A szünet előtt eldőlt a meccs

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.09.19. 23:42
Címkék
"Néha a kicsik is győzhetnek"  mondta a mérkőzés előtt Szabó András, az Újpest vezetőedzője.A szakvezető szavai manapság aktuálisak, de azért nem kell oly távol tekintenünk, hogy rögvest korrigáljuk e véleményt: nem is olyan régen  éppenséggel a hatvanas, hetvenes években  az Újpest nem kiscsapatként érkezett (volna) Párizsba.
Mindenesetre dicséretes a szerénység, és való igaz, a világbajnokot (a brazil Ronaldinhót) és a világ minden tájáról összevásárolt sztárokat – avagy ma még sztárocskákat – felvonultató Paris Saint-Germain ellen az UEFA-kupa első fordulójának első meccsén nem a Magyar Kupát nyert lilák voltak az esélyesek (sőt!).
S ha már itt tartunk…
Nos, egy kiscsapat elleni meccs a francia főváros futballrajongóinak a vérét sem pezsdítette meg, hiszen a Parc des Princes-ben ezúttal 29 ezer néző tekintette meg az összecsapást – számoljunk úgy, hogy erre a meccsre kicsivel több, mint fél házat regisztrálthattak az arénában. Ennyi ember ereiben hűlt meg egy pillanatra a vér, amikor egy formás, és tempójában is értékelendő magyar támadás futott a pályán, amely akció végén Kovács Zoltán fejelte Lionel Létizi kapuja mellé a labdát. No, szó se róla, rögvest jött a válaszcsapás, és a PSG akciózása nyomatékosította, hogy valóban professzionális felfogású gárda feszül neki a fehér szerelésben futballozó Újpestnek. Kiemelt figyelem járt ugyebár Ronaldinhónak, akit próbáltak őrizni a magyarok, s jobb megoldás híján a középen szervező, a csapatjátéknak fazont adó brazilt tengelyben adták át egymásnak, azaz, ha kellett Korolovszky Gábor lépett ki a sztárra, aki ha mégis túljutott a középpályán, akkor ott volt Tamási Zoltán. Elméletben nem is volt ezzel a védekezéssel semmi gond, a gyakorlatban azonban végül csak a dél-amerikai futballista szambázott örömében a szögletzászlónál, miután a tizenharmadik percben iskolajáték után fejelte a labdát a hálóba.

Sajnos túl hamar kiderült, hogy sem futógyorsaságban, sem labdabirtoklásban, sem a képzettségre épülő technikásságban nem tudja az Újpest felvenni a versenyt a PSG-vel, és legfeljebb villanásokra futja erejéből a párizsi kapu közelében.

Mauricio Pochettinót hiába ráncigálták, a PSG hátvédje a lilák hálójába fejelte a labdát
Mauricio Pochettinót hiába ráncigálták, a PSG hátvédje a lilák hálójába fejelte a labdát
Mauricio Pochettinót hiába ráncigálták, a PSG hátvédje a lilák hálójába fejelte a labdát
Gyaníthatóan a masszívabb játék érdekében küldte Szabó András pályára Rósa Henrik helyett Daniel Tschurt, de mit sem ért az átszervezés: Mauricio Pochettino növelte az előnyt (itt jegyezzük meg: az argentin légiósba kapaszkodó, magyar szinten határozott védőnek mondott Juhár Tamásnak esélye sem volt a sokkal jobb tempóban és agresszíven érkező ellenféllel szemben…), aztán mulatságos mozdulatok után Martin Cardetti is begyötörte a kapuba a labdát, s innentől számolva a félidő még hátralévő idejében a franciák a trükkösebb csapatjáték csiszolására fektethették a fő hangsúlyt. Azért álljon itt egy mondat a lilák dicséretére: nem csüggedtek, ha úgy hozta a sors, akkor előretörtek – ők legalább kifutották magukat a negyvenöt perc során…Persze még mielőtt valamiféle örömfociról írnánk, arról is tudósítanunk kell, hogy a háromgólos előny birtokában sem adta fel az alaptaktikáját a PSG: a vendéglátók letámadással is próbálkoztak (sok sikerrel), ha nem tudták megszerezni a labdát, akkor visszazártak, és hátulról építették fel az akcióikat. A labdát, persze, úgy játszották meg, hogy Ronaldinho lábát is érje, a brazil játékos pedig becsülettel küzdve, kisebb trükköket bemutatva próbált Vlaszák Géza kapuja felé indulni.
Magyar szempontból nem volt ez könnyű játék, hiszen más ez a stílus, mint amit egy magyar csapat hazai pályán megszokhat, és ilyenkor bizonyosodik be, hogy csak a vakszerencsének köszönhető az, hogy egy Paris Saint-Germain-szintű együttes ellen sikert jegyezzen a krónika. Az Újpest tette azt, amit ilyenkor tenni lehet: fogcsikorgatva küzdött, már-már szenvedett, de szép játékra nem volt képes.

Fény és árnyék

+++ Csaknem harmincezren voltak csütörtök este a Parc de Princes stadionban. A leírhatatlan szépségű arénában azonban nem kellett félni senkinek. Itt ugyanis szeretik a futballt – mondjuk, könnyű is rajongani a sztárokért. Fantasztikus volt a hangulata a találkozónak. Tegyük hozzá, nemcsak a hazaiak, hanem a több száz lelkes újpesti miatt is. Itt aztán volt minden: görögtűz, füst, zászló, tapsvihar és éneklés – és, persze, legfôképpen békesség a lelátón.

--- Még el sem kezdôdött a mérkôzés, de valami máris megzavarta a lila-fehéreket. Történt, hogy Vlaszák Géza a lila-fehérek kapusa, Posza Zsolt tartalék- és Brockhauser István kapusedzô társaságában elkezdett bemelegíteni a találkozó elôtt. Öt perccel késôbb aztán megjelent Lionel Létizi, a PSG egyese segítôivel, és átirányította a magyar triót a másik kapuba. Vagyis már a kezdés elôtt fölényben voltak a hazaiak, és a lelki túlerôt nem is könnyű kiegyenlíteni.
A második félidőből mindenesetre elment negyedóra úgy, hogy érdemi helyzet nem volt a kapuk előtt, a feljegyzésre méltó eseményt az jelentette, hogy Dejan Poljakovic lelkesen felfutott a jobb oldalon, de ez a szorgalom önmagában mit sem ért. A franciák sem mutattak be elementáris futballt, és ha a lilák képesek lettek volna a koncentráltabb játékra, akkor tán még nagyobb helyzetre is futja – éppenséggel még annál is nagyobbra, mint amilyet Poljakovic hagyott ki a hajrá kezdetén; a horvát légiós méterekkel mellélőtte a labdát…
A folytatásban is harcoltak, próbálkoztak a magyarok, de helyzete megint csak a házigazdáknak akadt; Vlaszák kapus azonban nem panaszkodhatott a szerencséjére. A 3–0 ellenére az Újpest tulajdonképpen nem vallott szégyent, ám ennél több jót nemigen lehet elmondani, hiszen a továbbjutáshoz csodát kellene produkálniuk a visszavágón a liláknak.


Mestermérleg

Luis Fernandez a Paris Saint-Germain vezetőedzője:
Tekintélyes előnyünk ellenére sem mondom azt, hogy már eldőlt a továbbjutás, hiszen korábban szereztünk már nagyobb előnyt, túl magabiztosak lettünk, és majdnem pórul jártunk. Az Újpest bizonyította, hogy jó csapat, ezt számomra az mutatta, hogy ellenfelünk alakította ki a találkozó első helyzetét. Komolyan vesszük tehát a budapesti visszavágót.

Szabó András az Újpest FC vezetőedzője:
Játékban nem volt olyan nagy különbség a két csapat között, mint amit az eredmény mutat. Három nagy egyéni hiba eldöntötte ezt a mérkőzést. A viszszavágón természetesen mindent megpróbálunk elkövetni azért, hogy legyőzzük a Paris Saint-Germaint, bár a reménybeli sikerünkhöz a franciáknak is hasonló hibákat kellene elkövetniük, mint amilyeneket mi bemutattunk itt, Párizsban…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik