A kicsiket csodálja a liga

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.08.24. 22:14
Címkék
Egyelőre csodát láthatnak a német futballszurkolók! Három forduló után a következőképp fest a Bundesliga tabellája: 1. VfL Bochum, 2. Hansa Rostock. Ha a táblázat másik végén állna hasonló sorrendben a két alakulat, akkor valószínűleg sokkal kevesebben kapnák fel a fejüket, na de így?! Ráadásul mindkét gárda a harmadik meccsén is nyerni tudott, méghozzá egészen parádés teljesítménnyel. A Ruhr-vidék egyik reprezentánsa Leverkusenben, az előző szezonban szinte minden sorozatban (a Német Ligakupa a kivétel) a második helyen végző Bayer otthonában nyert 4–2-re, míg a Hansa a "keletnémet” rangadón Cottbusban ütötte ki 4–0-ra a helyi Energiét. Joggal kérdezhetjük: mi a helyzet a nagycsapatokkal? A Bayerről már szóltunk – az ezüstérmes még nyeretlen! –, a Bayern a Hamburg elleni 3–0-val folytatta, a címvédő Dortmund a VfB Stuttgart elleni 3–1-gyel megkezdte a száguldást, míg a Schalke és a Hertha vasárnap méri össze az erejét.
Wosz karrierje során másodszor tudta megverni a Bayer Leverkusen együttesét
Wosz karrierje során másodszor tudta megverni a Bayer Leverkusen együttesét
Wosz karrierje során másodszor tudta megverni a Bayer Leverkusen együttesét
Wosz karrierje során másodszor tudta megverni a Bayer Leverkusen együttesét
Wosz karrierje során másodszor tudta megverni a Bayer Leverkusen együttesét
Wosz karrierje során másodszor tudta megverni a Bayer Leverkusen együttesét
Lenyűgöző, amit eddig az újonc VfL Bochum produkál az élvonalban. A gárda három forduló után is tartja a meccsenkénti négygólos átlagát, ami különösen akkor figyelemre méltó, ha megjegyezzük, hogy a gárda ezúttal a Leverkusennek hintett egy négyest. Annak a Leverkusennek, amelyik a következő hátsó alakzatot vonultatta fel a meccsen: Butt – Zivkovic, Juan, Lúcio, Placente. Sorrendben egy német, egy horvát, két brazil és egy argentin válogatott futballista. Eközben a másik oldalon olyan "Dávidok” játszottak, mint Gudjonsson, Christiansen, Fahrenhorst vagy a korábban német válogatottságig jutó Wosz. A vége 4–2 – az esélytelennek tartott listavezető javára.
Simak lövésével még a hazaiak vezettek, utána azonban jött a bochumi forgószél. Christiansen kétszer előkészített – Gudjonsson, majd Wosz volt a befejező –, Fahrenhorst csúsztatott, majd a dán-spanyol csatár megszerezte a menetrend szerinti gólját (három kör után már hatnál jár!), és innen nem volt visszaút. A Bundesligában debütáló Franca ugyan még bevágott egyet a VfL-nek, de ez már senkinek sem változtatott a lelkiállapotán. "A bochumiak nagyon jól álltak a lábukon, és parádésan kontráztak. Most már meg kell találnunk az előző idényben látott önmagunkat, különben bajba kerülhetünk” – nyilatkozta a lefújás után Klaus Toppmöller, a Bayer mestere.
Nem aprózta el a Hansa Rostock sem, amely Cottbusban, a három magyarral – Lőw Zsolt, Miriuta Vasile, Sebők Vilmos – felálló Energie otthonában tett nagy lépést az "NDK bajnoka” cím elnyerése felé. Armin Veh együttese a két gólt vállaló Rene Rydlewicz vezérletével 4–0-ra diadalmaskodott, és a liga egyetlen csapataként továbbra is érintetlen a hálója. "Villámgyorsan felvettük a játék ritmusát, és végig jól futballoztunk” – adott magyarázatot a váratlanul fölényes győzelemre a szakember.
"Hétköznapi” fordulóban a Bayern München sima hamburgi sikere általában vezető híre lenne szinte bármelyik tudósításnak, a bajorok azonban most a "kicsik” mögé szorultak. Persze, ez aligha érdekli őket, sokkal fontosabb számukra a begyűjtött három pont. Az előző játéknapon az Arminia Bielefeldnek négyet vágó Giovane Elber ezúttal néma maradt, nem úgy Claudio Pizarro! A perui támadó az első félidőben fejjel, a másodikban lábbal volt eredményes, majd átadta a helyét Alex Zicklernek, aki beállította a 3–0-s végeredményt. Az örök cserecsatárnak még arra is volt energiája, hogy némi csetlés-botlás után leültesse Pieckenhagen kapust… Ottmar Hitzfeld nyolcvanhetedszer vezette győzelemre a Bayernt, ezzel beérte az örökrangsor második helyén álló Csernai Pált, és már csak a száznyolcvannégynél tartó Udo Latteket kell(ene) befognia. "Nagyon örülök a diadalnak, de azt elismerem, hogy a különbség nagyobb, mint amekkora a játék menetéből következett volna” – szólt Hitzfeld roppant sportszerű értékelése.
Meglódult a másik nagy favorit, a Borussia Dortmund is. A sárga-feketék a hozzájuk hasonlóan két remivel nyitó VfB Stuttgartot verték meg, méghozzá mutatós gólokkal. Indításként Evanílson beadását belsőzte kapásból a hálóba Koller úgy tizenöt méterről, majd Dédé sokkal messzebbről, szabadrúgásból ágyúzott a kapuba – a kapufa is a Borussiával volt! –, a végén pedig Ewerthon bólintott a hálóba. A két brazil találata között Dundee tizenegyesből átmenetileg nyílttá tette a csatát, de csak papíron, mert a "sváb” alakulat játékában nem volt benne az egyenlítő gól.
Három-három gólt szedett össze, de válaszolni nem volt ereje a Werder Bremennek és a Kaiserslauternnek, ami egyik csapat nyugalmát sem segítette elő. A zöld-fehérek ráadásul úgy kaptak ki a kisebbik müncheni egylettől az 1860-tól, hogy egygólos hátrányban Tim Borowski az "oroszlánok” kapusába vágott egy büntetőt. A győztes gárda első gólját Markus Schroth szerezte, aki huszonötödször köszönt be a Bundesligában. Az első félidőben Lisztes Krisztiánt is bevető brémaiaknál Aílton újra csak a kispadon ücsörgött az első sípszó pillanatában, aligha kell sokáig várni a távozásáról szóló nyilatkozatára…
Mint ahogyan felerősödhetnek azok a hangok is, amelyek Andreas Brehmének, a Kaiserslautern mesterének a kirúgását követelik. A "vörös ördögök” ezúttal Mönchengladbachban nyújtottak minősíthetetlen produkciót, Mario Basleren például két kapott gólt is számon lehet kérni, ennek a játéknak pedig nem is lehetett más a következménye, mint egy súlyos vereség.
Végül pedig ejtsünk szót arról, hogy balul sült el Stefan Effenberg bemutatkozása a Wolfsburgban. A nemzetközi kupaszereplésről álmodozó "farkasok” 1–0-ra kikaptak a Bielefeldtől, és nem tudtak megragadni az élmezőnyben.

Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élőben közvetíti a Schalke–Hertha BSC mérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik