Gólzáporral fenyegetnek a lilák

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.08.28. 20:12
Címkék
Két hete kellemetlen meglepetést okozott az Újpest azzal, hogy nem tudta legyőzni a feröeri kupagyőztest az UEFA-kupa selejtezőjében. A Megyeri útiak mindössze egy 2–2-es döntetlent értek el Toftirban, így csütörtökön nem is a visszavágás, hanem a bizonyítás ideje jöhet el. A lila-fehéreknek meg kell mutatniuk, hogy valóban csak a zord időjárásnak és szerencséjének köszönhette a Klaksvík a döntetlent. A Megyeri útiak esélyeit növeli, hogy az elmúlt bajnoki fordulókban már jó játékot mutattak. A nyáron tíz új játékost igazoló gárda botladozva kezdte a szezont, ám a Debrecen elleni siker és a Győr ellen a második félidőben mutatott játék biztató lehet a jövőre és az UEFA-kupa-mérkőzésre nézve.
Kovács Zoltán (balra) szerint csütörtökön az is kiderülhet, hogy a feröeri döntetlen az irreális körülmények miatt született meg
Kovács Zoltán (balra) szerint csütörtökön az is kiderülhet, hogy a feröeri döntetlen az irreális körülmények miatt született meg
Kovács Zoltán (balra) szerint csütörtökön az is kiderülhet, hogy a feröeri döntetlen az irreális körülmények miatt született meg
Kovács Zoltán (balra) szerint csütörtökön az is kiderülhet, hogy a feröeri döntetlen az irreális körülmények miatt született meg
Kovács Zoltán (balra) szerint csütörtökön az is kiderülhet, hogy a feröeri döntetlen az irreális körülmények miatt született meg
Kovács Zoltán (balra) szerint csütörtökön az is kiderülhet, hogy a feröeri döntetlen az irreális körülmények miatt született meg
A lila-fehérek aktuális ellenfele már kedden megérkezett Magyarországra. A feröeriek nem akarnak semmit a véletlenre bízni, mindenképpen szeretnének jó eredményt elérni. Persze ez a célja az újpesti egyletnek is, ahol egy dolog változhat az elmúlt hetek összeállításához képest. A Győr ellen hibázó Posza Zsolt – emlékezhetünk rá, a kapus a 93. percben 2–1-es lila-fehér vezetésnél a győriekhez dobta a labdát, ők pedig köszönték szépen, és egyenlítettek – helyére az a Vlaszák Géza kerül, aki a bajnokság elején állt a gólvonal előtt. Neki ez lesz az első meccse ebben az UEFA-kupa-sorozatban, hiszen az idegenbeli első találkozón Posza védett, mivel előtte Vlaszákot kiállították egy bajnoki meccsen. Jó benyomást tett Szabó András vezetőedzőre (és nem mellékesen Molnár Lászlóra, az újpestiek szakmai munkájának tényleges irányítójára) Simek Péter, így elképzelhető, hogy ő ismét a kezdőcsapatban kap helyet. Amennyiben Simek kap bizonyítási lehetőséget, Tokody Tibor kerülhet a kispadra. Ám van esélye a válogatott játékosnak is, arra hogy ő tagja legyen annak a tizenegynek, amely csütörtök este negyed kilenckor kifut majd a pályára, hiszen Horváth Ferenc kisebb sérülésre panaszkodik.
– Két hete kemény küzdelemre kényszerítette önöket a feröeri gárda. Noha gyaníthatóan a Megyeri úton azért más lesz a képlet, milyen mérkőzésre számít?
– Úgy gondolom, nem lesz különösebben nehéz a találkozó – mondta Szabó András. – Nem becsüljük le a feröerieket, különösen az első találkozó után nem, de úgy gondolom, hogy a magyar átlagnál rosszabb csapat érkezik csütörtökön a Megyeri útra.
– Mennyire viselte meg a játékosokat, ami a Győr elleni mérkőzés utolsó perceiben történt?
– Túl kell lépni ezeken a dolgokon, inkább annak örüljünk, hogy a csapat a második félidőre felpörgött. Az egyéni hibákat, amint lehet, el kell felejteni, jobb előrenézni.
– Mi lehet a nyerő taktika csütörtökön a Klaksvík ellen?
– Sajnos kedden a Manchester United a ZTE-vel szemben mutatta meg, mi lehet ilyenkor a nyerő. Az elejétől kezdve kapujához kell szegeznünk a feröeri csapatot, amint lehet gólt kell szerezni, ezzel talán el is tudnánk dönteni a mérkőzést.
– Milyen produkcióval lenne elégedett csütörtök este?
– Szeretném, ha jól és eredményesen futballozna a csapat, és hazai közönség előtt bebizonyítaná, hogy csak baki volt a feröeri döntetlen. A lényeg az, hogy mindenki jó szájízzel mehessen haza a mérkőzés után, és újpesti továbbjutást ünnepelhessen.
Az Újpest két gólt rúgott idegenben, tehát akár egy 0–0 vagy egy 1–1 is a lila-fehérek továbbjutását eredményezheti. Afelől azonban senkinek ne legyen kétsége, hogy az újpestiek szeretnék kiadós verésben részesíteni a vendégeket. Természetesen tisztelik az ellenfelet, ám ez nem módosítja a célokat. A lila-fehérek csatárduója, a Kovács Zoltán, Horváth Ferenc kettős az utóbbi időben alaposan belelendült, így rájuk is nagy feladat vár.
"Neki kell esnünk a Klaksvíknak, az első perctől kezdve próbáljuk majd ráerőltetni az akaratunkat a vendégekre, hogy bebizonyítsuk, jobb csapat vagyunk – mondta Kovács Zoltán, a lila-fehérek csapatkapitánya. – Lélegzetvételnyi időt sem hagyhatunk a feröerieknek. Magunknak is bizonyítani akarunk, de meg kell mutatni mindenkinek: a feröeri döntetlen egyik oka az volt, hogy irreális körülmények között futballoztunk. Nem zavart meg minket a szombati mérkőzés, hiszen úgy könyveltük el a találkozót, mint egy győztes bajnokit. Nagy akarással fordítottunk, és ez nagyon jó jel. Meg kell ismételnünk a debreceniek és a győriek ellen mutatott játékot. Én úgy számolok, hogy rúgunk jó néhány gólt, és egy sima, megnyugtató győzelemmel lépünk tovább. Persze azzal viszont tisztában vagyunk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, hiszen a feröeriek sem nézelődni jöttek Budapestre, de én remélem, hogy a városnézés, és nem a mérkőzés lesz a szebb emlék.”
Horváth Ferenc egyre inkább játékba lendült. A 32-szeres válogatott csatár az utóbbi három bajnoki mérkőzésen eredményes volt. A játékost így aztán könnyedén befogadták a Megyeri úton a szurkolók és a társak egyaránt. A drukkerek abban bíznak: Horváth nemcsak a hazai bajnokságban, hanem az UEFA-kupában is elmondhatja majd magáról, hogy több meccsen egymás után eredményes lesz. A feröeriek elleni felkészülését azonban kisebb sérülés zavarja.
"A győriekkel vívott mérkőzésen kaptam egy rúgást a sípcsontom mellé, és ennek a helye bevérzett – mondta a támadó. – Hála istennek, edzeni tudok, így remélem, csütörtökön én is kifuthatok a pályára. Eddigi karrierem során annyit mindenképpen megtanultam, hogy egyetlen ellenfelet sem szabad lebecsülni. Remélem, ideális körülmények között könynyedén továbbjutunk a Klaksvíkkal szemben. Az igazi az lenne, ha gyorsan szereznénk egy gólt, mert akkor mindenki láthatná, hogy nem lesz itt semmi probléma. A korai találat megnyugtatná az egész stadiont. Jót tett az önbizalmunknak, hogy szombaton egy olyan Győr ellen fordítottuk meg a mérkőzést, amely szombatig még pontot sem vesztett. Úgy érzem, a csapatunk olyan, mint a jó bor. Ahogy telik az idő, egyre jobban öszszeérünk, és egyre jobban futballozunk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik