Zuglóiak fekete napja

VAS ANDRÁSVAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.09.20. 20:44
Címkék
Bárdosi Sándor számára már elsô összecsapása után véget ért a vb érdemi része
Bárdosi Sándor számára már elsô összecsapása után véget ért a vb érdemi része
Bárdosi Sándor számára már elsô összecsapása után véget ért a vb érdemi része
Bárdosi Sándor számára már elsô összecsapása után véget ért a vb érdemi része
Bárdosi Sándor számára már elsô összecsapása után véget ért a vb érdemi része
Bárdosi Sándor számára már elsô összecsapása után véget ért a vb érdemi része
Háromból semmi.
Röviden imígyen foglalhatnánk össze a magyar kötöttfogású-csapat első napi szereplését a moszkvai vb-n. Komáromi Tibor szakágvezető társulatából hárman – mindannyian BVSC-sek – voltak érdekeltek a nyitónapon, ám mindannyian nagyon korán, az első fordulóban elbuktak, s ezzel már a délelőtti program során elszálltak továbbjutási esélyeik.
A legkisebbeknél Oláh Tibor a tavalyi kontinensbajnok Borisz Radkevics ellen kezdett. A fehérorosz egy fejlefogás utáni fejenátdobással hárompontos előnyre tett szert, melyet a szünetig a zuglói egy pörgetés kontrájával és egy pörgetéssel tett semmissé. A második három perc aztán már a szlávé volt, egy levitellel és egy pörgetéssel hizlalta megnyugtatóvá előnyét. A 66 kilósok között Füredy Levente az orosz Makszim Szemenov ellen vérzett el: a hazai versenyző a közönség legnagyobb örömére kétszer kiemelte, egyszer pedig bebillentette a magyart, így könnyedén nyerte a csoportrangadót. Nem járt jobban a 84 kilós Bárdosi Sándor sem. A sydneyi olimpia ezüstérmese ugyan egy pörgetésből vezetést szerzett a címvédő grúz Muhran Vahtangadze ellen, ám a kaukázusi egy fejlefogással fordított, majd egy kiemeléssel el is döntötte a mérkőzést.

47. kötöttfogású-világbajnokság, Moszkva

Csoportmérkôzések. A magyarok eredményei. 1. forduló. 55 kg: Radkevics (fehérorosz)–Oláh Tibor 6:3. 66 kg: Szemenov (orosz)–Füredy Levente 5:0. 84 kg: Vahtangadze (grúz)–Bárdosi Sándor 5:1. 2. forduló. 55 kg: Oláh Tibor erônyerô. 66 kg: Füredy Levente erônyerô. 84 kg: Bárdosi Sándor erônyerô. 3. forduló. 55 kg: Rangrazi (iráni)–Oláh Tibor 10:9. 66 kg: Füredy Levente–Maszaki (japán) 2:1. 84 kg: Bárdosi Sándor–Avramisz (görög) 3:0
A délutáni program során így már csak presztízsükért küzdhettek a Komáromi-tanítványok – sikerrel. Oláh hatalmas csatában, egy pontokban gazdag összecsapáson, minimális különbséggel maradt alul a kategória címvédője, a tavalyi esztendő legjobb kötöttfogásújának választott iráni Hasszan Rangrazival szemben, míg Füredy és Bárdosi győzelemmel búcsúzott. Előbbi egy meglehetősen akciószegény meccsen verte a japán Maszaki Imurót, míg utóbbi könnyedén győzte le a görög Dimitriosz Avramiszt.
Igaz, ettől senkinek sem javult a hangulata…


Deák Bárdos a negyeddöntőben vághat vissza az Eb-fiaskóért

Amíg a páratlan súlycsoportok magyar reprezentánsai délután a szép búcsúra készülődtek, addig négy társuk a mérlegeléssel egybekötött sorsolással volt elfoglalva, erősen bizakodva, némileg szerencsésebb kézzel húznak, mint "kollégáik” egy nappal korábban.
A 60 kilósoknál Bóna László nem repesett az örömtől, amikor kiderült, hogy az Eb-ezüst és -bronzérmes francia Djamel Ainaoui, és az Európa-bajnok, a tavalyi, patraszi vb-n második helyen végző örmény Karen Mnacakanjan vár rá a csoportmérkőzések során. Lényegesen könnyebbnek tűnik a 74 kilós Berzicza Tamás triója, hiszen a román Stefan Rusu és a litván Artur Stankievic a könnyebb riválisok kategóriájába tartoznak – utóbbival a kecskeméti Patraszban is találkozott, és simán le is győzte. A neheze azonban csak ezután következik számára, a nyolc közé jutásért ugyanis vélhetően a kétszeres olimpiai bajnok, világbajnoki címvédő kubai Filiberto Azcuyjal csatázhat.
Irigylésre méltónak tűnik a 96 kilós Kaló Béla csoportja is, hiszen egy régi ismerős, a szlovák Roman Meduna, valamint az első felnőtt vb-jére készülődő lett Igors Kostins legyőzése reális feladatnak tűnik számára. Továbbjutása esetén azonban vélhetően neki is kubai ellenfél jut: a háromszoros kontinensbajnok Ernesto Pena Patraszban ezüstöt szerzett – többek között Kaló legyőzésével.
Nem okozhat gondot a továbbjutás a nehézsúlyú Deák Bárdos Mihálynak sem, aki a súlycsoport egyik nagy öregjével, a finn Juha Ahokasszal, valamint a gyengécske dél-koreai Vu Pakkal alkot egy triót. Borítékolható továbblépése esetén iráni, kazah vagy lengyel rivális vár rá a nyolc közé jutásért – ellenük is a vasasos az esélyes. Az elődöntőért viszont legnagyobb riválisa, az orosz Jurij Patrikejevvel hozhatja össze a sors, aki a tavaszi Eb döntőjében simán legyőzte a magyart.
Saját közönsége előtt visszavágni a fiaskóért, az lenne csak az igazi reváns!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik