A sikerek folytatódhatnak

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.09.13. 00:16
Címkék
Kiss Balázs reméli, Párizsban nagyobb szerencséje lesz, mint a müncheni viadalon
Kiss Balázs reméli, Párizsban nagyobb szerencséje lesz, mint a müncheni viadalon
Kiss Balázs reméli, Párizsban nagyobb szerencséje lesz, mint a müncheni viadalon
Kiss Balázs reméli, Párizsban nagyobb szerencséje lesz, mint a müncheni viadalon
Kiss Balázs reméli, Párizsban nagyobb szerencséje lesz, mint a müncheni viadalon
Kiss Balázs reméli, Párizsban nagyobb szerencséje lesz, mint a müncheni viadalon
Kitűnően szerepeltek ezen a nyáron atlétáink. Eddig hét számban írták át a csúcslistát, másik ötben rekordközeli eredmény született, az Európa-bajnokságon pedig 33 évvel ezelőtt vett részt utoljára olyan sikeres magyar csapat, mint amelyik Münchenben járt. És az idénynek még nincs vége! Hátravan a jövő hét végi madridi Világkupa, ahol az Európa-válogatottban hárman – Annus Adrián, Fazekas Róbert és Szeglet Zsolt – képviselik színeinket, a holnapi Grand Prix-döntőben pedig hat versenyzőnk léphet pályára.
Ennyi magyar még sohasem került a sorozat fináléjába, pedig a párizsi Charlety-stadionban sorra kerülő viadalon csak 18 versenyszámot rendeznek. A műsorból hiányzik például a férfi diszkoszvetés, amelyben ugyancsak jó esélyeink lehetnének. Lesz viszont kalapácsvetés Annus Adriánnal, Gécsek Tiborral és Kiss Balázzsal, női 1500 méter Varga Judittal, távolugrás Vaszi Tündével és gerelyhajítás Szabó Nikolettel. A döntőbe a Grand Prix-versenyeken legtöbb pontot gyűjtő atléták kerültek, a számok többségében a legjobb nyolc, 1500 méteren, 3000 méteren és akadályfutásban a legjobb tíz versenyző. Annak, hogy a nyár során ki hány pontot gyűjtött, nincs jelentősége, a döntőben mindenki tiszta lappal indulva küzd a helyezésekért. Mégis büszkék lehetünk arra, hogy Annus és Vaszi az első helyen, Kiss és Varga a harmadikon jutott be a fináléba.

Héder nem kommentál

BUDAPEST. Csütörtöki számunkban beszámoltunk arról, hogy lemondott Héder Barna, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke. A távozó vezetôt akkor az általa megadott idôpontban sem tudtuk utolérni, egy nappal késôbb azonban sikerült beszélni vele. Héder Barna az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

A Honvéd SE és az ELTE TK versenye,
Tüzér u., Iharos-pálya

Férfiak. 1500 m: 1. Kiss Roland (MAC-Népstadion) 4:01 (kézi mérés). Rúd: 1. Sátor Attila (TF AC) 422, 2. Balázs (KSI) 422. Gerely: 1. Belák József (UTE) 63.10
Nôk. 1500 m: 1. Kiss Zsanett (GanzAir-KAC) 4:32.3, 2. Papp I. (Salgótarjáni AC) 4:43.6. Rúd: 1. Donáth Katalin (UTE) 392, 2. B. Kiss (UTE) 352
A legnagyobb eséllyel értelemszerűen kalapácsvetőink indulnak, hiszen a nyolcból három helyezés máris az övék. A müncheni bajnok Annus Adrián életében először, Gécsek Tibor viszont hetedik alkalommal lesz a döntő részvevője. "Nagy versenyre, kemény küzdelemre számítok, hiszen az indulók közül az idén mindenki dobott nyolcvan méternél nagyobbat. Az Európa-bajnokság után folytattam a kemény edzéseket, jó erőben vagyok, szeretnék jól szerepelni. Tulajdonképpen a párizsi verseny is olyan lesz, mint a többi Grand Prix-viadal, azzal a különbséggel, hogy itt mindenkinek hat dobása van” – nyilatkozta Annus.
"Hogy mit szeretnék?– kérdezett vissza a négy évvel ezelőtti kontinensbajnok Gécsek Tibor. – Természetesen győzni, hiszen mindannyiunknak ez a vágya. Reálisan latolgatva az esélyeket, a negyedik-ötödik hely valamelyikére számítok. Kétszer már sikerült az első helyen végeznem, és örülnék, ha jó eredményekkel mondanék búcsút a nemzetközi szereplésnek. Számomra is meglepetés volt, hogy az idén, 37 évesen 82.45 métert dobtam. A Grand Prix-döntőn kívül külföldön már csak hétfőn, Jokohamában indulok.”
Kiss Balázs harmadszor szerepel a fináléban. Olimpiai bajnokunk Münchenben nem volt szerencsés, hiszen Annus mellett egyedül ő dobott négyszer nyolcvan méter felett, mégis leszorult a dobogóról (az ukrán Piszkunov és a görög Papadimitriu egy-egy kicsúszott dobással került elé).
"Nem ártana, ha létezne legstabilabb kategória – tréfálkozott Kiss –, de ilyen nincs. Talán jó is, hiszen azért izgalmasak a versenyek, mert nem oszthatók ki előre az érmek. Most sem lehet tudni, kiben mi rejlik még. Végigküzdöttük az évet, bejutottunk a fináléba, ahol lehet, hogy csak centiméterek, de lehet, hogy méterek döntenek majd. A Grand Prix-döntő azért jó verseny, mert jelentősebb egy átlagos viadalnál, még sincs iszonyatos teher az ember vállán. Nem vagyok kirobbanó formában, de megfelelő az erőnlétem. Kérdés, mire lesznek képesek a többiek.”
Atlétanőink először kerültek be a döntőbe. Közülük a Münchenben bronzérmes Vaszi pályázik a legnagyobb eséllyel a dobogóra. "Szeretnék az első három között végezni – mondta a Honvéd távolugrója. –Túl hosszú ez a szezon, egy kicsit már fáradt vagyok, pedig éppen azért hagytam ki a fedett pályás idényt, hogy jól bírjam a nyár végét. Már nehezen edzek, ma még nem is harapok, de szombatra ez másként lesz. Úgy vélem, 670 centiméterre még képes vagyok. Kérdés, hogy a többiek milyen formában lesznek. Kotova az Európa-bajnokság óta nem versenyzett, gondolom, a döntőre és a Világkupára tartalékolt. Mögötte a brazil Maggival küzdhetünk a második helyért. Ha jól ugrom, ezüstérmes lehetek, ha rosszul, bronzérmes. Ha nagyon rosszul… Hát majd meglátjuk. Meglepődnék, ha így az idény végén valaki elszállna. Én mindenesetre küzdeni fogok.”
Varga Judit korábban a Grand Prix-versenyeknek sem volt biztos résztvevője, most viszont azon törheti a fejét, miként fusson a döntőben. "Nem lehet tudni, hogy iramot megyünk-e, vagy taktikai versenyt vívunk – vélekedett az 1500 méter országos csúcstartója. – A lényeg, hogy nem vagyok fáradt. Jót tett, hogy az Európa-bajnokság után csak kéthetente versenyeztem, mert felfrissültem. A negyedik-ötödik-hatodik helyezéssel elégedett lennék, de ha esetleg előrébb végeznék, akkor sem bánkódnék. Ez lesz az utolsó versenyem az idén.”
Az utánpótláskorú Szabó Nikolett már azt is nagy sikerként könyvelte el, hogy bejutott a fináléba.
"Fáradtnak érzem magam – vallotta be a brüsszeli Golden League-viadal meglepetésgyőztese. – Úgy utazom Párizsba, hogy lesz ami lesz, én mindennek örülni fogok. Természetesen igyekszem majd, és bízom benne, hogy sikerül ismét dobnom egy nagyot.”
A Grand Prix-döntőben nem kicsi a tét. Összesen 2 millió 456 ezer dollárt osztanak szét a versenyzők között. Számonként az első helyezés 50 ezer, a második 30 ezer, a harmadik 20 ezer dollárt ér, de még a nyolcadik helyezettnek is ötezer dollár jut.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik