Ünnepelnek a hazai dzsúdósok

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2002.10.25. 22:23
Címkék
Szombaton ünnepelni fog a honi dzsúdóstársadalom, amely ötvenedik magyar bajnokságát rendezi meg Miskolcon, délelőtt 11 órától. A Városi Sportcsarnokban a várható parázs csaták mellett egyébként is szinte garantált a jókedv, hiszen a magyar cselgáncsozók az elmúlt tíz esztendő legeredményesebb évét élik: Ungvári Miklós Mariborban Európa-bajnoki címet szerzett, míg Kovács Antal a dobogó harmadik fokára állhatott, Szabó Brigitta a dél-koreai junior világbajnokságon a korosztály első magyar aranyérmet nyerte, a győri ifjúsági Eb-n Baczkó Bernadett és Bor Barna tiszteletére játszották el a Himnuszt, a magyar érmesek sorát pedig még hosszan folytathatnánk. S a nemzetközi előretörésnek még nincs vége, hiszen a juniorok kontinensviadalára csak november közepén, Rotterdamban kerül sor&
A 66 kilósok között az Európa-bajnok Ungvári Miklós (felül) számít favoritnak
A 66 kilósok között az Európa-bajnok Ungvári Miklós (felül) számít favoritnak
A 66 kilósok között az Európa-bajnok Ungvári Miklós (felül) számít favoritnak
A 66 kilósok között az Európa-bajnok Ungvári Miklós (felül) számít favoritnak
A 66 kilósok között az Európa-bajnok Ungvári Miklós (felül) számít favoritnak
A 66 kilósok között az Európa-bajnok Ungvári Miklós (felül) számít favoritnak
Persze, nem mindenki felhőtlenül boldog, Nagy Ernő férfi szövetségi kapitány például azon kesereg, hogy sérülések ritkítják az olimpiai felkészülést megkezdő válogatott sorait. A válogatott alappillérei közül Kovács Antal két operáció után a napokban kezdte el a dzsúdóedzéseket, ám Miskolcon még nem léphet tatamira, s kidőlt a sorból a porckorongsérvvel küszködő nehézsúlyú Szilágyi László is. A férfiaknál egyébként az izgalmakat növeli, hogy a kapitány javaslatára minden súlycsoportban lesz két kiemelt, így – papíron – a legjobbak csak a döntőben találkozhatnak. A 60 kilogrammban a junior Eb-re készülő Burján László és Szepesi Dávid a kiemelt, egy súlycsoporttal feljebb a japán edzőtáborozásáról csütörtökön hazatért Eb-aranyérmes Ungvári Miklós és legnagyobb hazai riválisa, Neu Gábor került külön ágra. A 73 kilósok között Bere Tamás és Braun Ákos a kedvezményezett, kérdés, hogy a "hazai” bajnokságon szőnyegre lép-e a visszavonulását a napokban bejelentő címvédő, Illyés Miklós. A 81 kilogrammos súlycsoportban is váltott a címvédő, Kanczler István már edzőként dolgozik, így a válogatott Gera Csaba mellett a junior Németh Tamás lett kiemelt.
A címvédôk
Férfiak. 60 kg: Hannich Péter (Gyôri Vital). 66 kg: Ungvári Miklós (Kecskeméti JC). 73 kg: Illyés Miklós (MVSC). 81 kg: Kanczler István (Paksi Atomerômű SE). 90 kg: Hanzel Henrik (UTE). 100 kg: Kosztolánczy György (Honvéd-Kipszer). +100 kg: Szilágyi László (KSI)
Nôk. 48 kg: Perge Ilona (Sector-Wadokai). 52 kg: Nagy Viktória (UTE). 57 kg: Nagy Patrícia (Dojo No. 1.). 63 kg: Mihalovics Dominika (Gyôri Nicsi). 70 kg: Sarkadi Mariann (DRSE-DSI). 78 kg: Soós Rita (Józsefvárosi DSE). +78 kg: Gyimes Nikolett (Széchenyi FSC)
A 90 kilóban a tavalyi győztes Hanzel Henrik sérülése után lábadozik, de két fiatal, a tavalyi junior vb-bronzérmes Hadfi Dániel és a Dél-Koreában a döntőig menetelő Rajcsányi Gergő csatája igazi csemegének ígérkezik. A két legfelső súlycsoport a már említett hiányzók miatt kissé "lyukas” lesz, ám bizonyára sokan próbálják majd elállni Kosztolánczy György, illetve Csizmadia Zoltán aranyig vezető útját…
A hölgyeknél egy neves hiányzó biztosan lesz, szerencsére a tavalyi junior Európa-bajnok Bejczi Zsuzsa távolmaradásának nem sérülés az oka: a koroncóiak büszkesége jelenleg Japánban teszi még sokoldalúbbá dzsúdótudását. Németh Ferenc, a nők szövetségi kapitánya elárulta, néhány szokatlan párharcot láthat majd a publikum, hiszen a junior Európa-bajnokságra készülő lányok közül Szabó Brigitta és Ónodi Beáta nem a saját súlycsoportjában indul majd, így nem kell három héten belül kétszer is hozniuk versenysúlyukat. A legnagyobb csatát az 57 kilogrammos súlycsoport hozhatja, ahol a junior vb-bronzérmes Ónodi, az ifi Eb-aranyérmes Baczkó és a bajnoki címvédő Nagy Patrícia is az aranyra pályázik.
Az 50. országos bajnokság keretében búcsúzik a közönségtől a már említett Illyés Miklós mellett az ugyancsak vb-ötödik Csizmadia Eszter is. A küzdelmek előtt jubileumi aranyéremmel tüntetik ki az első, 1953-as magyar bajnokság hét győztese közül Galla Ferencet, Rajmon Gyulát és Rajmon Árpádot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik