Morientes a klubcsere áldozata

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2002.09.01. 22:26
Címkék
Hiába kezdődött el szombaton a 20023-as szezon a Santander és a Valladolid közti összecsapással, és hiába folytatódott vasárnap olyan rangadókkal, mint a (lapzártánk után befejeződött) BarcelonaAtlético Madrid vagy a DeportivoBetis derbi, Spanyolországban a hét végén egyértelműen Ronaldo leigazolása volt az első számú beszédtéma.
Primera División
1. forduló: Santander–Valladolid 0–1 (Aganzo 91.). Lapzártakor ért véget: Rayo Vallecano–Alavés 2–2 (Julio Alvárez 24., 64., ill. Iván Alonso 38., 71.), Real Sociedad–Athletic Bilbao 4–2 (Karpin 28., Nihat 33., 62., Kovacsevics 76., ill. Gurpegi 29., 74.), Mallorca–Valencia 0–2 (De los Santos 10., Baraja 56.)
A többi mérkôzés részben lapzártánk után ért véget, részben hétfôn kerül megrendezésre.
Primera División
1. forduló: Santander–Valladolid 0–1 (Aganzo 91.). Lapzártakor ért véget: Rayo Vallecano–Alavés 2–2 (Julio Alvárez 24., 64., ill. Iván Alonso 38., 71.), Real Sociedad–Athletic Bilbao 4–2 (Karpin 28., Nihat 33., 62., Kovacsevics 76., ill. Gurpegi 29., 74.), Mallorca–Valencia 0–2 (De los Santos 10., Baraja 56.)
A többi mérkôzés részben lapzártánk után ért véget, részben hétfôn kerül megrendezésre.
A Real Madrid legújabb szerzeményének szappanoperába illő klubváltásáról az olasz anyagunkban olvashatnak bővebben, de ezekben a sorokban érdemes kitérni a tranzakció egyéb mozzanataira is. Elsősorban a Fernando Morientest érintő részre, hiszen nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a csatár lesz a cserealap a brazil megvételénél.
Először akkor fordult komolyra a helyzet, amikor a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez az elmúlt pénteken utasította Vicente del Bosquét, a gárda edzőjét, hogy ne szerepeltesse Morientest a Feyenoord elleni, aznap esti Európai Szuperkupa-mérkőzésen. Mindezt azért, mert akkor úgy tűnt, hogy Ronaldo mehet a Realhoz, az érte cserébe adott spanyol csatár pedig az Interen keresztül a Barcelonához, de végül aznap nem történt érdemi előrelépés az ügyben. A találkozó után Pérez elnök leült Fernando Hierróval, akivel hajnalig tartó éles vitát folytatott, mert a csapat kapitánya számon kérte rajta, hogy miért kezeli "áruként” a futballistákat. Akkor állítólag a presidente megígérte, mindent megtesz azért, hogy Morientest ne érje lelki sérelem, de jelen pillanatban korántsem tűnik biztosnak, hogy a játékos tényleg sértetlenül kerül ki az ügyből, igaz, ezúttal a katalán klub elnöke, Joan Gaspart közbenjárásának köszönhetően.
Történt ugyanis, hogy a Ronaldóért folytatott alkudozások utolsó pillanatában, amikor már biztosnak tűnt, hogy a Real egy bizonyos pénzösszeg mellett a támadót adja a milánóiaknak, akik őt azonnal továbbadják a Barcelonának, hiszen időközben megszerezték Hernán Crespót a Laziótól, Gaspart kijelentette: nincs szüksége a Budapesten is látott játékosra. Mindezt azért, hogy így torpedózza meg Ronaldo érkezését, de mellélőtt, mert Pérez azonnal megemelte a dél-amerikaira szánt készpénz összegét, és az alku megköttetett. Persze, Morientes szemszögéből ez egy kicsit sem teszi szebbé a kilátásokat, mert bár egyelőre maradt a Realnál, korántsem lehet biztos benne, hogy a csatárdömping miatt hoszszabb távon számítanak rá.
Egyszerűbb lefolyású, de annál meglepőbb átigazolási hír érkeztt Galíciából, illetve magától a királyi gárdától, ugyanis Djalminha és Júlio César az Austria Wien gárdájához szerződött egy-egy évre kölcsönbe. A Deportivo irányítójáról köztudomású volt, hogy elkívánkozik a Riazor-stadionból ("Djalma” az előző idényben még Javier Irureta edzőt is lefejelte egy rosszabb pillanatában), de arra kevesen gondoltak, hogy annyira erős benne ez a vágy, hogy hajlandó az osztrák bajnokaspiránsnál kikötni. A 24 esztendős Júlio César már korántsem akkora klasszis, mint Djalminha (ő csak az ominózus fejelés miatt maradt ki a világbajnokságon járt brazil csapatból!), ráadásul számára sokkal nehezebb lett volna bekerülni a Real csapatába, mint honfitársának a La Corunába, de vele is nagy halat fogott ki a bécsi csapat. Az Austria hivatalos honlapja mindenesetre már közölte, hogy a két brazil azonnal bekapcsolódik a csapat munkájába, és természetesen az UEFA-kupában is szerepelnek majd.
Mint arról lapunk is beszámolt, a Valencia pénteki edzésén Rafael Benítez vezetőedző az öltözőbe parancsolta az egész csapatot, mert a munka helyett a viccelődésen járt a játékosok esze. Az ügynek itt persze nem lett vége, mert állást kellett foglalnia Jaime Orti klubelnöknek is, aki feltehetőleg a bajnoki rajtra való tekintettel, a nyilvánosság felé a "megbocsátó” arcát mutatta. "Nincs ok az aggodalomra, mert Benítez szerint előfordul az ilyesmi, és az egyetlen, akinek lépnie kellett, az éppen ő volt. Ez az edző felelőssége, és mint a hajó kapitánya mindegy, hogy irányt változtat, esetleg gyorsít, biztos vagyok benne, hogy a jó szándék vezérli, csakúgy, mint az eddigi összes cselekedeténél” – szólt a Turia-partiak első embere.
Szombat este a Real Sociedad részvényesei elfogadták a klub jövő évre szóló, 36.2 millió euróra tervezett költségvetését. A megjelent 179 szavazati joggal rendelkező résztulajdonos között kisebb vita bontakozott ki, mert az elmúlt szezonban 2.3 millió eurós hiány keletkezett a kasszában, ennek ellenére a klub vezetői csaknem 11 millió eurót költöttek a keret megerősítésére az UEFA-kupás helyezések egyikének megszerzése érdekében.
Végezetül essék szó azért a Santander–Valladolid szezonnyitó mérkőzésről is, amelyen nagyon so-káig úgy tűnt, hogy nem születik meg az idény első gólja, de a ráadásban Aganzo egy kapusról kipattanó labdát gólra váltva a vendégek javára döntötte el a találkozót.
Tv: a Sport1 hétfőn 21.30-tól élőben közvetíti a Real Madrid– Espanyol mérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik