Deák Bárdos ezüstérmes

VAS ANDRÁSVAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.09.22. 20:49
Címkék
Megint nem sikerült…Pedig Deák Bárdos Mihály ilyen közel talán még sohasem érezhette magát a világbajnoki aranyéremhez. Az a fránya összekapaszkodás, no meg egy amerikai – egy tengerentúli, akárcsak egy évvel ezelőtt a patraszi vb-döntőben… – ismét kibabrált vele. Talán még a finálébeli rivális, Dremiel Byers sem hitte el igazán, hogy nyerhet a magyar ellen, aki az elődöntőben eltakarította az aranyérem felé vezető útról a toronymagas favoritnak kikiáltott Jurij Patrikejevet.
Deák Bárdos (balra) nem élt a lehetôséggel, így Byers nyakába került az aranyérem (Fotó: Reuters/Viktor Korotyajev)
Deák Bárdos (balra) nem élt a lehetôséggel, így Byers nyakába került az aranyérem (Fotó: Reuters/Viktor Korotyajev)
Deák Bárdos (balra) nem élt a lehetôséggel, így Byers nyakába került az aranyérem (Fotó: Reuters/Viktor Korotyajev)
Deák Bárdos (balra) nem élt a lehetôséggel, így Byers nyakába került az aranyérem (Fotó: Reuters/Viktor Korotyajev)
Deák Bárdos (balra) nem élt a lehetôséggel, így Byers nyakába került az aranyérem (Fotó: Reuters/Viktor Korotyajev)
Deák Bárdos (balra) nem élt a lehetôséggel, így Byers nyakába került az aranyérem (Fotó: Reuters/Viktor Korotyajev)
Igen, az angyalföldi ugyanis betartotta – sokak által felelőtlennek tűnő – ígéretét, mely szerint saját közönsége előtt vesz revánsot az oroszon, aki tavasszal a sejnäjoki kontinensbajnokság döntőjében meggátolta őt a címvédésben. Kevesen hittek neki, hiszen akik ismerik a sportág erőviszonyait – és itt nem elsősorban a versenyzők felkészültségét kell érteni… –, tudják, szinte emberfelettit kell nyújtania annak, aki Moszkvában le akar győzni egy orosz versenyzőt.
Deák Bárdosnak sikerült!
Ehhez első lépésként a kazah – egy esztendővel ezelőtt még grúz… – Georgij Csurcsumiján kellett túljutnia, de a tavalyi vb hatodik helyezettje egy pillanatra sem tudta felvenni a vasasos által diktált tempót. A győzelem azt jelentette, hogy Bódi Jenő tanítványa már mindenképpen szőnyegre léphet a délutáni éremcsaták során, a kérdés csak az volt, a viadal utolsó előtti vagy záró meccsét vívja majd. Hogy hagyományaihoz méltóan – a sydneyi olimpia óta minden világversenyen érdekelt volt az utolsó mérkőzésen, azaz döntőt vívhatott – utána már csak a takarítók mehessenek a szőnyegre, a fentebb már emlegetett Patrikejevvel kellett összecsapnia.

Az első három percben egyetlen említésre méltó momentuma akadt a mérkőzésnek, amikor is az orosz lökdösődésétől a küzdőtérről kilépő angyalföldit – kissé szigorúan – menekülésért intette a mérkőzésvezető, pontelőnyhöz juttatva ezzel Patrikejevet. A magyar tábor által ekkor ezerszer elátkozott román sípmester ezután már csak egyszer avatkozott döntően a derbi végkimenetelébe, amikor a hat perc lejárta utáni összekapaszkodásban – mivel az eredmény addig nem változott, jöhetett a Deák Bárdos által legkevésbé sem kívánt fogás – szabálytalanság miatt intéssel plusz két ponttal "jutalmazta” az oroszt.
Moszkvában, sok ezer őrjöngő szurkoló előtt!
A magyar élt a hatalmas lehetőséggel, okos birkózással nem engedte kibontakozni az állásból félelmetesen jól akciózó riválist, így az újabb három perc lejártával döntősnek mondhatta magát.
A fináléban Patraszhoz hasonlóan egy amerikai várt rá, ám nem akkori legyőzője, a Karelin-verő olimpiai bajnok Rulon Gardner – a címvédő egy símotorbaleset miatt nem lehetett jelen Moszkvában, és elképzelhető, hogy pályafutásának is befellegzett –, hanem az a Dremiel Byers, aki eddig egy hatodik helyet tudott felmutatni a világbajnokságokon.

47. kötöttfogású-világbajnokság, Moszkva

Negyeddöntô. 60 kg: Monzon (kubai)–Hudojbergyijev (üzbég) 6:4, Zawadzki (lengyel)–Csocsva (grúz) 7:6, Hvos (ukrán)–Gaimer (moldáv) 6:1, Nazarian (bolgár)–Grünwald (amerikai) 10:0 – technikai tus. 74 kg: Azcuy (kubai)–Berzicza Tamás (magyar) 3:2, Haszaja (grúz)–Jaworski (lengyel) 7:0, Sackih (ukrán)–Schneider (német) 7:0, Szamurgacsev (orosz)–Kikinov (fehérorosz) 3:0. 96 kg: Ibragim (egyiptomi)–Svec (cseh) 10:0 – technikai tus, Mollov (bolgár)–Englich (német) 3:0, Pena (kubai)–Meduna (szlovák) 7:3, Özal (török)–Seglakov (üzbég) 6:1. 120 kg: Deák Bárdos Mihály–Csurcsumija (kazah) 4:0, Patrikejev (orosz)–Giunta (olasz) 9:0, Byers (amerikai)–Yevseichyk (izraeli) 3:1, Kuciubasz (görög)–Hallik (észt) 4:2
Elôdöntô. 60 kg: Zawadzki–Monzon 4:0, Nazarian–Hvos 5:3. 74 kg: Haszaja–Sackih 3:0, Szamurgacsev–Azcuy 7:2. 96 kg: Ibragim–Mollov 8:1, Özal–Pena 6:4. 120 kg: Deák Bárdos Mihály–Patrikejev 2:1, Byers–Kuciubasz 4:1
60 kg. A 3. helyért: Monzon–Hvos 3:0. Döntô: Nazarian–Zawadzki 3:0
Világbajnok: Armen Nazarian (Bulgária), 2. Wlodzimierz Zawadzki (Lengyelország), 3. Roberto Monzon (Kuba), 4. O. Hvos (Ukrajna), 5. A. Csocsva (Grúzia), 6. A. Hudojbergyijev (Üzbegisztán), …25. Bóna László (Magyarország)
74 kg. A 3. helyért: Azcuy–Sackih 5:1. Döntô: Szamurgacsev–Haszaja 3:0
Vb: Varteresz Szamurgacsev (Oroszország), 2. Badri Haszaja (Grúzia), 3. Filiberto Azcuy (Kuba), 4. V. Sackih (Ukrajna), 5. Berzicza Tamás (Magyarország), 6. M. Jaworski (Lengyelország)
96 kg. A 3. helyért: Mollov–Pena 4:0. Döntô: Özal–Ibragim 15:11
Vb: Mehmet Özal (Törökország), 2. Karem Mohamed Gaber Ibragim (Egyiptom), 3. Ali Mollov (Bulgária), 4. E. Pena (Kuba), 5. R. Meduna (Szlovákia), 6. A. Seglakov (Üzbegisztán), …16. Kaló Béla (Magyarország)
120 kg. A 3. helyért: Patrikejev–Kuciubasz 9:4. Döntô: Byers–Deák Bárdos Mihály 3:0
Vb: Dremiel Byers (Egyesült Államok), 2. Deák Bárdos Mihály (Magyarország, egyesülete: Vasas, edzôje: Bódi Jenô, nevelôegyesülete: Diósgyôri VTK, nevelôedzôje: Juhász József), 3. Jurij Patrikejev (Oroszország), 4. X. Kuciubasz (Görögország), H. Hallik (Észtország), 6. Y. Yevseichyk (Izrael)
A mérkőzés első felében nem is volt gond, Deák Bárdos űzte-hajtotta az újvilágit, akit csakhamar meg is intett a bíró. A magyar tábor elégedetten dőlt hátra, hiszen a vasasos pörgetésének ellenszerét nem sokan ismerik. Az amerikai a kevesek közé tartozott, kivédte az angyalföldi próbálkozásait – igaz, fordított felállásban ő sem járt több sikerrel.
Három perc után jöhetett tehát az összekapaszkodás, melynek Deák Bárdos lett a kedvezményezettje, azaz neki mindenképpen akciót kellett volna indítania a következő egy perc alatt. Byers azonban okosan kihasználta, hogy ellenfele ki akarja tolni a szőnyegről, és egy hirtelen mozdulattal lecsavarta a vehemensen nyomuló magyart, három pontot kasszírozva ezzel. Mint utóbb kiderült, ez az előny bőségesen elegendő volt neki a végső győzelemhez is, hiszen Deák Bárdos hiába rohamozta végig a hátralévő időt, az eredményen már nem tudott változtatni, így éremkollekcióját egy újabb vb-ezüsttel egészíthette ki. A harmadikkal…
A mieink tehát – legalábbis az érmek számát és színét tekintve – megismételték egy évvel ezelőtti, patraszi produkciójukat, ugyanis a nap másik magyar résztvevője, Berzicza Tamás nem jutott el az éremcsatákig. A 74 kilós kecskeméti a negyeddöntőben a 69 kilósok között világbajnoki és két olimpiai aranyat begyűjtő kubai Filiberto Azcuyjal találkozott. A találkozót hatalmas csata után egyetlen ponttal a karibi nyerte, Berzicza így csakúgy, mint tavaly, az ötödik helyen végzett.
A kubai győztes akciója egyébként összekapaszkodásból született…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik