Hiába kiabált az újpesti edző

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.08.30. 20:05
Címkék
GI Götu (feröeri)Hajduk Split (horvát) 08, összesítésben 110-s gólkülönbséggel jutott tovább a Hajduk. ÚjpestKlaksvík (feröeri) 10, összesítésben 32-vel lépett egyet előre az Újpest.A különbséget nem kell magyarázni. És ehhez tegyük hozzá: még szerencse, hogy a futballban nem ér semmit a feltételes mód, ugyanis ha Jan Vattelstad a 88. percben betalál az újpesti kapuba, akkor most arra emlékezhetnénk, hogy továbblépett ugyan az Újpest, de csak idegenben lőtt több góljának köszönhetően jutott el a főtáblára.
Daniel Tchur és csapata, az Újpest sokkal inkább küzdött, harcolt – a futball helyett
Daniel Tchur és csapata, az Újpest sokkal inkább küzdött, harcolt – a futball helyett
Daniel Tchur és csapata, az Újpest sokkal inkább küzdött, harcolt – a futball helyett
Daniel Tchur és csapata, az Újpest sokkal inkább küzdött, harcolt – a futball helyett
Daniel Tchur és csapata, az Újpest sokkal inkább küzdött, harcolt – a futball helyett
Daniel Tchur és csapata, az Újpest sokkal inkább küzdött, harcolt – a futball helyett
Ez a csúfság szerencsére azért nem történt meg, Horváth Ferenc góljával nyert a lila-fehér egylet. A vendéglátók játéka –már ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről –érthetetlenül gyenge és görcsös volt. A legpesszimistább jóslatok és várakozások is legkevesebb háromgólos hazai sikerről szóltak, aztán szembesülhettünk azzal, hogy a feröeri futball – nekünk –már nem olyan gyenge. Szép lassan elértük, hogy Izland és Ciprus után egy újabb, korábban lesajnált ország csapata csúfolta meg a mieinket.
Persze ne keseregjünk sokat, mert az Újpest így is továbbjutott, de ennél több pozitívum tényleg nem volt a két mérkőzésben. Molnár László, az újpestiek szakmai munkáját irányító edző a lefújást követően elmondta, a vendégek csak arra törekedtek, hogy lassítsák a játékot, ezt pedig mindvégig sikerrel tették.
"A Klaksvík alaposan felkészült ellenünk – mondta Molnár. –A feröeriek szinte az első perctől kezdve húzták az időt, és arra törekedtek, hogy minél kisebb különbségű vereséget szenvedjenek a Megyeri úton. Sajnos a játékosaink nem pörögtek fel eléggé a mérkőzés elején, aztán pedig, miután számunkra is kiderült, hogy nem lesz könnyű a mérkőzés, begörcsöltünk, így pedig semmi sem jött össze nekünk. A sorsolásnál mindenki örült, amikor megtudta, hogy a Klaksvík ellen lépünk pályára, én azonban nem voltam felhőtlenül boldog, hiszen kétszer már megtapasztalhattam, hogy nehéz őket legyőzni. Ezeknek az embereknek a küzdelem az életük, ezt bizonyították a stadionban is. S tegyük hozzá, futballozni is tudnak. Az is igaz, hogy a Klaksvík játékosai egytől egyig amatőrök, de számomra nem az a játékos az igazi profi, akinek jó szerződése van, sokat keres, és nem kell a futball mellett dolgoznia. Az az igazán felkészült és elismerésre méltó játékos, aki az edzéseken és a mérkőzéseken mindent megtesz a sikerért. Nos, nekünk többek között ebben is fejlődnünk kell.”
Molnár Lászlónak igaza lehet ebben, de egy dolgot neki sem szabad elfelejteni. Valószínűleg nem az a profi edző, aki 90 percen keresztül üvölt és gesztikulál a kispadon, az első minutumtól kezdve dolgot adva a negyedik játékvezetőnek. Molnárt a mérkőzés elejétől a végéig folyamatosan rendre kellett utasítania a bírónak, nem sok hiányzott ahhoz, hogy ezúttal is elküldjék a kispadról. Az MLSZ-nek és a ligának egy határozattal kellett a lelátóra küldenie a szakvezetőt, a litván játékvezetők többször is megfenyegették, hogy el kell hagynia a kispadot. Erre végül nem került sor, így a szlovákiai szakember még az utolsó pillanatban is ugrálhatott a technikai zónán kívül és belül. Ezzel kapcsolatban Gyulay Zsolt, az újpestiek ügyvezető igazgatója elmondta: tisztában van Molnár habitusával és azzal is, hogy a szakember nemigen változik meg. Ennek ellenére a klubvezető leül majd beszélgetni az edzővel a csütörtök este történtekről
(a beszélgetés eredménye az lett, hogy Molnár távoznia kell; minderről a 7. oldalon olvashatnak).
A feröeriek egyébként komoly sikerként élték meg az 1–0-s vereséget. A lefújás után előbb saját közönségüknek, majd az őket felállva tapsoló újpestieknek köszönték meg az elismerést. Ezután boldogan locsolgatták egymást vízzel a gyepen, majd összeölelkezve, hangosan nevetgélve bevonultak az öltözőbe. Kurt Mörköre, a Klaksvík játékosedzője –aki végig nyugodtan figyelte a találkozót, igaz, neki nem volt veszítenivalója –is jó eredménynek tartotta a minimális vereséget, bár kicsit sajnálta, hogy a végén kimaradt a helyzetük.
"Mi amatőrök vagyunk a javából –mondta a szimpatikus szakember. –Nálunk mindenki dolgozik, nincs ilyen szép létesítményünk, mint az Újpestnek, nem tudunk naponta kétszer edzeni. Viszont azt hiszem, büszkék lehetünk a mutatott játékunkra és a két meccsen elért eredményekre. Csak dicsérni tudom a játékosaim hozzáállását és szereplését. Remélem, az Újpest még néhány fordulót megy az UEFA-kupában, s ezzel felértékeli a mi döntetlenünket is.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik