Magához tért a Leverkusen

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.28. 21:20
Címkék
A nemzetközi porondon gyengén teljesítő (a Bajnokok Ligájában egy hazai vereséget és egy lensi döntetlent felmutató) Bayern München játékosai és vezetői eddig nyugodtan takarózhattak azzal, hogy legalább a hazai porondon szállítják az eredményeket. Nos, ez a sorozat a 7. fordulóban megszakadt, méghozzá annak a Leverkusennek az otthonában, amely kis túlzással az idén eddig csak azzal a csapattal szemben nem hullajtott el pontot, amelyikkel nem találkozott. A "gyógyszergyári” társulat most megemberelte magát, 2–1-re legyőzte a rekordbajnokot, méghozzá úgy, hogy csaknem egy órán keresztül emberhátrányban futballozott. A Bayern mellett a Schalke is elvesztette a veretlenségét, a királykékeket a meglepően jól rajtoló újonc Arminia Bielefeld páholta el, így a mezőnyből már csak a Mönchengladbachot nagy nehezen legyűrő Borussia Dortmund nem kóstolt bele a kudarc ízébe.
A leverkuseni meccs elsô gólját szerzô Lúcio (jobbra) rászolgált Toppmöller ölelésére
A leverkuseni meccs elsô gólját szerzô Lúcio (jobbra) rászolgált Toppmöller ölelésére
A leverkuseni meccs elsô gólját szerzô Lúcio (jobbra) rászolgált Toppmöller ölelésére
A leverkuseni meccs elsô gólját szerzô Lúcio (jobbra) rászolgált Toppmöller ölelésére
A leverkuseni meccs elsô gólját szerzô Lúcio (jobbra) rászolgált Toppmöller ölelésére
A leverkuseni meccs elsô gólját szerzô Lúcio (jobbra) rászolgált Toppmöller ölelésére
Alighanem a nyolcadik percben, amikor Lúcio csaknem 30 méterről, szabadrúgásból Kahn hálójába bombázta a labdát, több leverkuseni hívő a gólörömöt követően elgondolkozott. Okkal tehette, a Bayer az idény hetedik bajnokiján is megszerezte a vezetést, ám a korábbi hat alkalomból mindössze egyszer tudta mindezt győzelemre váltani, ráadásul a bajorok ezt megelőzően már kétszer is fordítani tudtak ilyen hátrányt követően. A fenti statisztikai adatok mellett az sem keserítette el a münchenieket, hogy a 36. percben az idegesen játszó és viselkedő Brdaricot kiállította a játékvezető. Ezek után mindenki várta a Bayern-henger beindulását, de az csak nem akart következni. Mi több, újra a Leverkusen jött: a 62. percben az alig néhány pillanattal korábban pályára lépő Bierofka fejjel mattolta Kahnt, és a két gól már megnyugtató előnynek tűnt, még akkor is, ha a Bayerből Lúcio kivételével hiányzott a komplett védősor (Juan, Placente, Nowotny).

A "bőrnadrágosok” ugyanis gyengén, elképzelés nélkül játszottak, hiába volt ott a csapatban a régi sikerei helyszínén mindenképpen bizonyítani vágyó Ballack, Zé Roberto kettős, egyszerűen semmi sem jött össze nekik. A hajrában Szalihamidzsics szépített, de a pontok egyoldalú elosztását mindez már nem befolyásolta. "Saját magunkat vertük meg, elkerülhető gólokat kaptunk, elég csak a második előtt lejátszódott jelenetekre gondolni” – morgott Ottmar Hitzfeld, a Bayern vezetőedzője. Persze akkor sokan megbocsátják majd ezt a müncheni botlást, ha az alakulat kedden legyőzi a Milant a BL-ben…

Szintén 2–1-re kapott ki a Schalke, amely így elmulasztotta annak a lehetőségét, hogy egy pontra megközelítse a továbbra is az élen maradó Hitzfeld-társulatot. Bielefeldben gyors tizenegyespárbaj vezette be az ütközetet (Albayrak, illetve Varela talált be azok után, hogy Weiner bíró könnyű szívvel befújt egy-egy büntetőt), majd jött a tusakodás a középpályán. Ebben inkább a gelsenkircheniek tűntek jobbnak, különösen azt követően, hogy a második félidő elején Wichniareket műesésért kiállították. Csakhogy Diabangról egy kontra során elfeledkeztek a Schalke-bekkek, ami bőven elég volt a hazai sikerhez. "Túl kevés volt, amit ma mutattunk, egyáltalán nem hiányzott nekünk ez a vereség” – szomorkodott az edzőként első bajnoki vereségét elszenvedő Frank Neubarth. Ráadásul neki egy hajdani játékostársának, Benno Möhlmannak kellett gratulálnia, aki jelenleg a Bielefeld mestere, és aki Neubarthoz hasonlóan Otto Rehhageltől leste el a szakma alapjait.

Bundesliga I
7. forduló: Hansa Rostock–Hannover 1–2 (Wibran 10., ill. Idrissou 32., Bobic 43.), Bayer Leverkusen–Bayern München 2–1 (Lúcio 8., Bierofka 62., ill. Szalihamidzsics 88.), Borussia Dortmund– Mönchengladbach 1–0 (Ewerthon 85.), Energie Cottbus–Wolfsburg 0–1 (Maric 55.), Arminia Bielefeld–Schalke 2–1 (Albayrak 7. – 11-esbôl, Diabang 68., ill. Varela 19. – 11-esbôl), 1860 München–Hertha BSC 1–0 (Schroth 15.), Hamburg–VfB Stuttgart 3–2 (Romeo 13., 86., Barbarez 22., ill. Seitz 9., Hleb 25.). A Nürnberg–Kaiserslautern és a VfL Bochum–Werder Bremen mérkôzést vasárnap játsszák.

Bundesliga II
7. forduló: Braunschweig–1. FC Köln 1–1 (Dinzey 9., ill. Springer 54.), Waldhof Mannheim–St. Pauli 2–5 (Kern 44., Camus 50. – 11-esbôl, ill. Patschinski 8., 60., 64., 71., Csen Jang 42.), Union Berlin– Greuther Fürth 2–2 (Ristic 34., Igwe 43., ill. Surmann 8., Ruman 27.). A Lübeck– Burghausen, az Ahlen–Karlsruhe, az Eintracht Frankfurt–Duisburg, az Oberhausen–Reutlingen és a Trier– Alemannia Aachen mérkôzést vasárnap, míg a Mainz–Freiburg találkozót hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák
Az élcsoport: 1. Freiburg 15 pont (12–4, 6 mérk.), 2. 1. FC Köln 15 (11–7), 3. Eintracht Frankfurt 12 (12–5, 6), 4. Trier, Mainz 12-12 (mind 11–5, 6)
A Bayernnel és a Schalkéval ellentétben a Borussia Dortmundnak sikerült prolongálnia a veretlenségét, miután sikerült megvernie a Mönchengladbachot. Az Ewerthon késői találatával begyűjtött diadal egyébként történelmi jelentőségű, lévén a BVB-nek még sohasem sikerült veretlenül megvívnia a szezon első hét ütközetét. "Összességében nem játszottunk jól, de olyan rosszul sem, hogy ne nyerhettük volna meg ezt a mérkőzést” – hangzott Matthias Sammernek, a második helyre ugró sárga-feketék trénerének gyorsértékelése.
A szombaton pályára lépő negyedik nagy, a Hertha BSC viszont nem tudta folytatni az elmúlt hetekben épített szériáját. A Király Gáborral és a hajráig Dárdai Pállal felálló berliniek 1–0-ra kaptak ki az 1860 Münchentől, és a tizedik helyre csúsztak vissza a tabellán. Jól játszott a vendégcsapat, voltak helyzetei, csak volt egy bíró is a mérkőzésen, aki finoman fogalmazva sem volt Huub Stevens embereivel.
"Nézzük először a gólt: jött befelé a szabadrúgás, Preetz mellel picit hosszan tette maga elé, utána Neuendorf fel akart szabadítani, de lövése után a szemből érkező Schroth beleütött a labdába – mesélte a lefújás után Király. – Leblokkoltam egy kicsit, mondván, ha egy kézről jön a kapum felé a labda, akkor az nem szabályos. Spárgázva megpróbáltam még menteni, de már csak beljebb tudtam segíteni a labdát. Egyértelmű, hogy kéz volt, mindenki látta, csak a bíró nem. Utána nem adott meg egy tizenegyest nekünk, amikor az ellenfél kapusa buktatta Neuendorfot. Jellemző, hogy Jentzsch elnézést kért »Zeckétől«, majd a végén nekem is elismerte, hogy a bírónak tizenegyest kellett volna adnia. A második félidőben Luizao ollózott egy szabályos gólt, a bíró nem adta meg, utána Karwan lesről passzolt a hálóba, erre azt mondom, rendben van, de hogy az egyik támadásunk végén Karwant a tizenhatoson belül ledarálták? Ott is tizenegyes járt volna… Nem tudom, már az is felvetődött bennünk, hogy a bírókat meghívták az Oktoberfestre ünnepelni, és ez lett belőle. Ne értsen félre, nem a bírókban keresem a hibát, de ennyi tévedés picit furcsa.”
Dárdai Pál sem volt éppen boldog a hármas sípszót követően: "Elvéreztünk, pedig jobbak voltunk, sokkal jobbak. Az első félidőben egyértelmű volt a fölényünk, a fordulás után is mentünk előre, de akkor hátul túlságosan is kinyíltunk, akkor már a Münchennek is voltak lehetőségei. Nem rúgtunk gólt, csak állítólagos lesről, nem fújtak be legalább egy tizenegyest a javunkra, ráadásul a kapott gólunknál kéz is volt a dologban. Most mindenki fel van háborodva, még úgy is, hogy tudjuk, egy szezonban az ilyen bírói tévedések összességében kiegyenlítik egymást. De mi nem is pontért, hanem pontokért jöttünk, és üres kézzel mehetünk haza. Pedig úgy vágtunk neki a következő napokban, hogy most mindent helyre tudunk rakni. Nyerünk Münchenben, továbbjutunk az Aberdeen ellen az UEFA-kupában, majd megverjük otthon a Nürnberget, és máris a múlté a rossz rajt, és nyugodtan mehetünk a válogatotthoz. Sokszor mondták a közelmúltban, hogy nem játszunk szépen, és mégis nyerünk, nos most szépen játszottunk, de mire mentünk vele?”
A másik magyar érdekeltségű gárda, a Lőw Zsoltot és Miriuta Vasilét foglalkoztató Energie Cottbus sorozatban a harmadik bajnokiján maradt gólképtelen, és nem is kerülhette el a vereséget. A Wolfsburg idegenbeli diadalához kellett ugyan a Maric lövésén "lassított felvételként” elvetődő Piplica is, de ezt aligha nézi bárki, mondjuk, egy hét múlva.
Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élőben közvetíti a VfL Bochum–Werder Bremen mérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik