Jones újabb csata előtt

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.08.29. 22:19
Címkék
Brahim Bulami zürichi ünneplésekor még nem sejtettük, hogy baj lehet a csúccsal
Brahim Bulami zürichi ünneplésekor még nem sejtettük, hogy baj lehet a csúccsal
Brahim Bulami zürichi ünneplésekor még nem sejtettük, hogy baj lehet a csúccsal
Brahim Bulami zürichi ünneplésekor még nem sejtettük, hogy baj lehet a csúccsal
Brahim Bulami zürichi ünneplésekor még nem sejtettük, hogy baj lehet a csúccsal
Brahim Bulami zürichi ünneplésekor még nem sejtettük, hogy baj lehet a csúccsal
Pénteken este Brüsszelben rendezik meg a Golden League-sorozat idei hatodik viadalát. A Van Damme-emlékversenyre sztárok sora érkezik, s a szervezők azt remélik, hogy rendezvényük ugyanolyan színvonalas lesz, mint a tavalyi. Egy évvel ezelőtt a viadal – történetében először – elnyerte az év legerősebb versenye minősítést, amelyet az IAAF a legjobb 72 eredmény alapján állapít meg. Vagyis tavaly a brüsszeli gála még a zürichi Weltklassét is megelőzte!
Nem véletlenül, hiszen ezen a versenyen futotta első világcsúcsát (7:55.28) akadályon a marokkói Brahim Bulami (róla sajnos híreink között is olvashatnak), honfitársa, Hicham el-Guerrouj (3:26.12) pedig csak 12 századra maradt el 1500 méteren a saját világrekordjától. Mögötte a kenyai Bernard Lagat 3:26.34-gyel ért célba, s összesen 12 futó ért el 3:34 percnél jobb időt. A 800 métert az orosz Jurij Borzakovszkij 1:42.27 perccel nyerte meg, az amerikai Tim Montgomery pedig 9.96-tal diadalmaskodott 100 méteren. A belgák remélik, hogy az idén is túlszárnyalják a svájciakat, még ha nem is lesz könnyű dolguk. Bulami két héttel ezelőtt éppen Zürichben javította tovább (7:53.17) a világcsúcsát, s el-Guerrouj is remekül (3:26.89) futott, hogy csak két kiemelkedő teljesítményt említsünk.

Bulami doppingolt

MONTE-CARLO. Fennakadt a doppingvizsgálaton Brahim Bulami, a 3000 méteres akadályfutás világcsúcstartója, aki a mai brüsszeli versenyen rekordjavításra készült – adta hírül az MTI. A marokkói atléta szervezetében EPO nyomaira bukkantak. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bejelentette, hogy Bulami augusztus 15-én, a zürichi Golden League-viadal elôtti napon esett át azon a doppingvizsgálaton, amelynek A-próbája EPO-t mutatott ki a szervezetében. A marokkói klasszis egy nappal késôbb döntötte meg saját világcsúcsát (7:55.28), amelyet tavaly augusztus 24-én futott a belga fôvárosban. „Hogyan használtam volna tiltott szert, amikor a tavalyi világrekordom óta állandóan ellenôriznek? Az egyetlen »dopping«, amivel élek, az az évi négy-öt hónap, amelyet magaslati edzéssel töltök hazámban” – mondta a B-teszt elvégzését követelô 30 éves futó. Az IAAF bejelentette, hogy vér-, valamint vizeletmintát is vettek a sportolótól, és mindkettôben kimutatták az EPO-t. Ha a B-próba is megerôsíti a tiltott szer használatát, akkor hosszú – akár hároméves – eltiltás vár Bulamira.
Molnár második lett

ROVARETO. A rúdugró Molnár Krisztina az olimpiai bajnok és világcsúcstartó amerikai Stacy Dragila mögött a második helyen végzett az olaszországi nemzetközi gálán.

Nemzetközi verseny, Rovareto
Érdekesebb eredmények. Férfiak. 100 m: 1. Powell (jamaicai) 10.12. 800 m: 1. Yiampoiy (kenyai) 1:45.35. 5000 m: 1. Korir (kenyai) 13:14.02. 110 m gát: 1. Jackson (brit) 13.36. 400 m gát: 1. Masenko (orosz) 49.37. Magas: 1. Kljugin (orosz) 220. Távol: 1. Phillips (amerikai) 827. Gerely: 1. Ivanov (orosz) 81.23
Nôk. 200 m: 1. Levorato (olasz) 22.81. 400 m gát: 1. Glover (amerikai) 54.40. 800 m: 1. Calatayud (kubai) 1:59.58. 1000 m: 1. Ceplak (szlovén) 2:31.66. Hármas: 1. Martinez (olasz) 14.35. Rúd: 1. Dragila (amerikai) 472, 2. Molnár Krisztina 432
Brüsszelben négy olyan atléta rajtol, aki versenyben van még a Golden League-sorozat fődíjáért: két nő és két férfi esélyes arra, hogy részesüljön az 50 kilogrammnyi aranyból. A mexikói négyszázas, Ana Guevara Zürichben fölényesen győzött, s valószínűleg most sem lesz igazi ellenfele. A vágtázó amerikai Marion Jones helyzete nehezebb, az eddigi Golden League-viadalokon ugyanis nem indult legfőbb riválisa, a világranglista-vezető Zsanna Pintuszevics. Igaz, egy hete a londoni Grand Prix-versenyen Jones könnyedén győzte le ukrán ellenfelét, Brüszszelben az újabb találkozón mégsem mehet biztosra. Bármily remekül versenyez is az idén, ugyanez vonatkozik a négyszáz gátas Félix Sánchezre. A dominikai futó Zürichben a világ idei legjobbjával (47.35) lett első, de egy héttel ezelőtt Londonban csupán egy századmásodperccel tudott győzni, így előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetés éri. Nem valószínű, hogy ugyanez megtörténjék el-Guerrouj-zsal, az ő számára inkább az a kérdés, dönt-e világcsúcsot vagy sem…
Az ügyességi számok közül a legnagyobb érdeklődés a női magasugrást kísérheti, hiszen a svéd Kajsa Bergquist szinte minden versenyén túljut a két méteren, tíz napja Poznanban például 205 centimétert ugrott, és utána a 210 centis világcsúcsmagassággal is biztatóan próbálkozott.
Atlétáink közül ezúttal csak a gerelyhajító Szabó Nikolett, valamint Varga Judit indul, aki – ha megfelelő az iram – tovább javíthatja saját országos csúcsát 1500 méteren (4:01.26).

Tv: a Sport1 ma 19.30-tól élőben közvetíti a versenyt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik