Az olimpiai bajnoknő győzött

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2002.08.25. 22:09
Címkék
NAP ugrógála, Somoskô
Magas. Férfiak: 1. Jamie Nieto (amerikai) 228, 2. Dimcsenko (ukrán) 220, 3. Challenger (brit) 217. Nôk: 1. Jelena Jeleszina (orosz) 192, 2. Herzenberg (német) 190, 3. Ljahova (orosz) 184
NAP ugrógála, Somoskô
Magas. Férfiak: 1. Jamie Nieto (amerikai) 228, 2. Dimcsenko (ukrán) 220, 3. Challenger (brit) 217. Nôk: 1. Jelena Jeleszina (orosz) 192, 2. Herzenberg (német) 190, 3. Ljahova (orosz) 184
,,Hu-ú! Ah! De kár!” hördült föl háromszor a közönség Somoskőn a 16. NAP ugrógálán, amikor az olimpiai bajnok Jelena Jeleszina három sikertelen kísérletet tett 196 centiméteren. Merthogy mindhárom ugrása levegős, könnyed és nagyon magas volt, a sarka azonban valahogy mindig lepöccintette a lécet. A közönség így is hálás volt a látványért, a hangulatért, no és az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezőket.
A gálák történetében először fordult elő, hogy csak női és férfi magasugrást tartottak, a színvonalra mégsem lehet panasz. A nők mezőnyében például két olyan versenyző is volt, aki már túljutott a kétméteren, egyikük Sydney bajnoka az orosz Jeleszina, akinek legjobb eredménye 202 centi, másikuk az öt évvel ezelőtti junior világbajnok Julia Ljahova. Ám kettejük versenyébe beleszólt a 23 éves német Elena Herzenberg is. 187 centin maradt magára a három kitűnő ugró, s meglepetésre Ljahova és a 194 centit tudó német atlétanő is hibázott ezen a magasságon. Jeleszina viszont látványosan jutott át a léc felett. A 190-es magasságon mindhárman rontottak egyszer, az olimpiai bajnok első, Herzenberg második javítása volt sikeres. A hangulat ekkor már kitűnő volt, egyre több néző érkezett. Többségük előbb a csodaszép somoskői várba mászott fel, onnan szemlélte meg a verseny színhelyét, később a pálya széléről biztatta a résztvevőket. A 192 centi kifogott Herzenbergen, pedig három igen jó kísérletet mutatott be. Jeleszina könnyedén jutott túl a lécen. Ezt követően 196-ra emeltetett, s következett a három magas, de sikertelen ugrás. Bizonytalanságára az olimpiai bajnok magyarázattal is szolgált.
"Három hónappal ezelőtt műtötték a térdemet, idén most léptem másodszor pályára versenyen – nyilatkozta. – Poznanban 196 centit teljesítettem, most is jó formában voltam, innen Japánba utazom, remélem ott még jobb leszek.”
"A hosszú idénytől én már nagyon fáradt vagyok – magyarázta Ljahova –, ezért nem sikerült akkorát ugranom, amekkorát szerettem volna.”
"Még sohasem indultam ilyen gálán – magyarázta a Tadzsikisztánban született Herzenberger, aki hároméves kora óta él Németországban. – Nagyon jól éreztem itt magam, és ha meghívnak, jövőre újra itt leszek.”
Egy gálán egy showman néha többet ér, mint egy jó képességű atléta. Az ilyen versenyek lényege ugyanis nemcsak az, hogy kiemelkedő teljesítményt lásson a közönség, hanem, hogy jól is szórakozzon. Ha valaki képes e két kívánalomnak megfelelni – akkor ő a versenyigazgatók álma. Jamie Nieto pontosan ilyen, és szép karrierre számíthat. Az amerikai magasugró interneten kereste meg Angyal János versenyigazgatót azzal, hogy hallott a salgótarjáni ugrógáláról, és bármi áron indulni szeretne azon. Amikor jövetelében megegyeztek, még egyikük sem tudta, hogy Nieto 230-as ugróként érkezik hozzánk. Egy hete Linzben ugyanis ezzel az egyéni csúcsával győzött.
Somoskőn már a melegítésnél felhívta magára a figyelmet. A mezőnyben ugyan még három 230 centit tudó ugró is volt, a közönség azonban főként neki tapsolt. Merthogy egyes kísérletei előtt sorban a nézők tenyerébe csapott, úgy sétált a nekifutásához. Maga körül forogva biztatta tapsolásra a neki szurkolókat, majd könnyed mozgással nekiiramodott. Sikeres kísérleteit pedig a szivacson táncolva ünnepelte. Már 223 centiméterrel győzött, de folytatta: a 228-at másodikra vitte, és 232 cm-en is volt két bíztató kísérlete.
"Más amerikai magasugróktól hallottam erről a gáláról, ők mesélték, hogy milyen fantasztikus az itteni hangulat és színvonalas a verseny – magyarázta Nieto. – Ezért szerettem volna indulni, és örülök, hogy jöhettem. Jó lenne, ha nálunk Amerikában is rendeznének egyszer ilyen viadalt. Sajnálom, hogy nem javítottam meg az egyéni csúcsomat, jövőre talán sikeresebb leszek.”
Nemcsak Nieto, hanem a 230 centit tudó brit Ben Challenger is kedveli ezt a gálát. A 24 éves fiatalember már juniorként is indult a versenyen, és azóta rendszeresen visszajár.
Ám nemcsak az élvonalbeliek, az amatőrök is szóhoz jutottak ezen a napon. Délelőtt 27-en indultak az Altius-programban, mindenki három kísérletet tehetett az általa választott magasságon, és elért eredményével délután sorsoláson vett részt. A szerencsés nyertesek annyi 100 forintos érmét nyertek, ahány centimétert átugrottak. A sorsolás addig folytatódott, amíg az erre szánt százezer forint el nem fogyott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik