Túlio után Ronaldinho érkezik

K. I.K. I.
Vágólapra másolva!
2002.08.30. 21:13
Címkék
Szépen belehúzott az Újpest FC. Az UEFA-kupa első fordulójában a francia Paris Saint-Germain lesz a lila-fehérek ellenfele. A párizsi csapat erejét bizonyítja, hogy náluk futballozik a brazil világbajnok Ronaldinho is. Ennél egyébként sokkal könnyebb ellenfele nem lehetett volna a Megyeri útiaknak, hiszen a franciákon kívül jöhetett volna az olasz AC Parma, a spanyol Real Betis, a belga Anderlecht, a Bölöni László által irányított portugál bajnok, a Sporting, a török Besiktas, Dombi Tibor egykori csapata, a holland Utrecht vagy a dán Bröndby.
Alapítási év: 1970
Szín: piros-kék
Elnök: Laurent Perpére
Legnagyobb sikerei: KEK-gyôztes (1996), 2x bajnok (1986, 1994), 5x Francia Kupa-gyôztes (1982, 1983, 1993, 1995, 1998), Ligakupa-gyôztes (1995, 1998)

Internetcím: www.psg.fr
Stadion: Parc des Princes (befogadóképessége: 49 527)
Cím: 24, rue du Commandant Guilbaud, 75016 Paris
Tel: 33 (0)1-42-30-03-60
Fax: 33 (0)4-42-30-85-25
Alapítási év: 1970
Szín: piros-kék
Elnök: Laurent Perpére
Legnagyobb sikerei: KEK-gyôztes (1996), 2x bajnok (1986, 1994), 5x Francia Kupa-gyôztes (1982, 1983, 1993, 1995, 1998), Ligakupa-gyôztes (1995, 1998)

Internetcím: www.psg.fr
Stadion: Parc des Princes (befogadóképessége: 49 527)
Cím: 24, rue du Commandant Guilbaud, 75016 Paris
Tel: 33 (0)1-42-30-03-60
Fax: 33 (0)4-42-30-85-25
"Igazi világhírű csapatot látunk vendégül –mondta Kovács Zoltán, az Újpest csapatkapitánya, aki az elmúlt két évet a francia másodosztályú Chateauroux együttesénél töltötte, vagyis testközelből szerezhetett tapasztalatokat a PSG-ről. –Azt tudom, hogy az együttest imádják Franciaországban, a Marseille után talán a legnépszerűbb egyesület. Nagyon nagy sztárok szerepelnek a gárdában, gondoljunk csak a brazil Ronaldinhóra, vagy az argentin Mauricio Pochettinóra. Egyébként szerintem nem szabad keseregni, hogy ilyen nehéz ellenféllel akadtunk össze, hanem örülni kell, hogy egy ilyen csapat lesz a vendégünk. Előttünk a budapesti ZTE–Manchester United meccs a példa. A zalaiaknak sikerült legyőzni a világhírű ellenfelet, nekünk is van rá esélyünk.”
A lila-fehérek a selejtezőben a feröeri Klaksvíkot búcsúztatták. Ez sem ment könnyen, de a PSG ellen még nehezebb lesz a jó eredmény elérése. Bár kétségtelenül könnyebb lesz feltérképezni a franciákat, mint az előző ellenfelet.
"Tudtam, hogy kik lehetnek az ellenfelek, elég kiegyensúlyozott nyolcas volt, talán csak a holland Utrecht lett volna könnyebb –mondta Szabó András, az Újpest vezetőedzője. –Jó, hogy a PSG ellen kell játszanunk, hiszen egy nagy csapat lesz az ellenfelünk. Ha minden játékosunk a maximumot nyújtja, akkor mintegy negyven százalék esélyünk lehet a továbbjutásra, de természetesen azzal tisztában vagyunk, hogy a Klaksvík elleni teljesítményünk nagyon kevés lenne. Egy francia csapat játéka egyébként nekünk talán jobban fekszik, mint mondjuk egy dáné. Emellett az is jó, hogy nincs rajtunk továbbjutási kényszer. Nyugodtan játszhatunk, és csak mi okozhatunk igazán nagy meglepetést. Elmegyünk majd Párizsba, megnézzük a PSG-t, feltérképezzük a gyengéit és az erősségeit. Gyaníthatóan utóbbiból lesz nekik a több.”
A Klaksvík elleni összecsapás, nemcsak a szenvedés, a rossz játék miatt volt feledhető, hanem a bevétel miatt is. Nem a legjobb üzlet egy ilyen csapattal mérkőzni, ám vélhetően a PSG elleni már a pénzügyi osztálynak is lesz munkája.
"Én már a sorsolás előtt is a párizsiakat szerettem volna –mondta Gyulay Zsolt, a lila-fehérek ügyvezető igazgatója.–Meg kell tennünk mindent azért, hogy legyen esélyünk a továbbjutásra, mert természetesen ezt szeretnénk elérni. A Klaksvík ellen mutatott játékkal nem, de a két eredménnyel a PSG ellen is elégedett lennék. Természetesen más dimenziókat nyit egy sztárcsapat elleni mérkőzés a számunkra is, gondoljunk csak arra, hogy jó esetben mindkét mérkőzést közvetíti a televízió, ez pedig jelentős jogdíjbevételt jelenthet majd.”
Miközben a L’Équipe című francia sportnapilap Újpest Doszaként nevezte meg a Paris Saint-Germain leendő ellenfelét internetes oldalán, addig a párizsi klub honlapján a majdnem helyes Újpesti TE név szerepelt már a sorsolás utáni pillanatokban is. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a piros-kékek nem csupán mezeket küldenek majd a pályára, hanem a magyar ellenfélből alaposan felkészült labdarúgókat.
Természetesen a sportlap nem éppen naprakész magyar névismerete is magyarázható, hiszen azt az újpesti legénységet, amelynek nemzetközi sikereiről Franciaországban is cikkeztek, még Dózsának hívták. Laurent Perpére, a Paris Saint-Germain elnöke is beszélt a múltról, amikor óvatosságra intette a párizsiakat. "Úgy emlékszem, a Paris Saint-Germain nagyon régen járt legutóbb Magyarországon – nyilatkozta Perpére a francia újságíróknak. – A PSG tűnik esélyesebbnek, de figyelnünk kell, hiszen az ilyen mérkőzések csapdát rejtenek magukban. Nem tudom, ellenfelünk milyen színvonalon futballozik mostanában, de azzal tisztában vagyok, hogy szép múltra tekinthet vissza. Mindazonáltal olyan világban élünk, amelyben könnyelműség lenne felsőbbrendűségi érzésekbe ringatnunk magunkat.”
Az AFP hírügynökség munkatársa ugyanakkor feljegyezte azt is, hogy miután Perpére letudta nyilatkozatát, odaintett egy olasz csapat elnökének, és viccesen biztosították egymást arról, hogy a második forduló sorsolása előtt is találkoznak… Azt, hogy mennyire megalapozott a párizsi optimizmus, majd meglátjuk, mindenesetre a PSG magyar csapatok elleni kupamérlege nem jobb ötvenszázalékosnál. Az UEFA-kupa 1984–85-ös idényében a Videoton állította meg a párizsiakat (a később a döntőig jutó fehérváriak – a sóstói ködnek köszönhetően – háromszor is győztek, a második felvonás ugyanis a szünet után félbeszakadt), ellenben a Vác mindkét mérkőzést elbukta velük szemben a BL 1994–95-ös selejtezőjében.
A váciakat egyébként az a szerencsétlenség érte, hogy éppen "aranykora” elején futottak bele a PSG-be: a többek között a brazil Raít és a libériai Georges Weah-t felvonultató franciák abban az évadban a BL elődöntőjéig hatoltak, rá egy évre megnyerték a KEK-et, és az 1996–97-es évadban is eljutottak az akkor második számú sorozat fináléjáig. A francia főváros kirakatcsapata azóta mindig a Bajnokok Ligáját ostromolja, ám hogy nem teljes sikerrel, azt a mostani sorsolás is bizonyítja: a legutóbbi francia bajnokság negyedik helyezettjeként csak az UEFA-kupa főtáblájára nyert felvételt.
A játékosállománya alapján akár a BL-ben is lehetne. Ronaldinhón kívül a csatár Aloisio, a védő Paulo César és a középpályás André Luiz a brazil, a csapatkapitány Pochettino mellett a védő Heinze és a csatár Cardetti az argentin vonalat erősíti, Nyarko ghánai, Ogbeche nigériai, el-Karkuri marokkói válogatott, Létizi kapus, a középpályás Déhu, a két Leroy, Jérome és Laurent, valamint Fiorese a jegyzett francia futballisták közé tartozik. Edzőjük, az Európa-bajnok Luis Fernandez pedig szinte legenda. "Egyelőre a Nice elleni hét végi bajnokira készülünk, a kupameccs még odébb van, de azt megígérhetem, hogy nem nézzük le a magyarokat. Komolyan vesszük a párharcot, és elmegyünk Magyarországra, hogy feltérképezzük az Újpestet” – vázolta a közeljövő teendőit a tréner.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik