A szponzorálás és a politizálás

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.09.17. 20:05
Címkék
Villámcsapásként érte az újpesti szimpatizánsokat, hogy a Ferencváros elleni siker után visszalépett a klub egyik támogatója, a Magyar Posta Rt. A cég a rangadót kísérő botrányos eseményekre hivatkozva állt el a Megyeri útiak további támogatásától.
Tamási Zoltánon (balra) ott virítanak a támogatók emblémái – vajon milyen erôsen tapadnak az Újpesthez?
Tamási Zoltánon (balra) ott virítanak a támogatók emblémái – vajon milyen erôsen tapadnak az Újpesthez?
Tamási Zoltánon (balra) ott virítanak a támogatók emblémái – vajon milyen erôsen tapadnak az Újpesthez?
Tamási Zoltánon (balra) ott virítanak a támogatók emblémái – vajon milyen erôsen tapadnak az Újpesthez?
Tamási Zoltánon (balra) ott virítanak a támogatók emblémái – vajon milyen erôsen tapadnak az Újpesthez?
Tamási Zoltánon (balra) ott virítanak a támogatók emblémái – vajon milyen erôsen tapadnak az Újpesthez?
Legalábbis ez a hivatalos verzió.
Ám egyes vélemények szerint a háttérben egész más áll: mégpedig a politika. A hírek szerint ugyanis az új kormány utasította a cég új vezetését arra, hogy mondja fel a szerződést, szüntesse meg a támogatást, amire az előző kabinet utasította a korábbi Posta-vezetést…
"A Magyar Posta nem engedheti meg magának, hogy olyan klubot támogasson, amely saját stadionjában nem tudja fenntartani a törvényes rendet –mondta Balogh Ádám, a cég szóvivője. –Mi egyébként nem is közvetlenül a klubbal szerződtünk, hanem egy reklámügynökséggel, rajtuk keresztül utaltunk át százhuszonötmillió forintot az Újpestnek. Ennek a pénznek a időarányos részét visszakérjük. Egyébként cégünknek ebben az évben valószínűleg hatmilliárd forint lesz a vesztesége, nem engedhetjük meg, hogy a hírnevünket is rontsák.”

A jól értesültek azonban kétségbe vonják, hogy a Magyar Posta az említett okok miatt hagyta faképnél az Újpestet. Sokan úgy vélik, biztos volt, hogy a cég új vezetői lépéseket tesznek majd az elődeik által kötött szerződések ügyében. Hogy milyen nyomásra tették ezt – ha tényleg volt nyomás –, az a következő kormányváltásig vélhetően nem derül ki.
Persze egyelőre van még más támogatója az Újpestnek, de azt ebben a pillanatban senki nem tudja megmondani, hogy melyikük mennyi ideig tart ki. Az egyik első szponzor a Magyar Olaj és Gázipari Rt. (MOL) volt, amely ötéves szerződést kötött a klubbal. Ennél a vállalatnál nem volt vezetőségváltás, amit a nyilatkozat is tükröz…
"Mi nem egy eseményre szerződtünk az újpestiekkel –mondta Bacsur György, a cég sajtóirodájának főmunkatársa. –A lila-fehér klub nem szegett szerződést velünk szemben, tökéletesen elégedettek vagyunk a kapcsolatunkkal. Ezt egyébként folyamatosan értékeljük, s figyeljük az eseményeket. Mostanáig fel sem merült, hogy szerződést bontsunk, minden a legnagyobb rendben van. Nagy érdeklődéssel várjuk a Megyeri útiak párizsi fellépését.”

A gazdag háttér

Nézzük idôrendben, hogyan érkeztek a támogatók Újpestre. Az állami érdekeltségû cégek közül elôször éppen a Magyar Posta „kopogtatott” a Megyeri úton – a céggel 2002 februárjában kötöttek megállapodást a lila-fehérek. Nem sokkal késôbb március 10-én, az Újpest–Haladás bajnoki elôtt jelentette be Gyulay Zsolt, hogy az egyesület megállapodott a Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-vel és az Országos Takarékpénztár Rt.-vel. Ezután –de még a parlamenti választások elôtt – áprilisban jegyezték a Szerencsejáték Rt., a Magyar Villamos Mûvek Rt. és a Paksi Atomerômû Rt. Ezek mind állami cégek, a lila-fehéreknek jelenleg azonban több olyan szponzoruk is van, amely önálló vállalkozás, ám ezek kevesebb pénzt adnak az egyesületnek. Ha a támogatás, illetve szponzoráció pontos összegérôl nem is tudhatunk, azért az elképzelhetô, hogy e nagy cégek kiválása milyen érzékeny veszteség (lenne) a liláknak…
Nem ilyen rózsás a helyzet a Szerencsejáték Rt.-vel kötött megállapodással. A vállalat már nem támogatja az Újpestet, ami elég érdekes, hiszen nagyon csöndben mondták fel az ötéves szerződést. Somorai László, a társaság szóvivője lapunknak igen szűkszavúan a következőket nyilatkozta: "A megállapodást már korábban felmondtuk, mégpedig azért, mert a klub nem teljesítette a szerződésben rögzítetteket. Az újpestiek még nem reagáltak a döntésünkre, de biztos, hogy nem zárult le az ügy.”
Ennél kevesebbet csak a Magyar Villamos Művek Rt. munkatársai árultak el. Az ügygazda ugyanis a hét második feléig házon kívül van, és csak ő nyilatkozhat a klub és a vállalat kapcsolatáról. A cégtől kiszivárgott hírek szerint azonban már nem sokáig lesz életben a megállapodás, ami egyébként még egy évig lenne érvényben. Várhatóan ez a cég is kiszáll a közeljövőben. Említett társaságokban –a MOL kivételével, amely támogatásáról biztosította a klubot – egy dolog közös: mindegyik vezetőjét leváltotta az új kormány, viszont a támogatásról még az előző kabinet idején állapodtak meg az Újpesttel. Gyulay Zsolt, az újpestiek ügyvezető igazgatója egyelőre hallgat a szponzorokkal kapcsolatban, szerinte most a csütörtöki, Paris Saint-Germain elleni találkozó a legfontosabb. Reményei szerint a csapat jó eredményt ér majd el idegenben is, felbosszantva ezzel azokat a korábbi támogatókat, amelyeknek hirdetése akkor már nem lesz ott a mezen. A klub vezetője annyit azért elárult, hogy az Újpest FC Kft. helyzete továbbra is stabil, nincsenek anyagi gondok, minden számlát időben ki tudnak egyenlíteni –ezt egyébként a játékosok közül többen megerősítették, ők a fizetéseket és a prémiumokat is időben megkapták. Probléma nincs tehát, és erre utal az ügyvezető nyugodtsága is, aki nem kezdett vádaskodni, pedig talán lenne oka arra, hogy dühös legyen az ilyen-olyan nyomásra őket cserben hagyókra.
Az pedig biztosra vehető, hogy az újpesti támogatók körüli ügyeknek még nincs vége.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik