Aubéli Ottó szombaton a negyeddöntőbe juthat

VAS ANDRÁSVAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.09.06. 22:36
Címkék
A magyar csapatból már csak a nehézsúlyú Aubéli Ottó (alul) reménykedhet a nyolc közé kerülésben
A magyar csapatból már csak a nehézsúlyú Aubéli Ottó (alul) reménykedhet a nyolc közé kerülésben
A magyar csapatból már csak a nehézsúlyú Aubéli Ottó (alul) reménykedhet a nyolc közé kerülésben
A magyar csapatból már csak a nehézsúlyú Aubéli Ottó (alul) reménykedhet a nyolc közé kerülésben
A magyar csapatból már csak a nehézsúlyú Aubéli Ottó (alul) reménykedhet a nyolc közé kerülésben
A magyar csapatból már csak a nehézsúlyú Aubéli Ottó (alul) reménykedhet a nyolc közé kerülésben
Hosszúra sikerült a pénteki versenynap a teheráni szabadfogású-világbajnokságon. Magyar szempontból pedig hosszúra és keservesre: az éjszakába nyúló program végére egy csak egy legény, a nehézsúlyú Aubéli Ottó maradt állva.
Pedig nem indult rosszul a nap. A délelőtti csoportmeccsek nyitányán a 96 kilós Farkas Zoltán nemes egyszerűséggel, igazi iskolabirkózást bemutatva, technikai tussal verte a brazil Jaudét. Hasonló különbséggel ért véget a 60 kilósok között Bánkuti Zsolt mérkőzése is: öröm után üröm, a kontinensbajnok csepelire a szenvedő fél szerepe jutott, az azeri Arif Abdullajev könnyedén lépett át rajta.
"Farkas éretten birkózott, Zsolti azonban rengeteget hibázott – értékelt Gulyás István szakágvezető. – Az azeri szinte csak átvette az akcióit, melyeket elkezdett ugyan, de be egyszer sem fejezett.”

36. szabadfogású-világbajnokság, Teherán

Csoportmérkôzések. A magyarok eredményei. 60 kg: A. Abdullajev (azeri)–Bánkuti Zsolt 10:0 – technikai tus. 74 kg: Ritter Árpád erônyerô. 96 kg: Farkas Zoltán–Jaude (brazil) 12:2 – technikai tus. 120 kg: Aubéli Ottó erônyerô. 2. forduló. 60 kg: Bánkuti Zsolt erônyerô. 74 kg: Gajdarov (fehérorosz)–Ritter Árpád 3:1. 96 kg: Xantopulosz (görög)–Farkas Zoltán 7:3. 120 kg: Aubéli Ottó–Sahin (iraki) 3:0. 3. forduló. 60 kg: Hvang Hvan Vong (dél-koreai)–Bánkuti Zsolt 4:1. 74 kg: Gonzales (kubai)–Ritter Árpád 3:1. 96 kg: Farkas Zoltán erônyerô
Nyolcaddöntô. 66 kg: Tedejev (ukrán)–Tusisvili (grúz) 7:3, Barzakov (bolgár)–Bayarmagnaj (mongol) 10:0 – technikai tus
Negyeddöntô. 55 kg: Zaharuk (ukrán)–Tuganbaj (kirgiz) 5:1, Montero (kubai)–Berberjan (örmény) 5:4, N. Abdullajev (azeri)–Zuunbayan (mongol) 3:0, Acsilov (üzbég)–Tanabe (japán) 5:3. 66 kg: Tedejev–Barzakov 4:3, Ürün (német)–Gralak (lengyel) 4:2, Botajev (orosz)–Szung Dzsang Dzsae (dél-koreai) 3:2, Dabir (iráni)–Ewers (kanadai) 4:1
84 kg: A. Szajtyijev (orosz)–Jurecki (lengyel) 7:3, Copa (bolgár)–Backhaus (német) 3:1, Romero (kubai)–Mindorasvili (grúz) 3:2, Hodai (iráni)–Szanakojev (üzbég) 4:2
Elôdöntô. 55 kg: Montero–Zaharuk 4:2. N. Abdullajev–Acsilov 3:1. 66 kg: Dabir– Botajev 2:1, Tedejev–Ürün 4:0. 84 kg: Romero–Hodai 3:0, A. Szajtyijev–Copa 3:0-nál Szajtyijev tussal gyôzött

55 kg. A 3. helyért: Zaharuk–Acsilov 3:0. Döntô: Montero–N. Abdullajev 4:1
Világbajnok: Rene Montero (Kuba), 2. Namik Abdullajev (Azerbajdzsán), 3. Olekszandr Zaharuk (Ukrajna), 4. A. Acsilov (Üzbegisztán), 5. M. Berberjan (Örményország), 6. Tanabe Cs. (Japán)
66 kg. A 3. helyért: Botajev–Ügün 3:0. Döntô: Tedejev–Dabir 5:4
Vb: Elbrusz Tedejev (Urajna), 2. Ali Reza Dabir (Irán), 3. Zaur Botajev (Oroszország), 4. E. Ügün (Németország), 5. Sz. Barzakov (Bulgária), L. Gralak (Lengyelország)
84 kg. A 3. helyért: Hodai–Copa 7:1. Döntô: A. Szajtyijev–Romero 4:3
Vb: Adam Szajtyijev (Oroszország), 2. Y. Romero (Kuba), 3. Madzsid Hodai (Irán), 4. A. Copa (Bulgária), 5. M. Jurecki (Lengyelország), 6. R. Mindorasvili (Grúzia), …22. Kapuvári Gábor (Magyarország)
Mivel Abdullajev még ebéd előtt sikerrel letudta második csoportmeccsét is, Bánkuti számára a délutáni programban már csak presztízs maradt a tét. Küzdött is becsülettel, tíz másodperccel a vége előtt még ikszre állt a dél-koreai Hvang Hvan Vong ellenében, ám ekkor az ázsiai villantott, és ezzel el is dőlt a meccs.
Még nála is tovább, a hosszabbítás utolsó pillantáig nyerésre állt Ritter Árpád a fehérorosz Gajdarov ellen. A felek egyébként az idén már egyszer találkoztak, a baki Eb-döntőben a csepeli kezét emelhette magasba a mérkőzésvezető. Sajnos Gajdarovnak sikerült a visszavágás, hiába vezett Ritter intésekkel, tovább támadott, és a szláv végül kihasználta a kissé kinyíló magyar egyetlen hibáját.
"Ezt jól elszúrtam – mondta önkritikusan Gulyás. – Elszámoltam az intéseket, és előreküldtem Árpit. Végzetes hiba volt, ha tartja az eredményt, nyer. Mentségemre szóljon, egyszerre három szőnyegen szerepeltek a versenyzőim.”
A zakóval egyébként még nem szálltak el a hetvennégy kilós hazánkfia továbbjutási esélyei, ugyanis a kubai Gonzales megtette azt a szívességet, hogy megverte Gajdarovot. Ezek után Ritternek "csak” három pont különbséggel le kellett volna győznie a karibit, úgy, hogy az szerezzen legalább egy pontot. Az elején minden simán ment, Ritter vezetést szerzett, majd a kubainak is sikerült pontot szereznie. A vége azonban ismét rosszul sült el, az újra csak kinyíló magyar rálépett egy akcióra, így két vereséggel búcsúzott.

Elhunyt Hollósi Géza

Hatvannégy éves korában elhunyt Hollósi Géza kétszeres világbajnoki ezüstérmes (1959, 1961) birkózó. Az egykori klasszis több mint tíz esztendôn át volt a magyar válogatott tagja, három olimpián (1960, 1964, 1968) indult, majd aktív pályafutása befejezését követôen edzôként tevékenykedett.
"Ez már csak a veszett fejsze nyele volt – folytatta letörten Gulyás. – Támadott, és ilyenkor mindig benne van, hogy az ellenfél összehoz egy ak-ciót…”
Aubéli Ottó ellenfelének erre esélye sem volt. A nehézsúlyú hazai uralkodója egy levitellel, majd egy pörgetéssel nyomatékosította az iraki Sahinban, ki az egyértelmű favoritja az összecsapásnak. Gulyás István tanítványa győzelmével tovább reménykedhet a nyolc közé kerülésben, s ehhez a görög Teodorikisz testén keresztül vezet az út. Siker esetén negyeddöntős – egyedüliként a mieink közül…
Egykeként bizony, ugyanis Farkastól szépen elvették a továbbjutást. Három percen keresztül nem bírtak egymással a görög Xantopulosszal, így jöhetett az összekapaszkodás, melyben a hellén volt a kedvezményezett. Ám ő nem akarta összenyalábolni a zuglóit, nekiveselkedett vagy kétszer, azonban valami nem tetszett neki, ugyanis folyton reklamált a bírónál. Harmadjára aztán összekapták egymást a felek, ám Farkas éppen csak megkapaszkodott, már meg is intették, mondván, nem akar kapaszkodni. Két pont a görögnek, plusz intés a magyarnak.
Xantopulosz ezután lentről pörgetéssel próbálkozott, a BVSC-s pedig szépen belefogott. Két pont ide! Csak nem ennél a bírónál… Nála három oda és kettő ide. Ezzel elúszni látszott a hajó, és bár Farkas ment előre becsülettel, már nem tudott fordítani. Kikapott és kiesett.
Hogy miért, azt csak a bíró tudja megmondani. Esetleg Allah…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik