A Világkupa még hátravan

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.09.08. 21:46
Címkék
A magyar sportolók augusztusban is sikert sikerre halmoztak a nemzetközi porondon, újabb nehéz feladat elé állítva a döntnököket  a szavazatok alapján végül a Nemzeti Sport pontversenyét a nyár utolsó hónapjában a diszkoszvető Európa-bajnok Fazekas Róbert nyerte. Az egyik hónapról a másikra áthúzódó világversenyek esetében a viadal befejezésének időpontját vesszük figyelembe, így a kajak-kenu világbajnokságon remeklő magyar sportolók eredményeit szeptemberi versenyünkben találhatják majd meg.
Fazekas Róbert idén eddig szinte hibátlanul versenyzett, ám nem dôlhet hátra, hiszen még hátravan a Világkupa
Fazekas Róbert idén eddig szinte hibátlanul versenyzett, ám nem dôlhet hátra, hiszen még hátravan a Világkupa
Fazekas Róbert idén eddig szinte hibátlanul versenyzett, ám nem dôlhet hátra, hiszen még hátravan a Világkupa
Fazekas Róbert idén eddig szinte hibátlanul versenyzett, ám nem dôlhet hátra, hiszen még hátravan a Világkupa
Fazekas Róbert idén eddig szinte hibátlanul versenyzett, ám nem dôlhet hátra, hiszen még hátravan a Világkupa
Fazekas Róbert idén eddig szinte hibátlanul versenyzett, ám nem dôlhet hátra, hiszen még hátravan a Világkupa
– Az idény elején számított arra, hogy ilyen jól sikerül az éve? – kérdeztük a Haladás VSE versenyzőjét.
– Hogy minden úgy összejöjjön, ahogyan történt, arra nem. Az országos csúcs megjavítását terveztem, de hetvenegy méter fölötti eredményre nem gondoltam. Az Európa-bajnokságra úgy utaztam, hogy győzni szeretnék, de az, hogy a hideg, esős időben Európa-bajnoki rekorddal lettem első, engem is meglepett. Idén eddig csak kétszer kaptam ki, korábban ilyesmiről álmodni sem mertem.
– Mik voltak az idény főbb állomásai?
– Az első, amikor májusban az UTE-pályán 69.71 méterre javítottam az országos rekordot. A második, amikor júliusban Szombathelyen 71.70 métert értem el. A harmadik az Európa-bajnoki győzelmem volt.
– Ha minden jól megy, két hét múlva a negyedikre is sor kerül.
– Nagyon remélem, hogy Madridban a Világkupán győzni tudok. Kitűnő a formám, jobb, mint egész nyáron, így nem csak az első hely izgat, hanem az is, hogy mekkorát dobok.
– Májustól szeptemberig folyamatosan csúcsformában versenyzett.
– Azért akadt egy-egy hét hullámvölgy is, de szerencsére ezt csak edzésen lehetett észrevenni. Egyébként az amerikaiak már régóta azonos teljesítményt nyújtanak egész évben és én sem először törekedtem erre. Tavaly sem ingadoztam, csak nem voltam ilyen magas szinten. No és augusztusban a világbajnokság selejtezője megtörte a lendületemet. Idén az ötös átlagom, de talán még a tízes is hatvankilenc méter fölött van. Erre eddig csak az olimpiai bajnok Virgilius Alekna volt képes, két évvel ezelőtt.

Névjegy

FAZEKAS RÓBERT
Született: Szombathely, 1975. augusztus 18.
Sportága: atlétika
Versenyszáma: diszkoszvetés
Klubja: Haladás VSE
Edzôje: Vida József
Nevelôedzôje: Németh Pál
Egyéni csúcsa: 71.70 (2002 – országos csúcs)
Legjobb eredményei: vb-11. (Sevilla, 1999), Európa-bajnok (München, 2002), Eb-4. (Budapest, 1998), junior-vb-6. (Lisszabon, 1994), utánpótlás Eb-6. (Turku, 1997)
– A sikerek megváltoztatták az életét?
– Nem, és szeretném, ha körülöttem minden olyan maradna, mint régen, legalábbis részben. Én magam sem változhatok, hiszen eredményt csak alázattal lehet elérni. Az újabb sikerekhez továbbra is keményen és megfelelően motiváltan kell edzenem.
– Az idény lassan véget ér. Még mindig nem fáradt?
– Az Európa-bajnokság után éreztem, hogy pszichésen lemerültem. Semmi sem érdekelt, üres voltam. Ez az állapot azonban egy hét alatt elmúlt.
– Ünnepelni azért nyilván ünnepelt!
– Csak egy kicsit. Év közben nincs erre mód, hiszen egyetlen dorbézolás többhetes munkát dönt romba. Majd akkor ünnepelek, ha vége lesz az idénynek.
– Hogyan gondol a jövő évre?
– Egyelőre arra vágyom, hogy egyáltalán ne kelljen gondolkodnom. Jó lenne elkezdeni a monoton téli munkát.
– Tényleg?!
– Természtesen a pihenőidőszak után. Hosszú volt az év, várom a stresszmentes időszakot.
– Mit tervez jövőre?
– A világbajnokságon szeretnék úgy szerepelni, mint ahogy az Európa-bajnokságon. Ha Münchenben nem esik az eső, a 68.83 méternél is nagyobbat dobtam volna. Ezzel a teljesítménnyel a világbajnokságon is labdába lehet rúgni.
– Az európaiakon kívül hány nagy ellenféllel kell még számolnia?
– Eggyel, a dél-afrikai Frantz Krügerrel. Ô velem egyidős, nagyon tehetséges.
– Változott-e a felkészülése a korábbiakhoz képest?
– Igen, de nem egy évvel ezelőtt, hanem akkor, amikor a sydneyi olimpia után a Haladásba igazoltam, és Vida Józseffel kezdtem dolgozni. Sokkal intenzívebben, ám rugalmasabb edzésterv alapján készülünk. Józsi szinte velünk él, látja, hogy mikor min kell változtatnia.
– Képes lesz még egyszer a tavalyi kemény munkát elvégezni?
– Persze. Az a lényeg, hogy mindennap újult erővel kezdjek az edzésnek. Hogy tudjak harapni. Ha ez megvan, a fejlődés sem marad el.
– Miből áll az edzésen kívüli élete?
– Pihenésből. Szinte semmi másra nincs időm. Többnyire a barátnőmmel, a barátaimmal vagyok, de semmilyen hobbinak nem hódolok. Van ugyan egy kutyám, de vele sem tudok eleget foglalkozni.
– Huszonhét éves. Mit gondol, hány évet tölthet még a pályán?
– Tízet szeretnék. Diszkoszvetésben harmincöt-negyven éves korig lehet versenyezni, ha megvan az ehhez szükséges motiváció. Kiégni csak fejben lehet.
– És a sérülések?
– Szerencsére mostanában elkerülnek, az is igaz, hogy nagy gondot fordítunk a regenerációra. Sokat gyúratunk, fürdőbe, szaunába járunk, hetente két órát sztrecscsingelünk. Nagyon vigyázok magamra.
– Júliusban volt egy kilépett hetvenhárom méteres dobása. Többen állítják, hogy akár világcsúcsra, hetvenöt méterre is képes lehet. Pályafutása során milyen eredményt tart elérhetőnek?
– A diszkoszvetés szélfüggő versenyszám. Ha jó a dobás, és a szél felkapja a diszkoszt, a rendkívüli eredményt is el lehet érni. Sokan mondták már magukról, hogy világcsúcsot szeretnének dobni, aztán a közelébe sem jutottak. A rekorder Jürgen Schult életében csak kétszer dobott hetven méter fölött, egyszer 70.46-ot, egyszer 74.08 métert. Szóval ez ügyben óvatosan kell nyilatkozni. Ám természetes, hogy mindenki világcsúcsra vágyik, én is. Ha csak egy kicsit fejlődök még, esélyem lehet a rekordjavításra. De hangsúlyozom, hogy ehhez óriási szerencse is kell.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik