Az oroszoknak könnyű

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.09.10. 21:43
Címkék
Egy dologban már biztosak lehetünk: a négy évvel ezelőtt megrendezett legutóbbi világbajnokság elődöntője nem ismétlődik meg. Nem, mert a szerdai negyeddöntőben a Japánban ezüstérmet, illetve negyedik helyet szerző Kína és Brazília egymás ellen lép pályára Stuttgartban. Az akkori legjobb nyolc együttesből ezúttal hiányzik a szégyentelenül korán búcsúzó Japán, a középdöntőig jutó Hollandia és a vb-szereplést elmulasztó, alaposan meggyengülő Horvátország. Itt van viszont helyettük Dél-Korea, Bulgária és az Egyesült Államok, no meg az öt ismétlő, mellékesen az 1998-ban az első öt helyen végző Kuba, Kína, Oroszország, Brazília és Olaszország.
A feladó Flynn által irányított amerikaiak egyedül veretlenek a világbajnokságon
A feladó Flynn által irányított amerikaiak egyedül veretlenek a világbajnokságon
A feladó Flynn által irányított amerikaiak egyedül veretlenek a világbajnokságon
A feladó Flynn által irányított amerikaiak egyedül veretlenek a világbajnokságon
A feladó Flynn által irányított amerikaiak egyedül veretlenek a világbajnokságon
A feladó Flynn által irányított amerikaiak egyedül veretlenek a világbajnokságon
Négy esztendeje még 16 csapat alkotta a mezőnyt, és a középdöntő csoportmérkőzéseit követően nem rendeztek negyeddöntőt, hanem a két hatos csoport 1–2. helyezettje játszotta az elődöntőt, a 3–4. helyezett pedig az 5–8. helyért folytatta. Ezúttal másképpen lesz, szerdán négy mérkőzés következik, amelynek tétje az éremálmok életben tartása. Akárhogy csűrjük-csavarjuk, legjobban az oroszok jártak, akik valóban egyértelmű esélyesként léphetnek fel a remekül röplabdázó bolgárok ellen. Míg Sztefan Pancsev együttesében Antonina Zetova személyében igazából csak egy sztárkategóriába sorolható játékos található, addig a szbornajában olyan nagy nevek ütik a labdát, mint Artamonova, Tyiscsenko, Gracseva és a Németországban "a jövő állócsillaga” címért bejelentkező Gamova. A 21 esztendős, 205 centi magasra nőtt (mégis kifejezetten nőies és bájos) ütő négy kategóriában vezeti a játékosstatisztikát, immár sáncolásban, ütésben és nyitásban is világszintű teljesítményre képes.

14. nôi világbajnokság, Németország

A negyeddöntô párosítása. Stuttgart: Dél-Korea–Olaszország, 18. Kína–Brazília, 20.30. Bréma: Oroszország–Bulgária, 18. Egyesült Államok–Kuba, 20.30
Tulajdonképpen nem jártak rosszul a "rezgő léccel” nyolc közé lépő olaszok sem, akik Dél-Koreát fogták ki maguknak. Marco Bonitta lányai egyáltalán nem állnak megoldhatatlan feladat előtt, és esetleges győzelmükkel minden idők legjobb szereplése fűződne a nevükhöz. Dél-Koreának is van miért igyekeznie, hiszen legutóbb 1974-ben könyvelhettek el érmet az ázsiaiak – Mexikóban bronz jutott nekik.
És akkor kanyarodjunk a "véresnek” ígérkező csatákhoz. Itt van mindjárt a brazil–kínai rangadó, amely mintegy visszavágója lesz az alapszakaszban lejátszott egymás elleni derbinek. Néhány napja az Ázsia-bajnok győzött 3:1-re, de felelőtlenül következtetnénk ebből a szerdai végeredményre. Mindenesetre az előzőleg aranyvárományosként emlegetett Kína furcsa vereségeket szenvedett el a világbajnokság alatt – mindig akkor, amikor már páholyban érezhette magát, azaz egy körrel továbblépett. Ilyen előzmények után vallott kudarcot Görögország és Dél-Korea ellen, ám ezeken a mérkőzéseken többen hiányoztak a kezdő hatosból, amire viszont nem számíthatnak a brazilok.
A végére hagytuk a mindig (az élet minden területén) pikantériával társuló kubai–amerikai párharcot, amelynek az egyedüliként veretlen amerikaiak az esélyesei. Csakhogy a karibi fiatalok egyre inkább megszokták a vb légkörét, és formajavulásuk – a rivális mérsékeltebb teljesítményével párosulva – nagy tettekre jogosítja őket, no meg van egy Ruízuk meg egy Barrosuk. Mindenesetre Danielle Scottot és társait óriási igazságtalanság érné, ha éppen most buknának el, ők, akik – nem törődve azzal, hogy kivel hozhatja össze őket a sors a következő körben – végig a maximumot adták.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik