdár Sándor vezetőedző lehívta a pályáról Piroska Attilát, akinek 44 perc alatt egy kézen megszámolható labdaérintése volt. Helyére Vadócz Krisztián érkezett, elsősorban azzal a céllal, hogy tüzet vigyen a kispesti támadásokba.
Aki abban bízott, hogy a szünetben mindkét edző jól leteremti csapatát, és ettől talán jobb lesz a mérkőzés, annak csalódnia kellett. Az valószínű, hogy mindkét együttes játékosai komoly fejmosásban részesültek a pihenőidő alatt, ám a játék egy szemernyit sem lett jobb, sőt…
A második félidő nem sok dologról marad emlékezetes. Az egyik feljegyzésre méltó esemény az 54. percben történt, amikor Balog Csaba megrúgta a labdával Szabó Zsolt játékvezetőt, aki ettől fenékre huppant. A második eset négy perccel később történt, amikor Faragó István szinte lemásolta Bárányos Zsolt első félidei teljesítményét: neki sem sikerült néhány méterről a kapuba helyeznie a labdát. Aztán Florin Batrinu óriási hibája után Kenesei Krisztián megszerezte saját maga és csapata második gólját, ezzel gyakorlatilag vége is volt a mérkőzésnek. A kispestiek küzdöttek, hajtottak becsülettel, ám egyszerűen nem tudtak a zalai kapu közelébe kerülni. Hazai oldalon még annyi történt, hogy Vincze Ottó teljesen érthetetlenül és értelmetlenül kiállíttatta magát. A vendéglátók továbbra sem próbálkoztak azzal, hogy megmozgassák a széleket, és ezzel újabb helyzeteket alakítsanak ki. Pedig irigylésre méltó helyzetben volt ezen a héten a zalaegerszegi gárda, hiszen előbb a reménytelen helyzetben lévő, utolsó helyezett Békéscsaba, majd pedig az ugyancsak kritikus helyzetben lévő Kispest ellen kellett bizonyítania. Nos, ennek a kétszer 90 percnek a mérlege két győzelem, de ezen kívül nem sok jót mondhatunk el a zalaiakról…
Ami pedig a kispestieket illeti, hálásak lehetnek kapusuknak, Tóth Józsefnek, aki többször is bravúrral mentett, és ezzel megóvta csapatát a komolyabb vereségtől. A piros-feketék helyzete egyre kilátástalanabb, nagyon nagy javulásra lenne szükség ahhoz, hogy bent maradjanak az élvonalban…

A kispesti kapus, Tóth József (balra) nem félt az egerszegi támadóktól, de Kenesei Krisztián ollózása után ô sem tudott hárítani
A kispesti kapus, Tóth József (balra) nem félt az egerszegi támadóktól, de Kenesei Krisztián ollózása után ô sem tudott hárítani
A kispesti kapus, Tóth József (balra) nem félt az egerszegi támadóktól, de Kenesei Krisztián ollózása után ô sem tudott hárítani
Percről percre

6. perc: A svédek elleni Európa-bajnoki selejtezőn remek és fontos gólt szerző egerszegi csatár, Kenesei cselezgetett a tizenhatosnál, majd lövése után a labda Faragó elé került, aki a jobb oldalra kisodródva éles szögből középre emelt, de Ljubojevics öt méterről fölé fejelt.
7. perc: Kocsárdi a jobb oldalról a tizenhatos magasságában bedobást végezhetett el. A labda az elmélázó vendégvédők orra előtt a tizenhatosnál egészen a jobb kapufáig jutott, Kenesei pedig 15 méterről hanyatt vetődve, ollózva jobb lábbal a jobb alsó sarokba lőtt. Tóth József rajta volt a labdán, de nem tudta megakadályozni, hogy az a hálóba kerüljön.
1–0
14. perc: Kenesei középről indult, jól vette észre, hogy Szamosi a bal oldalon üresen maradt. Nagyszerűen passzolt elé, a védő pontosan játszott középre, Ljubojevics pedig 12 méterről lőhetett, Tóth azonban nagy bravúrral tisztázott.
15. perc: Torghelle a jobb oldalon 17 méterről lövőhelyzetet csikart ki magának, de Turi magabiztosan hárított.
25. perc: Ljubojevics, Kenesei, Faragó volt a labda útja. Az egerszegi támadó középen kilépett, de a jó ütemben kimozduló Tóth felszabadított.
26. perc: Szamosi a bal oldalról Ljubojevicshez adta a labdát, a középpályás nyolc méterről nagy helyzetből lőtt, ám Tóth József bravúrral védett.
31. perc: Laczkó bal oldali szöglete után Batrinu a rövid saroknál érkezett, de öt méterről a jobb kapufa mellé lőtte a labdát.
33. perc: Vincze szólóba kezdett, a jobb oldalról indulva több csel után a balösszekötő helyén helyzetbe került. Vincze lövése után a labda Tóth Józsefről kipattant, a középpályás ismételhetett, de a közbecsúszó védőkről a kapufát érintve szögletre pattant a labda.
37. perc: Torghelle a jobb oldalról adott középre, a balösszekötő helyén üresen maradt Hercegfalvi hat méterről a kapu előtt keresztbefejelte a labdát. Torghelle az alapvonalnál még befutotta azt, jól gurított vissza Bárányosnak, a középpályás azonban három méterrel a kaputól kivárt, és Budisa felszabadított.
43. perc: A vendégek térfelének közepén Ljubojevics jól váltott ritmust. Pontosan passzolt a balösszekötő helyén kilépő Kenesei felé, a csatár azonban jobb belsővel, 12 méterről a bal alsó sarok mellé lőtte a labdát.
58. perc: Szamosi a bal oldalról jól adott középre, Egressy hat méterről bal lábbal a bal alsó sarok irányába rúgta a labdát, de az a keresztbe mozgó Faragóról a jobb alsó sarok mellé pattant.
67. perc: Ljubojevics a Kispest térfelének közepéről jól indította a kiugró Keneseit, aki kibújt a védők közt, majd nyolc méterről, jobbal, a kivetődő Tóth József felett a kapu közepébe emelte a labdát.
2–0
72. perc: Nem mindenki bírta idegekkel az amúgy cseppet sem idegtépő meccset: Vincze Ottót lesen állította meg a partjelző, mire a középpályás megjegyzést tett az ítéletre. Szabó Zsolt játékvezető konzultált segítőjével, Kispál Róberttel, és ezt követően kiállította az egerszegi középpályást.
87. perc: Koplárovics robogott el a bal oldalon, pontosan adott középre, Ljubojevics azonban négy méterről, középről, jobbal a jobb alsó sarok mellé lőtte a labdát.

Mestermérleg

Simon Antal a ZTE vezetőedzője
Amit az utóbbi három meccsre terveztünk, azt meg is valósítottuk, hiszen kilenc pontot szereztünk. Helyenként jól is játszott a csapatunk. Nagyon mélyről indultunk, nagy volt a győzelmi kényszer, de hála istennek ezúttal is sikerült nyernünk.

Gujdár Sándor a Kispest-Honvéd vezetőedzője
Az első félidőben jól játszott a Zalaegerszeg, többet birtokolta a labdát, sokszor zavarba hoztak minket. A fordulás után sem tudtunk újítani, végig rosszul játszottunk, így nem is lehetett más a vége, mint vereség.

Fény és árnyék

A zalaegerszegi szurkolóknak nem szegi kedvét, ha rossz a mérkőzés. A hazai drukkerek annak ellenére is lelkesen biztatták kedvenceiket, hogy olykor nézhetetlen volt a találkozó. Akadt a lelátón síp, dob, nádi hegedű, és olykor parádés volt a hangulat, csak a színvonal maradt lehangoló. Emlékezzünk meg arról is, hogy a harmatgyenge Kispestet is elkísérte néhány tucat fanatikus, bár talán a második félidő közepén ők is megbánták, hogy több órát utaztak csapatuk kedvéért.

Ha van fölösleges kiállítás, akkor Vincze Ottóé az volt. A 72. percben iramodott meg a középpályás a jobb oldalon, de lesről rajtolt, amit az éles szemű Kispál Róbert asszisztens ki is szúrt. Ez nem tetszett Vinczének, amit tudtára adott a partjelzőnek, aki viszont nem neki válaszolt, hanem Szabó Zsolt játékvezetőnek szólt. A bíró, miután megtudta, hogy milyen hangot ütött meg a labdarúgó, azonnal elővette a piros lapot. A kiállítás jogosságához nem férhet kétség, és ahhoz sem, hogy ha Vincze visszafogja magát, a piros lap nem kerül elő.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik