Preetz mentette meg a bukástól a Hertha BSC-t

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.10.01. 22:08
Címkék
Az idegenbeli 00 tudatában természetesen nagy iramban kezdett a Hertha BSC az Aberdeen ellen, a 2. percben a hazaiak portugál légiósa, Roberto Pinto fejberúgásáért máris szabadrúgást végezhetett el Bart Goor. A rövid felső sarokra tartó csavarást a skótok kapusa szögletre ütötte. Király Gábor a 13. percben avatkozott először játékba, inkább látványos, mint nagy vetődéssel védett egy emelést. (Másik honfitársunk, Dárdai Pál nem volt kezdő.)
A továbbjutást érô találatot szerzô Michael Preetzet (11)
A továbbjutást érô találatot szerzô Michael Preetzet (11)
A továbbjutást érô találatot szerzô Michael Preetzet (11)
A továbbjutást érô találatot szerzô Michael Preetzet (11)
A továbbjutást érô találatot szerzô Michael Preetzet (11)
A továbbjutást érô találatot szerzô Michael Preetzet (11)
Az első húsz perc végén óriási helyzetet puskázott el a berlini együttes. Marcelinho megugrott a jobb oldalon, tökéletesen adott középre, ám a világbajnok Luizao olyan körülményesen vette át a labdát, hogy a kapus közelről bele tudott kapni az emelésbe. Kisvártatva megint Marcelinho ívelt középre, s Van Burik a lécre fejelt. Félóra elteltével két büntetőgyanús eset is borzolta a kedélyeket, attól meg végképp kiborultak a nézők, hogy végül Pinto kapott sárga lapot, miután összeakaszkodott a védőkkel. Egyébként óriási fölényben játszott a Hertha, az egykori KEK-győztes Aberdeen csak elvétve tévedt át a felezővonalon.
A szünet előtt botrányos, verekedős jelenetek játszódtak le a gyepen, a végkifejlet pedig újfent a németeket sújtotta: Neuendorf piros lapot kapott, amiért a bíró orra előtt, vitatkozás közben lefejelte ellenfelét.
A létszámkülönbség ellenére nem változott meg a játék képe a második félidőben – de ebben az is benne van, hogy a német együttes támadásai sem lettek veszélyesebbek. Huub Stevens az 57. percben be is küldte Dárdait Marx helyére. Tíz perccel ezután Éric Deloumeaux durvasága nyomán a vendégek is tíz emberre fogyatkoztak. A magyar középpályás a 83. percben még Királyt is kisegítette: egy szöglet után a gólvonalról vágta ki a fejest. Az est igazi hőse azonban a Luizao helyére éppen csak beállt Michael Preetz lett, amikor a 89. percben a hálóba csúsztatta Marcelinho ívelését. A brazil játékmester vélhetően nagyon megkönnyebbült, hiszen nem sokkal korábban, Luizao sarkazása után ordító helyzetből tekert mellé.
"Remélem, behúzzák a strigulát az autogramkártyámra, és odaírják, hogy az a mentés két gólt ért a Herthának – tréfálkozott a lefújás után Dárdai Pál, a Hertha középpályása. – Mérges voltam, mert Stevens edző a találkozó előtt odahívott, és szólt, hogy taktikai okokból kimaradok a kezdőcsapatból. Aztán a második félidő elején csak be kellett állnom. Sokáig nulla–nulla volt, szinte végig fölényben voltunk, de nagyon kellett vigyáznunk, nehogy gólt kapjunk, mert akkor nagyon meleg lett volna a befejezés. Erős, fiatal csapat az Aberdeen, tud tempót diktálni, nem lehetett lebecsülni. Kiélezett meccs volt, mindenki tisztában volt azzal, hogy az előző idényben nem azért dolgoztunk, hogy most már az első körben kiessünk az UEFA-kupából. Hála istennek a végén csak összejött a gól, túljutottunk a skótokon, most pedig megyünk aludni, mert szombaton bajnokit kell játszani.”

UEFA-kupa
1. forduló, visszavágók. Keddi mérkôzések: Hertha BSC (német)– Aberdeen (skót) 1–0 (Preetz 89.), továbbjutott: a Hertha BSC, 1–0-val; Amica Wrónki (lengyel)–Servette (svájci) 1–2 (Burkhadt 60., ill. Frei 34., 88.); tj: az Amica Wrónki, 4–4-gyel, több idegenben lôtt góllal; Sahtar (ukrán)–Austria (osztrák) 1–0 (Lewandowski 79.), tj: az Austria, 5–2-vel
A többi mérkôzést csütörtökön játsszák.
"Palinak az a feladata, azért van odaállítva, hogy az ilyen labdákat kivagdossa – vette át a szót csapattársától Király Gábor. – Az egész találkozón az jellemezte a játékunkat, hogy mindenki igyekezett segíteni annak, aki hibázott, ha valakin túljutott egy skót, akkor azonnal ketten siettek a segítségére, és még sorolhatnám. Természetesen elégedett vagyok a továbbjutással, egyetlen kicsi góllal ugyan, de nyertünk, jól játszottunk, küzdöttünk, hajtottunk, türelmesek voltunk, és nem rontottunk fejjel a falnak. Arra is jó volt ez a csata, hogy megmutattuk, tudunk küzdeni és hajtani, így ezzel sem vádolhatnak bennünket. Michael Preetz, a kapitányunk pedig röviddel azután elővette a legfőbb erényét, hogy beállították… Még mielőtt bárki a bíróról faggatna, elmondom: mindkét gárda kárára tévedett, de összességében nem szólhatunk rá, korrekt volt, engedte a párharcokat. Hogy kit szeretnék a következő körben? Mindegy, csak ne magyar csapat legyen a riválisunk. Jobb lenne a döntőben találkozni valamelyik magyar gárdával, ott pedig majd győzzön a jobb!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik