Öt hokis játékjoga a tét

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2002.10.08. 20:21
Címkék
Orsó László, Holló István, Gebei Péter, Bernei Gergely és Fodor Szabolcs.Az említett öt hokis a nyár folyamán új egyesületet választott magának: az első három az Alba Volántól igazolt a Dunaferrhez (Gebei már a legutóbbi bajnokságban is újvárosi színekben szerepelt, de akkor még csak kölcsönjátékosként), míg utóbbi kettő a Ferencvárostól a Volánhoz tette át székhelyét. A dolog ezzel rendben is volna, csakhogy&
Orsó a hét végi Interliga-meccseken eredményes volt, de lehet, hogy mostantól csak az edzéseken kamatoztathatja jó formáját (Fotó: Árvai Károly)
Orsó a hét végi Interliga-meccseken eredményes volt, de lehet, hogy mostantól csak az edzéseken kamatoztathatja jó formáját (Fotó: Árvai Károly)
Orsó a hét végi Interliga-meccseken eredményes volt, de lehet, hogy mostantól csak az edzéseken kamatoztathatja jó formáját (Fotó: Árvai Károly)
Orsó a hét végi Interliga-meccseken eredményes volt, de lehet, hogy mostantól csak az edzéseken kamatoztathatja jó formáját (Fotó: Árvai Károly)
Orsó a hét végi Interliga-meccseken eredményes volt, de lehet, hogy mostantól csak az edzéseken kamatoztathatja jó formáját (Fotó: Árvai Károly)
Orsó a hét végi Interliga-meccseken eredményes volt, de lehet, hogy mostantól csak az edzéseken kamatoztathatja jó formáját (Fotó: Árvai Károly)
Változó idők, törvények

A történet megértéséhez valamivel több mint másfél évet, 2001 januárig kell visszamennünk az időben. Akkor lépett életbe ugyanis a sporttörvény, amely – többek között – kimondja, hogy lejárt szerződésű sportoló a játékjogával maga rendelkezik, és amennyiben új egyesületet választ, úgy a korábbi klubja nem kérhet pénzt érte. Ez ugyebár eddig világos. Igen ám, de a Magyar Jégkorong szövetség szabályzata kimondja, hogy átigazolás esetén úgynevezett nevelési költségtérítést kell fizetni – arra az esetre, ha a két érintett klub nem tudna megegyezni, az összeget egy táblázat alapján lehet meghatározni –, ennek hiányában a szövetség nem adhatja ki az adott játékos játékjogát.
E két szabály érezhetően ellentmond egymásnak…
"Ezt próbálják meg kihasználni a dunaújvárosiak – kezdi idősebb Ocskay Gábor, az Alba Volán-FeVita szakosztály-menedzsere. – Arról van szó ugyanis, hogy a sporttörvényre hivatkozva egyetlen fillért sem hajlandóak fizetni a hozzájuk került Orsóért, Hollóért és Gebeiért, márpedig mi ragaszkodunk a nekünk járó pénzhez. Már csak azért is, mert amikor 2000 szeptemberében Orsót, Hollót, Tőkésit és Simont mi szerződtettük, akkor a dunaújvárosiak csakis annak a fejében járultak hozzá az átigazoláshoz, ha kifizetjük a megállapított összeget. Sportszerűtlennek tartom az eljárásukat, ugyanis nekünk akkor bankkölcsönt kellett felvennünk, hogy lebonyolítsuk a tranzakciót. Érdekes, hogy akkoriban semmiféle ellenvetésük nem volt a pénz ellen, annak a Perjámosi Sándornak, aki most ragaszkodik a sporttörvényhez, két évvel ezelőtt nem voltak erkölcsi aggályai az ügylettel szemben.”
A két klub vezetősége egyébként már többször is leült tárgyalni, de eddig nem jutottak megállapodásra, ugyanis mindkét fél ragaszkodik a saját igazához. Az újvárosiak arra hivatkoznak, hogy a 2000. szeptember 15-én kelt megállapodás idején még nem volt érvényben a sporttörvény, így akkor ők jogosan tartották a markukat (a hírek szerint a négy hokisért csaknem 7.5 millió forintot fizetett a Volán…), most viszont csak a hatályban lévő törvényt szeretnék betartani és betartatni.

Kompromisszumra készen

"Egy sportág belső szabályzata nem épülhet törvénytelenségre és hallgatólagos megállapodásokra – magyarázza Szélig Árpád, a Dunferr szakosztályelnöke. – Én már a májusi közgyűlésen és azóta több elnökségi ülésen is jeleztem, hogy erre a kérdésre megoldást kell találnunk, mert a szövetség szabályzata törvényellenes, de egyszer sem kaptam érdemi választ a felvetésemre. Tudom, mindig az az ellenszenves, aki először kavarja meg az állóvizet, de egyszer valakinek el kellett kezdenie. Hajlandóak vagyunk elmenni bármilyen felsőbb hatósághoz, és ha a megfelelő helyen úgy döntenek, hogy mégiscsak fizetnünk kell, akkor természetesen fizetünk. Addig viszont – és ezt javasoltuk a fehérváriaknak is – letétbe helyezzük a pénzt, és a jogerős határozatnak megfelelően vagy az övék lehet, vagy visszavesszük. Azt azonban nem értem, hogy miért hivatkoznak egy két évvel ezelőtti esetre. Akkor az volt a törvény, ami viszont azóta megváltozott. Gondolom, azt bárki megértheti, hogy ha valamit ingyen is megkaphatunk, azért nem szeretnénk fizetni. Szerintem ezzel mindenki így van, fordított esetben a székesfehérváriak is ezt tennék a helyünkben, miként az ő helyükben bizonyára mi is ragaszkodnánk a pénzhez. De tetszik, nem tetszik, vannak érvényes törvények, amiket be kell tartania mindenkinek.”
A Dunaferr tehát nem fizet, a Volán viszont a pénzt akarja. Tipikus patthelyzet, amely ráadásul további két játékos sorsát is befolyásolja. Ocskay szerint a Fraditól az Albához került Berneit és Fodort abból a pénzből fizetnék ki, amit a Dunaferrtől kapnának, ha tehát ők nem kapják meg a szerintük nekik járó forintokat, akkor lehet, hogy a Fradi is hoppon marad. Éppen ezért Ocskayék olyan kompromisszumos javaslattal álltak elő, miszerint a Dunaferr egyelőre legalább annyit fizessen, hogy azt továbbadhassák a zöld-fehéreknek (információink szerint ez mintegy 3.2 millió forint lenne, körülbelül a fele annak, amire a Volán a három hokisért ténylegesen számít), a többiről külön tárgyalhatnának. A lényeg, hogy az érintett hokisok játékengedélyt kapjanak, a vétlen játékosokat nem szeretnék büntetni. Ez utóbbival egyébként Dunaújvárosban is egyetértenek, de csak ezzel… Az Acélbikák viszont inkább úgy képzelik el a megoldást, hogy a pénzt letétbe helyezik, amelynek sorsát a jogi állásfoglalás döntené el, de a szövetség elnöke addig is adja ki az érvényes játékengedélyeket. Miután a két álláspont meglehetősen távol van egymástól, a kérdés az, hogy a szövetség mit gondol az ügyről.

A szövetségben döntenek

"Lehet, hogy a szövetség szabályzata törvényellenes, de amíg ez nem változik meg, addig nekünk azt kell betartanunk – mondja Kovács Zoltán főtitkár. – Azaz mi csak akkor adhatjuk ki a játékengedélyt, ha a két klub megállapodik, ellenkező esetben erre nincs lehetőségünk. Tehát, ha a mostani helyzetet nézem, az érintett öt hokis egyike sem játszhat, és nemcsak a magyar bajnokságban, hanem az Interligában és a Kontinentális-kupában sem. Ez utóbbi két sorozatra korábban ideiglenes engedélyt adtunk, de megállapodás híján ezt is vissza kell vonnunk. A dunaújvárosiak kezdeményezése egyébként igencsak nehéz helyzetbe sodorhatja a sportágat, ugyanis a dominoelv itt is érvényesülne: sorra nem fizetnének egymásnak az egyesületek, így valójában azok járnak rosszul, akik eddig jószándékúan betartották a szövetség szabályait. Persze utólag valószínűleg ők is visszaperelhetnék azt az összeget, amit kifizettek. Egyébként csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy több olyan országot ismerek – ilyen például Finnország, vagy Ausztria – ahol a hasonló szellemű sporttörvény ellenére a sportágon belül van egyfajta "gentlemen's agreement”, amelyben egyetértenek azzal, hogy a játékos felnevelése pénzbe kerül, és ezért igenis fizetnek egymásnak. Ezt arrafelé mindenki betartja, s valami hasonló volt eddig nálunk is. Most viszont lehet, hogy borul az egész…”
Lehet, valóban lehet. Péntekig ugyan van még idő, de amilyen makacsul ragaszkodik a Dunaferr és a Volán is a saját vélt vagy valós igazához, nehezen elképzelhető, hogy a hátralévő napokban megállapodásra jutnak. Márpedig ez esetben Orsó László, Holló István, Gebei Péter, Bernei Gergely és Fodor Szabolcs nélkül kezdődik majd pénteken este hat órakor Dunaújvárosban, a Dunaferr–Volán OB I-es rangadó, amely így tovább mélyítheti a két Fejér megyei csapat közötti, amúgy sem mindig békés viszonyt.
Mert itt már nemcsak a presztízs, hanem öt hokis játékjoga a tét…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik