Görögország: Folytatódik a háromkirályok uralma?

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.08.23. 21:09
Címkék
Közel negyedszázados átkot igyekeznek megtörni szombattól a görög bajnokság azon csapatai, amelyek kívül esnek a nagy triumvirátuson. 1988-ban fordult elő ugyanis utoljára, hogy nem az AEK, az Olympiakosz vagy a Panathinaikosz nyerte a bajnoki címet, akkor a Larissza tolakodott be eléjük. Hat esztendeje viszont a két athéni gárda is hiába áhítozik a sikerre, hiszen a pireusziak 1997 óta mintha "odaragadtak volna a trónhoz.
A görög 1. osztály csapatai (zárójelben az elôzô szezonbeli helyezés)

Iraklisz (6), OFI (8), Panahaiki (13), Arisz (9), Olympiakosz (1), Kallitea (újonc), Panioniosz (7), Ionikosz (12), Akratitosz (11), Xanthi (5), Aigaleo (10), AEK (2), PAOK (4), Panathinaikosz (3), Prodeftiki (újonc), Jannina (újonc)
A görög 1. osztály csapatai (zárójelben az elôzô szezonbeli helyezés)

Iraklisz (6), OFI (8), Panahaiki (13), Arisz (9), Olympiakosz (1), Kallitea (újonc), Panioniosz (7), Ionikosz (12), Akratitosz (11), Xanthi (5), Aigaleo (10), AEK (2), PAOK (4), Panathinaikosz (3), Prodeftiki (újonc), Jannina (újonc)
A három sztáregyüttes sorrendjét nehéz lenne megtippelni, de a kicsik híveit el kell szomorítanunk: nem valószínű, hogy az idén 14-ről 16 csapatosra bővített ligában végre akadna egy gárda, amely mindhármukat megelőzi. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy gond az van bőven a fővárosban és környékén. Néhány nappal a rajt előtt pereskedés, büntetések és meghatározó játékosok különböző válogatottakbeli elfoglaltsága teszik borongóssá a szakvezetők kedélyét.
A címvédő Olympiakosz kerete például négy válogatott (Venetidisz, Jannakopulosz, Amanatidisz, Djordjevics) és négy sérült (Pacazoglu, Kontisz, Karembeu, Georgiu) távollétében készül az újonc Kallitea elleni szezonnyitóra. A szurkolókat azonban hosszú távon ennél is jobban aggasztja a tény, hogy a klub nem volt túl aktív a nyáron. "Az Olympiakoszt nem szabadna amiatt támadni, mert nem igazolt a nyári szünetben. Illene megvárni, mi történik majd a meccseken. Kiváló munkát végzünk, és meggyőződésem, hogy itthon és Európában is meg fogjuk mutatni, mit tudunk” – vette védelmébe az egyletet Szteliosz Jannakopulosz, a gárda középpályása. Mondandója utolsó felét vélhetően nem felejtik el a drukkerek, akiknek már évek óta fájó pont, hogy a nemzetközi kupákban képtelenek maradandót alkotni kedvenceik, nem úgy, mint az örök rivális "Pana” futballistái.
Az AEK-nél még efféle fogadkozásra sem jut idő, mivel a vezetők vért izzadnak, hogy elkerüljék saját szövetségük, illetve ligájuk, a FIFA, valamint a bíróság büntetését. A bizonyára szorgalmas ügyvédekkel rendelkező brazil Ferugem ugyanis elmaradt bérkifizetés és egyéb természetű szerződésszegések miatt a létező összes fórumon fejelentette klubját, s e meccs még nem dőlt el.
Az első forduló legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését thesszaloniki Tumpa-stadionban játssza a helyi PAOK és a Panathinaikosz. Mindkét félnek gondot okoz majd, hogy egyelőre szintén válogatottaik nélkül készülnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik