Papírforma eredmények

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.09.12. 23:42
Címkék
14. nôi világbajnokság, Németország
Negyeddöntô: Egyesült Államok–Kuba 3:0 (22, 15, 21), Kína–Brazília 3:2 (19, –21, –23, 15, 9)
A pénteki elôdöntôben: Egyesült Államok–Oroszország, Olaszország–Kína
14. nôi világbajnokság, Németország
Negyeddöntô: Egyesült Államok–Kuba 3:0 (22, 15, 21), Kína–Brazília 3:2 (19, –21, –23, 15, 9)
A pénteki elôdöntôben: Egyesült Államok–Oroszország, Olaszország–Kína
Ha lehet egyáltalán papírformáról beszélni egy világbajnokság negyeddöntőjében, a várakozásnak megfelelő eredmények születtek a szerdai lapzártánk után véget érő két találkozón. Így például az amerikaiak győzelmére lehetett tippelni a címvédő kubaiak ellen, ám senki sem gondolt jelentős különbségű diadalra. A japán Josida Tosiaki tanítványai azonban semmit sem bíztak a véletlenre, nem segítették elő, hogy a jobbára fiatal karibiak elkapják a fonalat, és sorrendben a kilencedik győzelmüket is feljegyezhették, egyedül őrizve veretlenségüket. Szinte hihetetlen, de sáncolásban amatőrcsapattá minősítették az ellenfelet: Felipe Calderon társulata mindössze 3 pontot izzadt ki blokkolással, a másik oldalon ez a szám 17! A falazás egyik istenaszszonya, Danielle Scott ötször kapcsolta le sikerrel a kubai támadásokat. Az elmúlt évszázad női röplabdázójának megválasztott Regla Torres ezúttal is csak csereként próbálta megtámogatni társait, de az ő személye sem lehetett garancia a feltámadásra – így aztán 1982 óta először fordult elő, hogy a háromszoros világbajnok (1978, 1994, 1998) Kuba kihagyja az elődöntőt.
"Szeptember tizenegyedike emléke pluszmotivációt adott. Meg akartuk mutatni az embereknek, hogy büszke amerikaiak vagyunk, akik mindvégig harcolnak. Nagyon nehéz meccsre számítok az oroszok ellen” – nyilatkozta a csapatkapitány, Tara Cross-Battle.
Josida szerint a sáncolás volt a győzelem kulcsa, és elégedetten konstatálta, hogy a játékosok jól dolgozták fel szeptember 11-e emlékét.
"Úgy hiszem, az amerikaiak folytatják jó szereplésüket ezután is, szerintem ők játszszák a döntőt az olaszokkal. Sajnos Yumilka Ruíz nem volt jó formában. Ô és Sanchez a legtapasztaltabb, ha pedig kettejük közül egyiküknek sem megy a játék, az egész csapat szenved” – vonta le a tanulságokat Felipe Calderon.
A másik, késő estére befejeződő találkozón Kína óriási küzdelemben szenvedte ki a győzelmet Brazília ellen. A dél-amerikaiak által megnyert második és harmadik szett szoros volt, a többi három egyértelmű kínai fölény jegyében telt. A találkozó nézőcsúcsot hozott, Stuttgartban 7421 szurkoló töltötte meg a lelátókat. A pontkirálynő a brazil Paula Pequeno lett 18 ponttal, ám rá és honfitársaira egyaránt vonatkozik: gyenge hatékonysággal próbálkoztak. Az ázsiaiak jóval pontosabban ütöttek, sáncolásban hat ponttal többet szereztek (15, ill. 9), no meg öt ászukkal szemben csak egyet tudtak felmutatni Marco Motta játékosai.
A pénteki elődöntőben Kína Olaszországgal mérkőzik, és egyáltalán nem mehet biztosra az Eb-ezüstérmes ellen. Az azzurrik – Marco Bonitta szövetségi kapitány szerint – a torna legjobb teljesítményét nyújtották a Dél-Korea elleni negyeddöntőben, és jó úton járnak, hogy meglepjék a legutóbbi világbajnokság második helyezettjét. Már csak azért is fel vannak dobva Mellóék, mert olasz női válogatott első alkalommal jutott be a négy közé a világbajnokságok történetében. A másik ágon Egyesült Államok–Oroszország derbi házigazdája lesz Berlin, és szinte lehetetlen jósolni a végeredményt illetően. Tény, hogy a csoportmeccsek során az amerikaiak 3:1-re legyőzték a szbornaját, de ebből még semmi sem következik. Mindenesetre akad motiváció mindkét oldalon: az oroszok (még szovjetekként) legutóbb 1990-ben nyertek világbajnokságot, míg az amerikaiak ugyanakkor léphettek legutóbb dobogóra, harmadikok lettek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik