Hiába cserélgetett Anastasi

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.10.07. 21:55
Címkék
Kialakult a világbajnokság negyeddöntőjének mezőnye, miután a második szakasz harmadik fordulójában kiderült: a J-csoportból Franciaország, a K-csoportból pedig Görögország érte el a csatlakozást  előbbi Hollandiát, utóbbi az Egyesült Államokat megelőzve.
Az argentin Elgueta örömében elrúgja a labdát az olaszok elleni gyôzelmet követôen
Az argentin Elgueta örömében elrúgja a labdát az olaszok elleni gyôzelmet követôen
Az argentin Elgueta örömében elrúgja a labdát az olaszok elleni gyôzelmet követôen
Az argentin Elgueta örömében elrúgja a labdát az olaszok elleni gyôzelmet követôen
Az argentin Elgueta örömében elrúgja a labdát az olaszok elleni gyôzelmet követôen
Az argentin Elgueta örömében elrúgja a labdát az olaszok elleni gyôzelmet követôen
Az amerikaiakat egy nappal korábban – nagy meglepetésre – legyőző helléneknek Kínát kellett bármilyen arányban verniük az üdvösséghez, és ők 3:1 arányban eleget is tettek kötelezettségüknek. Továbbjutásukhoz a jugoszlávok sikere is szükségeltetett az amerikaiak ellen, és a legutóbbi vb ezüstérmese nem is hibázott. Az első két játszmát megnyerte (a másodikban Miljkovics hét pontig jutott), éppen ezért furcsa volt látni, hogy Vukovics mester Boskan helyére behozta Vladimir Grbicset, aki bár öt pontot szerzett, mégis elúszott a harmadik felvonás. A negyediket is csak minimális különbséggel nyerték a plávik, akik hihetetlen hatékonysággal sáncoltak: 22 (!) pontot gyűjtöttek blokkolással, ebből ötöt-ötöt vállalt Miljkovics és a feladó Nikola Grbics.
Argentína tulajdonképpen már a nyolcba jutással is meglepetést keltett, hát még a címvédő olaszok legyőzésével. Az A-csoport első helyéről döntő találkozón a hazaiak négy szettben diadalmaskodtak, elsősorban a 65 százalékkal ütő, 22 pontot termelő Elgueta és a 19 pontos Milinkovic jóvoltából. Mindkét csapat egy híján kimerítette (igaz, a taljánoknál Papi sérült) cserelehetőségeit, Anastasi például olyannyira elégedetlen volt fiaival, hogy már az első játszmában leparancsolta a feladó Vermigliót, valamint a vb-n nem centert, hanem átlót játszó Feit. De Giorgi és Sartoretti kapott lehetőséget, majd a második játszmában Zlatanovot váltotta Giani. Ez sem vezetett azonban eredményre, így az olaszok a második szakaszt 9:0-val záró brazilokkal kénytelenek találkozni a negyeddöntőben.

15. férfi világbajnokság, Argentína

Második szakasz, 3. (utolsó) forduló
G-csoport: Japán–Bulgária 3:2 (19, 23, –22, –22, 15), Argentína–Olaszország 3:1 (17, –24, 22, 20). A végeredmény: 1. Argentína 6 pont (9:4), 2. Olaszország 5 (7:6), 3. Japán 4 (6:8), 4. Bulgária 3 (5:9). H-csoport: Oroszország–Portugália 3:0 (24, 15, 20), Lengyelország–Spanyolország 3:1 (19, 11, –26, 18). A végeredmény: 1. Oroszország 6 (9:4), 2. Portugália 5 (6:6), 3. Lengyelország 4 (6:7), 4. Spanyolország 3 (5:9). J-csoport: Brazília– Hollandia 3:0 (20, 19, 20), Franciaország– Csehország 3:1 (–23, 18, 23, 19). A végeredmény: 1. Brazília 6 (9:0), 2. Franciaország 5 (6:4), 3. Hollandia 4 (3:8), 4. Csehország 3 (3:9). K-csoport: Görögország– Kína 3:1 (–19, 17, 19, 17), Jugoszlávia–Egyesült Államok 3:1 (22, 21, –21, 23). A végeredmény: 1. Jugoszlávia 6 (9:1), 2. Görögország 5 (6:6), 3. Egyesült Államok 4 (6:6), 4. Kína 3 (1:9)
A negyeddöntôben: Argentína–Franciaország, Oroszország–Görögország, Olaszország–Brazília, Jugoszlávia–Portugália. A mérkôzéseket szerdán (magyar idô szerint csütörtökön hajnalban) játsszák le.
"El sem tudom mondani, mennyire örülök. Nagy nyomást gyakoroltunk az olaszokra, hibákra tudtuk kényszeríteni őket. Az elvesztett játszma után is nyugodtak maradtunk, türelemmel játszottunk, és szerintem az agresszív nyitás volt sikerünk kulcsa” – magyarázta Milinkovic a kitűnő bizonyítványt.
A H-csoportban végül a legjobb 16 közé éppen csak becsúszó oroszok végeztek az élen, miután nagyon simán verték a szintén negyeddöntős portugálokat. A center Ruszlan Olihver értékeléséből mindent megértünk:
"Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, ez volt a legjobb meccsünk a világbajnokságon. A nyitásunk remek volt, és a szervafogadásunk is kellőképpen működött.”
Mint korábban említettük, az első szakaszban brillírozó "sötét lovak” megpuhultak a hosszú harc alatt, a bolgárok például Japántól is vereséget szenvedtek, és nyeretlenül tudták le a második szakaszt. Az ötjátszmás találkozót Hóbor Béla vezette. A lengyelek legalább szépítettek, és a két 3:2-es vereség után teljesen elkámpicsorodó spanyolok ellen szereztek két pontot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik