Ronaldinhóra azért figyelni kell

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.09.19. 00:05
Címkék
Az ember nem is gondolná, hogy Feröeren át vezet az út Párizsba. Pedig az újpestiek így jutottak el a világvárosba, hiszen előbb a feröeri kupagyőztes KÍ Klaksvík együttesét búcsúztatták 32-es összesítéssel az UEFA-kupától, majd szembekerültek Franciaország egyik legnépszerűbb futballcsapatával, a Paris Saint-Germainnel. A párizsi együttesről mindent elmond, hogy keretében van világbajnok játékos, mégpedig a brazil Ronaldinho, és ott szerepel az argentin válogatott Mauricio Pochettino is. A PSG együttesében ebben a bajnokságban egyébként huszonegy labdarúgó lépett pályára, de közülük csak heten franciák, a többiek légiósok. A gárda kicsit nehezen lendült formába, de a legutóbbi fordulóban már biztosan intézte el a Strasbourg együttesét, mégpedig ugyanúgy 30-ra, mint a lila-fehérek a Ferencvárost.Az újpestiek legutóbbi bajnokija előtt Horváth Ferenc nem akart szerepelni, udvariasan visszautasított minden újságírót, mondván: köszöni szépen, de ő a volt csapata elleni találkozó előtt nem szeretne beszélni.
Horváth Ferenc (jobbra), az Újpest támadója Párizsban csak a labdára koncentrál majd
Horváth Ferenc (jobbra), az Újpest támadója Párizsban csak a labdára koncentrál majd
Horváth Ferenc (jobbra), az Újpest támadója Párizsban csak a labdára koncentrál majd
Horváth Ferenc (jobbra), az Újpest támadója Párizsban csak a labdára koncentrál majd
Horváth Ferenc (jobbra), az Újpest támadója Párizsban csak a labdára koncentrál majd
Horváth Ferenc (jobbra), az Újpest támadója Párizsban csak a labdára koncentrál majd
–Nem akartam nyilatkozni, mert senkit nem szerettem volna megbántani – mondta Horváth Ferenc. –Véletlenül sem kívántam olyan nyilatkozatot tenni, amit bárki félreérthet, nekem a futballra kell koncentrálnom.
–Ezúttal viszont nem bánt meg senkit azzal, ha beszél. Sőt talán a ferencvárosiak sem sértődtek volna meg, ha a meccs előtt nyilatkozik, viszont csapatával kikap a szombat esti derbin. Az Újpest viszont simán nyert és ez erőt adhat a csütörtöki mérkőzés előtt.
–Az biztos, hogy az önbizalmunknak jót tett a Fradi elleni győzelem. Ezenfelül van olyan része ennek a sikernek, amelyet át kell mentenünk a PSG elleni találkozóra is. Egyrészt ugyanolyan akarással kell játszanunk, mint a Ferencváros ellen, de ez mondjuk egy minimális elvárás velünk szemben. Másrészt az együttesnek ugyanúgy csapatként kell működnie, mint szombaton.
–Nos, most a Ferencvárosnál sokkal jobb csapat lesz az ellenfelük.
–Persze, de ezzel nem kell foglalkoznia senkinek. Nem szabad megijedni, mert abból komoly baj lehet. Ha megérzik a franciák, hogy félünk, akkor nagyon csúnya vége lesz a találkozónak. Azt mindenki tudja, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban a PSG-vel, de láttunk már csodát. Gondoljunk csak a Hapoel Tel-Aviv együttesére, amely az előző kiírásban a legjobb nyolcig menetelt.
–Gondolom azért szóba kerül, hogy kik ellen is kell pályára lépniük Párizsban. Lesz ott világbajnok és több olyan játékos, aki a világ futballját meghatározó válogatottaknak a meghatározó tagja.
–…és éppen ez az, amivel én egyáltalán nem foglalkozom. Én sokkal több figyelmet szentelek a rendszernek, amelyben az ellenfél feláll ellenünk. Soha nem foglalkozom azzal, hogy kikkel kell felvenni a versenyt, és nem is akarom, hogy ilyen hatások érjenek, mert az a teljesítményem rovására menne. Én küzdök teljes erőmből.
–Azzal viszont foglalkozni kell, hogy mennyi esélye lehet az Újpestnek a PSG ellen.
– Nézze, nekünk nincs veszíteni valónk. Nem azzal kell törődni, hogy mekkora baj lehet, csak arra kell figyelni, hogy a siker mit jelenthet nekünk. Ez óriási kiugrási lehetőség mindenkinek, hiszen jó játékkal fel tudnánk magunkra hívni a figyelmet. Persze, ez csak akkor működhet, ha csapatként is jók leszünk, ez az alapja a jó egyéni teljesítményeknek.

Szabó Andrásnak, az Újpest vezetőedzőjének egyfelől könnyű dolga van, hiszen egy magabiztos, legutóbbi mecs-csén jól szereplő együttest küldhet pályára. Másfelől viszont kijelenthető, hogy senki nem ül szívesen egy olyan csapat kispadjára, amelynek nem sok esélye van a sikerre. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a keretben jó néhány sérült is van, már nem is olyan irigylésre méltó a szakember helyzete.

– Sajnos, egyetlen sérült játékosunk sem épül fel csütörtökig, sőt Szélesi Zoltán lába továbbra is fáj, az ő szerepeltetéséről csak csütörtökön a meccs előtt döntök majd –mondta Szabó András.
–Azért van ebben jó is, hiszen azok a labdarúgók, akikre számíthat, részesei voltak a Ferencváros elleni sikernek, így ők már bizonyították: tudnak győzni.
–Ebben van igazság, nem is akarom átalakítani a csapatot. Igaz, nincs is sok lehetőségem, mindössze tizenhét játékos van jelenleg a keretben.
–Segítője, Szabó György kétszer nézte meg élőben a PSG-t. Milyen tapasztalatokkal tért haza?
– Kedden elemeztük a mérkőzésekről készült felvételeket és Szabó György jegyzeteit. Nagyon sok jó játékosa van a Paris Saint-Germainnek, ha szükség van rá, akkor akár öt-hat helyen is tudnak változtatni, és ettől nem lesznek roszszabbak. Gyorsak, technikásak, ezért úgy döntöttem, hogy senkit nem fogunk majd követő emberfogással őrizni, még Ronaldinhót sem.
–Az elemzések során talált gyenge pontot a párizsi együttesben?
–Nincs mit titkolni, nem sok helyen sebezhetőek. Abban bízom, hogy ők a jó értelemben játsszák a focit és ezt bizonyos keretek között engedik az ellenfélnek is. Legutóbb, amikor a Nantes vendége volt az MTK, legalábbis ezt tapasztaltam.
– És talán nem is veszi komolyan az összecsapást a PSG…
– Ebben azért ne nagyon bízzunk. Nekik is nyerniük kell, az ő játékosaik is prémiumért futballoznak és ami még fontosabb lehet, éhesek a sikerre, de ez is egy közös vonás a PSG és az Újpest között.

A francia csapat szakvezetője, Luis Fernandez minden ellentétes hírrel szemben levezetett egy edzést csapatának, amelyen ő maga is beszállt a játékba – érdekes volt, amikor Ronaldinhóval cicázott…
"Komolyan vesszük a mérkőzést, és ennek több oka is van – mondta a PSG szakvezetője. – Én még emlékszem arra, hogy milyen kellemetlen ellenfél volt a Videoton, eszembe jut, hogy korábban a PSG-vel milyen nehezen győztük le a Vácot. Azt sem feledhetjük el egykönnyen, hogy a Bordeaux egy évvel ezelőtt hogyan szenvedett a Debrecen elleni találkozón. Sajnos van gondunk bőven. Először is az, hogy Mauricio Pochettino sérült, ennek ellenére azért pályára lép majd. Nem szerepel viszont a ghánai Alex Nyarko, akinek eltört a keze, és ez érzékeny veszteség a középpályán. Remélem, hogy az első találkozón előnyt szerzünk a visszavágóra. Láttam az újpestiek két legutóbbi bajnoki találkozóját. A Zalaegerszeg és a Ferencváros elleni mérkőzéseken egészen más arcát mutatta az együttes, kíváncsian várom, milyenek lesznek csütörtök este.”
A Paris Saint-Germain nem kezdte túl jól az idei bajnokságot, ám az együttes már kikerült a kezdeti hullámvölgyből. A csapatban két csatárra kell különösen figyelni, egyikük a brazil Aliosio, aki hat bajnokin négyszer talált kapuba. A másik az argentin Martin Cardetti, aki hét meccsen szintén négyszer talált a kapuba. Kicsit nehezen lendült játékba a világbajnokság után kapott hosszú szünet miatt Ronaldinho. Az utolsó két bajnokin azonban már kezdő volt, sőt mindvégig a pályán volt, és a Lille elleni idegenbeli – amúgy elveszített – mérkőzésen gólt is szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik